5/4/14

Ερντογάν: Πάει για προεδρία, ποντάρει στους Κούρδους

Τελικά φαίνεται πως οι διαρροές συζητήσεων του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν από τις φυλακές του Ιμραλί, όπου φερόταν να επιζητεί την στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση Ερντογάν, επιβεβαιώνονται.

Ο Ερντογάν, ο οποίος σε περίπου τέσσερις μήνες θα διεκδικήσει την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας, φιλοδοξώντας να είναι ο πρώτος, άμεσα εκλεγμένος, πρόεδρος της Τουρκίας, οφείλει να στηριχθεί στην υποστήριξη των Κούρδων για να εκλεγεί, παραχωρώντας, προφανώς, τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Στις τοπικές εκλογές άλλωστε, όχι τυχαία, μεγάλο ποσοστό Κούρδων υπερψήφισε τους υποψηφίους του κόμματός του. Για τον σκοπό αυτό ο Ερντογάν πρόκειται να προωθήσει τον διάλογο με τους Κούρδους, εφόσον, κατά τα φαινόμενα, απέναντί τους στις προεδρικές εκλογές, θα βρει σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με κύκλους του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, «τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών έχουν φέρει τον Ερντογάν πιο κοντά στο να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και να λάβει αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή».

Η κυβέρνηση Ερντογάν, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε διάλογο με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Α. Οτσαλάν το 2012, με στόχο τον τερματισμό της κουρδικής ένοπλης δράσης. Πέραν δεν της προεδρικής εκλογής μια ευτυχής διευθέτηση του Κουρδικού θα προσφέρει στον Ερντογάν και την Τουρκία μια νέα ευρωπαϊκή ευκαιρία, μετά τα πολλά και μεγάλα ατοπήματα, στα οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός υπέπεσε.

«Αν η κυβέρνηση λάβει μέτρα που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Κούρδων, τα κουρδικά κόμματα, μπορεί να προχωρήσουν επίσης σε κινήσεις προς όφελος της κυβέρνησης», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του κουρδικού κόμματος BDP, τονίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος των Κούρδων είναι η αυτονομία.

Το ερώτημα όμως που μοιραία γεννάται, είναι τι θα πράξει στην περίπτωση αυτή η εθνικιστική βάση του κόμματος του Ερντογάν και πολλά εκ των στελεχών του, αλλά και η αντιπολίτευση, η οποία σίγουρα, σε μια τέτοια περίπτωση θα κηρύξει παντουρκική «σταυροφορία» κατά μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Κοπροσκυλα πουλημενα . μας πειραν το χωριο μας εσφαξαν . οι τουρκοι μας φερθηκαν καλυτερα . θελουν και κρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.