16/3/14

Πούτιν προς Μέρκελ: «Νόμιμο» το δημοψήφισμα

Νέα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Λαβρόφ και Κέρι το απόγευμα της Κυριακής
Μόσχα
Με ανοιχτές τις κάλπες για την ψηφοφορία που θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε μιλώντας τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ πως το δημοψήφισμα είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν επίσης οι Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, με τη ρωσική πλευρά να ανακοινώνει -χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες- ότι συμφώνησαν να εργαστούν για μία συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία.
Και το Κρεμλίνο τονίζει ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αναπροσαρμογής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής εξαιτίας της κριτικής που δέχεται για το ουκρανικό ζήτημα από άλλλα κράτη της G8. «Ανακοινώσεις. Αυτός δεν είναι λόγος για οποιεσδήποτε προσαρμογές πολιτικής» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε για πολλοστή φορά πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι καθ' όλα νόμιμο και συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο, και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου «δεσμεύτηκε να σεβαστεί την απόφαση της Κριμαίας».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης «ανήσυχος» για την κλιμάκωση της έντασης, η οποία προκλήθηκε όπως είπε από ριζοσπαστικές οργανώσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας «σε συμπαιγνία με τις αρχές του Κιέβου».

Από γερμανικής πλευράς ανακοινώθηκε πως η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε να σταλούν περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για τη Διάσκεψη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, γεγονός που ο Πούτιν αποδέχτηκε.

«Η καγκελάριος πρότεινε να διευρυνθεί άμεσα η υφιστάμενη παρουσία του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και να σταλεί ένας μεγαλύτερος αριθμός παρατηρητών σε καυτά σημεία, ιδίως στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Ο Ρώσος πρόεδρος είδε την πρωτοβουλία αυτή θετικά. Υποσχέθηκε ότι θα δώσει ανάλογες οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών [Σεργκέι] Λαβρόφ» ανέφερε ο Ζάιμπερτ.

Ως προς τη νέα επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως συμφώνησαν να επιδιώξουν μία λύση στην κρίση στην Ουκρανία δίνοντας ώθηση στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, περιοριζόμενο μόνο να αναφέρει πως θα πρέπει να επέλθουν «σε μια γενικά αποδεκτή μορφή και λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων όλων των περιοχών της Ουκρανίας».

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την Ουάσινγκτον.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους μέσα σε δύο ημέρες, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προτρέψει το Κίεβο να σταματήσει τη «μαζική ανομία» εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε ότι αποσταθεροποιούν επικίνδυνα την κατάσταση προκλήσεις εκ μέρους «υπερεθνικιστικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων» που οδήγησαν στους θανάτους στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Ax αυτά τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά ....!

    Το αρνητικό δημοψήφισμα της Κύπρου για το άθλιο σχέδιο Ανάν, έκανε τους γερμανοαμερικανοάγγλους έξω φρενών!

    Όμως η οικτρά συμπεριφορά των Ουκρανών Ναζί στο Κίεβο δεν ενοχλεί τους ευαίσθητους αμερικανούς.

    Τους ενοχλεί όμως η τόλμη των Ρώσων να υπερασπισθούν τους Ρώσους της Κριμαίας και τις άλλες μειονότητες καθώς και τα Ρωσικά συμφέροντά.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.