14/10/13

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - Συνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Συνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ
 Συνταγματικά ανεκτό προτείνει αρεοπαγιτική εισήγηση να κριθεί το «χαράτσι» της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) όπως εφαρμόστηκε τη διετία 2011-12, λόγω του προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα του και προκειμένου να καλυφθούν σοβαροί δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα της χώρας.

Στη δίκη, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στον Αρειο Πάγο, αναμένεται να δοθεί «μάχη» ανάμεσα στις καταναλωτικές οργανώσεις και στους εκπροσώπους του Δημοσίου και της ΔΕΗ, αφού στην πράξη διεκδικείται όχι μόνο να κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο, αλλά και να επιστραφούν τα χρήματα που καταβλήθηκαν στους καταναλωτές. Ηδη, πάντως, οδηγείται στην Ολομέλεια ΣτΕ και νέα αίτηση ακύρωσης που αφορά τη νέα «ελαφρύτερη» μορφή που δόθηκε για το 2013 στο «χαράτσι», με επιχείρημα την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ που το 2012 το έκρινε συνταγματικά ανεκτό, ύστερα από τη διαβεβαίωση που έδωσε το Δημόσιο ότι η ρύθμιση είχε προσωρινό μόνο χαρακτήρα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε όμως στην πράξη.

Εισήγηση
Η αρεοπαγιτική εισήγηση προς το Δ' τμήμα ΑΠ, υιοθετώντας ουσιαστικά απόψεις του ΣτΕ, προτείνει να ανατραπεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο κυβερνητικό επιτελείο, όταν το φθινόπωρο του 2012 είχε κρίνει το ΕΕΤΗΔΕ αντίθετο στο Σύνταγμα και στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Κατά τον αρεοπαγίτη Γ. Σακκά, ο νόμος 4021/11 για το ΕΕΤΗΔΕ δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την αναλογικότητα, την ισότητα στη φορολόγηση ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα καθενός, ενώ δεν θίγονται ούτε τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνει η ΕΣΔΑ.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63902520

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.