24/12/13

'Εφυγε από τη ζωή ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Σβετλάνα Καλμικόβα
'Εφυγε από τη ζωή ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ
Στις 23 Δεκεμβρίου, στα 95 χρόνια του, έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος σχεδιαστής όπλων Μιχαήλ Καλάσνικοφ, δημιουργός του πιο διάσημου στον κόσμο αυτομάτου (αυτόματο τυφέκιο AK - Καλάσνικοφ). 
Σήμερα παραλλαγές του θρυλικού ΑΚ-47 είναι μέρος του οπλισμού στρατευμάτων σε περισσότερες από 50 χώρες.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1919, στο Αλτάι της δυτικής Σιβηρίας, σε μια πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Το 1938 κλήθηκε στο στρατό και υπηρέτησε σε ταξιαρχία αρμάτων μάχης. Είχε ήδη από τότε επιδείξει εφευρετικότητα, επεξεργαζόμενος αρκετές τροποποιήσεις για το άρμα.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, τραυματίστηκε σοβαρά. Αδειούχος για έξι μήνες, για λόγους υγείας, ο Καλάσνικοφ σχεδίασε το πρώτο του μοντέλο ενός υποπολυβόλου. Το 1944 δημιούργησε ένα πρωτότυπο μιας επαναληπτικής καραμπίνας. Το 1947, κατά τη διάρκεια δοκιμών, το αυτόματο τυφέκιο Καλάσνικοφ επέδειξε υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας. Όπως τόνιζε ο ίδιος ο εμπνευστής του, δημιούργησε ένα όπλο για στρατιώτες, όπως και αυτός ο ίδιος.

Η σχεδίαση του αυτομάτου διακρίνεται από απλότητα κατά τη χρήση, εξαιρετική αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο. Ειδικοί από τη Ρωσία και το εξωτερικό έχουν αναγνωρίσει το АК-47 ως το καλύτερο όπλο του 20ου αιώνα. 'Εχει εισαχθεί στο Βιβλίο Γκίνες των ρεκόρ. Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 150 εκατομμύρια τυφέκια ΑΚ.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ κατάφερε να μετατρέψει το ρωσικό όπλο σε εθνικό σήμα κατατεθέν - ισχυρίζεται ο ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων 'Ιγκορ Κοροτσένκο:

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ είναι πατέρας και ιδρυτής μιας ολόκληρης σειράς αυτόματων όπλων, που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο ως « τουφέκι Καλάσνικοφ», π αρά το γεγονός ότι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια δεκάδα διαφορετικών μοντέλων όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον Μιχαήλ Τιμοφέγιεβιτς. Έκανε πολλά για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας. Και σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις μας και άλλες δυνάμεις ασφαλείας, έχουν ως βάση του οπλισμού τα αυτόματα Καλάσνικοφ. Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ είναι η εθνική υπερηφάνεια της Ρωσίας.

Στη βάση του αυτομάτου Καλάσνικοφ έχουν σχεδιαστεί περίπου 150 πρωτότυπα πολεμικών και πολιτικών πυροβόλων όπλων, διαφορετικών διαμετρημάτων, συμπεριλαμβανομένων φορητών πολυβόλων, καραμπίνων και λειόκανων όπλων.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ εργαζόταν δραστήρια ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Νεαροί ειδικοί προσέτρεχαν πάντα σ΄αυτόν για συμβουλές. «'Εζησα πολύ, αλλά έκανα λίγα. Γι αυτό και συνεχίζω να εργάζομαι. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα σύνορα της χώρας και είμαι έτοιμος να συνεισφέρω στο σκοπό αυτό. Είμαι πάντα δίπλα σας!» - επαναλάμβανε ο σχεδιαστής.

*Η άποψη της σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου

Σβετλάνα Καλμικόβα
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_24/256859738/

1 σχόλιο:

  1. "Στις 23 Δεκεμβρίου, στα 95 χρόνια του, έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος σχεδιαστής όπλων Μιχαήλ Καλάσνικοφ"

    Πάει και αυτός (έστω και σε μεγάλη ηλικία). Νοκ Αουτ.
    Πόσους ακόμα θα θάψει ο Γκαντεμόσαυρος? Ούτε πολυβόλα τον πιάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.