24/4/14

"Πολιτικός σεισμός" τα συλλυπητήρια Ερντογάν για την γενοκτονία των Αρμενίων

Image
Ως «ιστορικό μήνυμα» υποδέχεται σήμερα ο τουρκικός τύπος το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τα γεγονότα του 1915. Όλα τα πρωτοσέλιδα τονίζουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, πρωθυπουργός σε επίσημη δήλωση του αναφέρεται στα γεγονότα του 1915 και εκφράζει την λύπη του.

«Ελάτε να μετατρέψουμε τις πικρίες σε φιλία», συνοψίζει με τον τίτλο της πρώτης σελίδας η εφημερίδα Sabah, ενώ η Milliyet αναφέρεται σε «Δήλωση έκπληξη από τον Ερντογάν για το 1915». Πολλές εφημερίδες διατείνονται ότι διεθνώς η δήλωση χαρακτηρίστηκε ως «πολιτικός σεισμός».

Ο τύπος σημειώνει ωστόσο ότι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν ικανοποίησε απολύτως την αρμενική διασπορά, προς την οποία απευθυνόταν αφού είχε εκδοθεί σε εννέα γλώσσες. Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, που εκπροσωπεί αρμενικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι «η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται την γενοκτονία».

Ο τοποτηρητής της πατριαρχικής έδρας των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, σεβασμιότατος Αράμ Ατεσιάν, είπε ότι «πρόκειται για μία συγκινητική ιστορική δήλωση, η οποία ελάφρυνε τον πόνο μας».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε θετικά τη δήλωση Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό και θετικό βήμα». Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε που τόνισε ότι «πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα».

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Η εξίσωση του σφαγέα με τον σφαγμένο θετικό μήνυμα και απάλυνση του πόνου. Τελικά οι παπάδες έχουν πρόβλημα σε όλες τις εκκλησιες ενώ οι Αμερικανοι αποδεικνύονται ανίκανοι να διαχειριστούν τον Ερντογάν οποτε τώρα συνεργάζονται στην καλύτερη περίπτωση...Όσο για τον Foule τι να πει κανεις, όλοι ξέρουμε τι εστί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην εισαι υπερβολικός Αλεξανδρε,

    Μονον μικρα βηματα μπορουν να γινουν στο θεμα. Αν και η τουρκοι εκ προθεσεως πάντα καθυστερουν μετα το «πρωτο βημα» να συνεχίσουν «τον βηματισμό» για τα επόμενα εξελικτικά σταδια.

    Ο πραγματικός λόγος (κατ εμε) της δηλωσης ερντογκαν ειναι να προκαταλάβουν την επερχόμενη αναγνωριση της Αρμενικης Γενοκτονιας απο τις ΗΠΑ πριν την 100στη επέτειο το 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.