23/10/13

Ποιούς συμφέρει το χάος;

της Ελίνας Γαληνού
Το κλίμα είναι πάλι τεταμένο, λόγω της έλευσης της τρόικα και των μαζικών πιέσεων που δέχεται ο Ελληνας πολίτης, ο οποίος πλέον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Παράλληλα, έχει ν΄ακούει και τα μελλοντικά που αφορούν τις νέες περικοπές συντάξεων, τις επιβαρύνσεις που θα υποστεί ως ασφαλισμένος για την συμμετοχή του στα φάρμακα, τις δυσοίωνες προοπτικές των ασφαλιστικών ταμείων ως προς την χορήγηση συντάξεων και όλα αυτά, που του ανεβάζουν το ηθικό στα ύψη.
Αν λάβει δε κανείς υπόψη του και τη φοροκαταιγίδα που αναγκάστηκε ο περισσότερος κόσμος να πληρώσει μέσα σε ένα μήνα, φαντάζεται κανείς την κατάστασή του...Στο μεταξύ, οι απεργίες κρατούν κλειστά τα ΑΕΙ και τα σχολεία, οι απολύσεις συνεχίζονται κατ΄επιταγή της τρόικα, και είναι βέβαιο ότι εάν κορυφωθούν οι αντιδράσεις με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, θα παραλύσει το σύμπαν...
Θα έλεγε κανείς, ότι με τέτοια δεδομένα, θα έφτανε μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά και να προβεί η κοινωνία σε απονενοημένα διαβήματα. Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν αντέχει πλέον άλλο, ενώ οι αυτοκτονίες λόγω απόγνωσης, συνεχίζονται. Παρ΄όλα αυτά, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, παιανίζει πλήρης αισιοδοξίας για τα καλά αποτελέσματα που θα έχει να επιδείξει στην τρόικα, ενώ βέβαια γνωρίζει την κατάσταση της κοινωνίας, στην οποία συνιστά στερεοτύπως "να κάνει υπομονή..."
Πώς να κάνει υπομονή ο κόσμος όταν δεν έχει να πληρώσει, όταν έρχεται χειμώνας και δεν ξέρει πώς θα τον περάσει; Καλά το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, το είδαμε, αλλά τα κριτήρια χορήγησής του, στενεύουν τόσο πολύ τον κύκλο των δικαιούχων, λές και όλοι οι υπόλοιποι έχουν περίσσευμα για αγορά πετρελαίου. Στο μεταξύ, η ανεργία καλπάζει, προοπτικές βελτίωσης δεν φαίνονται από πουθενά, οπότε είναι λογικό να βρίσκεται ο λαός σε απελπισία, όσα και αν λέγονται για το μελλοντικό "φώς στο τούνελ".
Αλλά και τα νέα απ΄έξω δεν είναι καλύτερα, καθώς επικρατεί σύγχυση ανάμεσα στους δανειστές-όπως ήδη γνωρίζουμε. Ωσπου να ξεκαθαρίσει το σχήμα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, θα μας παιδεύουν σίγουρα. Αλλοι μιλάνε για κούρεμα, άλλοι για ένα μικρό πακέτο στήριξης, άλλοι σκέφτονται διαγραφή μέρους του χρέους και άλλοι, μετάθεσή του για να εξοφληθεί στο απώτερο μέλλον. Ολα αυτά βέβαια, δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά τροποποιήσεις στην αιχμαλωσία μας, οι οποίες δεν ξέρουμε ποιούς ωφελούν περισσότερο και ποιανών θα περάσει τελικά.
Τα δεδομένα όμως αυτά τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, θα έπρεπε να συνιστούν μεγαλύτερη ανησυχία. Η κυβέρνηση βέβαια, επαίρεται που κατάφερε να αντιμετωπίσει το θέμα των εξτρεμισμών των μελών της Χρυσής Αυγής, πράγμα που έδειξε να έχει θετική απήχηση και στο εξωτερικό. Ισως να επαίρεται ακόμα, που επί των ημερών της, η Ελλάδα έπαψε να είναι δακτυλοδεικτούμενη και ξεπέρασε τον κίνδυνο εξόδου της από το ευρώ. Ολα αυτά καλά, όπως και οι αριθμοί για τους οποίους είναι τόσο περήφανος ο αρμόδιος υπουργός βέβαια! Ομως, η κοινωνία βράζει και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, το μόνο που βλέπουν είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, "το σύκο είναι πολύ ώριμο για να πέσει με μια σκουντιά..". Διότι μπορεί η λογική να υπαγορεύει ψυχραιμία, για να μην παρασυρθεί κανείς από τις σειρήνες και βρεθεί στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, πλήν όμως, ο απελπισμένος άνθρωπος, όταν φτάσει στα όριά του, αδυνατεί πια να σκεφτεί λογικά. Και τότε, γίνεται έρμαιο στις φιλοδοξίες του καθενός, χωρίς να σταθμίζει τον κίνδυνο της παντελούς έλλειψης σχεδίου για την "άλλη μέρα της όποιας αποκοτιάς", την οποία ευαγγελίζεται τόσο εύκολα ο κάθε ανεύθυνος..
Η κυβέρνηση όμως που έχει την ευθύνη τα χέρια της αυτή τη στιγμή, ας ξαποστάσει λίγο από τις ενασχολήσεις της ως προς την προς τα έξω εικόνα της και ας κοιτάξει το εσωτερικό της χώρας, κυρίως την κοινωνία και την απόγνωση στην οποία έχει φτάσει με τις αφόρητες πιέσεις που της επιβάλει. Γιατί εάν σπάσει κάποια στιγμή το σχοινί, η σύγχυση και το χάος είναι βέβαιο ότι θα έρθουν και σίγουρα, αυτό βολεύει πολύ τους δανειστές, αλλά και τους φοροφυγάδες και όλους τους ανάλογους που θα βρούν πάλι τρόπους να τη γλιτώσουν φθηνά....Και τότε, όλες οι προσπάθειες που υποτίθεται ότι έγιναν για να διορθώσουμε να κακώς κείμενα, θα πάνε χαμένες και θα αρχίζουμε πάλι από την αρχή, αν προλάβουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.