8/10/13

ΕΕ: Προς ενίσχυση επιχειρήσεων της Frontex στη Μεσόγειο;

Σχετική πρόταση θα καταθέσει η επίτροπος Εσωτερικών Σ. Μάλστρομ
EU/ETIENNE ANSOTTE
H επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ θα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ειδικής αποστολής «έρευνας και διάσωσης» στη Μεσόγειο σχετικά με τα σκάφη τα οποία μεταφέρουν παράνομους μετανάστες.
Πρόταση για τη δημιουργία ειδικής αποστολής «έρευνας και διάσωσης» στη Μεσόγειο σχετικά με τα σκάφη τα οποία μεταφέρουν παράνομους μετανάστες θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία της Λαμπεντούζα.

Η κίνηση, η οποία θα γίνει με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Εσωτερικών Σεσίλια Μάλμστρομ, θα παρουσιαστεί στους αρμόδιους υπουργούς των χωρών – μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.
Η κ. Μάλμστρομ καλεί σε μια επιχείρηση της Frontex «από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μικέλε Τσερκόνε.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα βοηθούσε «στον καλύτερο εντοπισμό, αναγνώριση και διάσωση κυρίως για τα πλοιάρια τα οποία μεταφέρουν μετανάστες», τόνισε στο BBC ο κ. Τσερκόνε.
«Μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να προλάβει τραγωδίες όπως εκείνη στη Λαμπεντούζα», διευκρίνισε.
Η σουηδή επίτροπος θα ζητήσει πολιτική στήριξη, αλλά και τα αναγκαία οικονομικά μέσα για την εφαρμογή του προγράμματος από πλευράς Frontex.
Η Frontex ενισχύει την Ιταλία στην προσπάθειά της να εντοπίζει πλοιάρια  με παράνομους μετανάστες στην νότια Μεσόγειο, ωστόσο έχει περιορισμένους πόρους και στόλο μόλις τεσσάρων πλοίων, δύο ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων.
Αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων
Οι ιταλοί δύτες έχουν ήδη ανασύρει πολλές ακόμη σορούς μεταναστών από την Αφρική από το πλοιάριο το οποίο τους μετέφερε στην Ιταλία και βυθίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη.
Η επιχείρηση σταμάτησε το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο συνεχίστηκε την Τρίτη.
Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 47 μέτρων, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στους άνδρες των σωστικών συνεργείων να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στο βυθό.
Τη Δευτέρα, οι δύτες ανέσυραν συνολικά 38 σορούς από το ναυάγιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων θυμάτων σε 232.
Σε ένα σημείο, επρόκειτο, σύμφωνα με τα μέλη των σωστικών συνεργείων, για έναν «ανθρώπινο τοίχο», με ανθρώπους τόσο στενά κολλημένους τον έναν στον άλλο που καθιστούσε δύσκολο να εξαχθούν από το χώρο όπου έχασαν τη ζωή τους.
Η Ιταλία ζήτησε για μία ακόμη φορά περισσότερη βοήθεια από πλευράς ΕΕ, ενώ τόσο η Μάλτα όσο και η Ελλάδα έχουν απευθύνει ανάλογα αιτήματα στα κοινοτικά όργανα.
Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν εδώ και χρόνια να ομονοήσουν σε μία κοινή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.