13/4/14

Ειδήσεις από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Πυρετός ασκήσεων και στρατιωτικής διπλωματίας!

Η ιδιαίτερη υποδοχή που επιφύλαξαν οι Γάλλοι στα ελληνικά RF-4E Phantom II, τα οποία έδωσαν το παρόν στο “Recce Meet 2014″ για να αποχαιρετήσουν έναν άλλον ιπτάμενο θρύλο, τα Mirage F-1CR.
Η ιδιαίτερη υποδοχή που επιφύλαξαν οι Γάλλοι στα ελληνικά RF-4E Phantom II, τα οποία έδωσαν το παρόν στο “Recce Meet 2014″ για να αποχαιρετήσουν έναν άλλον ιπτάμενο θρύλο, τα Mirage F-1CR.
Με δύο φωτοαναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E Phantom II της 348 ΜΤΑ συμμετείχε η ΠΑ στην άσκηση «Recce Meet 2014» που διοργάνωσε η Armee de l’Air το διάστημα 7-11 Απριλίου, εν όψει και της απόσυρσης των αεροσκαφών Mirage F-1CR από την γαλλική υπηρεσία. Στην άσκηση συμμετείχαν αεροσκάφη από 6 γαλλικές Μοίρες (τις 1/7 “Provence”, 2/30 “Normandie-Niémen”, 1/91 “Gascogne” και ER 2/33 “Savoie” της Γαλλικής Αεροπορίας και τις 11 Flotille και 12 Flotille του Γαλλικού Ναυτικού), δύο ισπανικά F/A-18 Hornet της Ala 12 και ένα γερμανικό Tornado της Luftwaffe.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ΤΑΜΣ «Ηνίοχος 2014» της ΠΑ. Στην άσκηση συμμετείχε Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών όλων των Μοιρών της ΠΑ, με 185 Ιπτάμενους και 340 Τεχνικοούς (αεροσκάφη και προσωπικό μεταστάθμευσαν στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα από την οποία και επιχειρούσαν), επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας του ΠΝ με τα οργανικά τους ελικόπτερα, Μονάδες ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων και το σύνολο του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου και του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 797 έξοδοι αεροσκαφών (435 ημέρα και 362 νύχτα) στα πλαίσια σύνθετων αεροπορικών αποστολών όλων των ειδών. Στόχος πλέον είναι η άσκηση «Ηνίοχος» να μετεξελιχθεί σε διεθνή και μάλιστα στην «ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες (Έλληνες και ξένους) υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές εμπειρίες». Την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες στην άσκηση είχε και η ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά οποία επισκέφθηκε την 117 ΠΜ στις 11 Απριλίου, συνοδευόμενη από τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευ. Τουρνά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, ενημερώθηκε επίσης για το έργο και την αποστολή της Μονάδας και επισκέφθηκε τον εξομοιωτή πτήσεων αεροσκαφών F-4Ε της 338 Μοίρας.
  • Κατά το διάστημα 7-10 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι ασκήσεις «Λαίλαψ 2014, «Ορμή 3/2014» και «Αιγιαλός 1/2014» του ΠΝ, σε συνεργασία με ιπτάμενα μέσα της ΠΑ που συμμετείχαν στην παράλληλα εξελισσόμενη άσκηση «Ηνίοχος 2014», και με δυνάμεις του ΕΣ (32η ΤΑΞΠΝ σε σενάριο απόβασης σε νησί του Αιγαίου). Οι ασκήσεις έλαβαν χώρα στις περιοχές του Κεντρικού, Βόρειου και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, με την συμμετοχή από πλευράς Στόλου να περιλαμβάνει φρεγάτες, πυραυλακάτους, πλοία γενικής υποστήριξης, αρματαγωγά, υποβρύχια, ελικόπτερα και ομάδες της ΔΥΚ. Μέρη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων παρακολούθησε και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ο οποίος στις 9 Απριλίου επέβη στο Α/Γ Ικαρία, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Π. Λίτσας, και εν συνεχεία στο Α/Γ Λέσβος και στη Φ/Γ Ναβαρίνον.

  • Στις 10 Απριλίου ολοκληρώθηκε η τριμερής άσκηση «Noble Dina 2014» (είχε ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου) η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με την ονομασία «Νέμεσις 2014» στην οποία συμμετείχαν αεροναυτικές δυνάμεις των τριών προαναφερθέντων χωρών αλλά και της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν μέρος συνολικά επτά πολεμικά πλοία, τρία πλοία ερευνών και υποστήριξης πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων, τέσσερα πλοία καταπολέμησης ρύπανσης, τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη μεταξύ. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν πλωτά και εναέρια μέσα του ΠΝ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αλλά και ένα αεροσκάφος C-130 με προσωπικό της 31ης ΜΕΕΔ της ΠΑ. Το σενάριο της άσκησης «Νέμεσις-2014» περιελάμβανε την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ (NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας). Παράλληλα ανακοινώθηκε πως τον ερχόμενο Μάιο θα πραγματοποιηθεί η κυπριακή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης ”Αργοναύτης 2014” στην οποία έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες χώρες.
  • Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον νέο ΥΠΑΜ της Κύπρου, Χριστόφορο Φωκαΐδη, «διευρύνεται ο στρατιωτικός διάλογος μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί και με νέες ιδέες. Στο πλαίσιο αυτό το Ισραήλ τοποθέτησε για πρώτη φορά Ακόλουθο Άμυνας στην πρεσβεία του στην Αθήνα (μέχρι τώρα καλυπτόταν από τον Ισραηλινό Ακόλουθο Άμυνας στην Ρώμη). Μάλιστα ο Ισραηλινός Ακόλουθος Άμυνας στην Αθήνα πλέον θα είναι αρμόδιος και για την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.
  • Στις 7 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ, συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας Boeing με αρμόδιους επιτελείς της ΠΑ, με αντικείμενο συζήτησης τις δυνατότητες και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της εταιρείας αναφορικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Παράλληλα προχωρούν και τα διάφορα ανεξάρτητα προγράμματα που σχετίζονται με την υποστήριξη του στόλου των αεροσκαφών του τύπου. Η πλέον πρόσφατη σχετική εξέλιξη ήταν η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέου βιντεο-ενδοσκοπίου για τον έλεγχο των αεροκινητήρων F100-PW-229 των μαχητικών F-16 Block-52+ της 115 ΠΜ.
  • Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια σύγχρονων ατομικών υλικών συνολικού κόστους 2.500 ευρώ, για το προσωπικό άμυνας-φρούρησης της 120 ΠΕΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται η προμήθεια 16 πιστολοθηκών μηρού, 12 ζευγαριών επιαγκωνίδων και ισάριθμων ζευγαριών επιγονατίδων, 25 ζευγαριών γαντιών μάχης, 13 εξαρτύσεων μάχης τύπου γιλέκο, 13 σακιδίων πλάτης, 25 φακών, 16 επιχειρησιακών ζωνών, 25 συστημάτων ενδοεπικοινωνίας ICOM IC-F12, 16 ζευγαριών αντιβαλλιστικών γυαλιών, 12 βάσεων προσαρμογής τακτικού φακού για αραβίδες Μ-4Α1 και 4 χειροπέδων.
  • Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στις 10 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER I) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη της Επιτροπής είχαν συνάτηση με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας κατά την οποία έγινε ενημερωτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων της ΕΑΒ, της στρατηγικής της και των προτεραιοτήτων της ενώ αναδείχθηκε η συνεισφορά της στην εθνική άμυνα αλλά και οι μακροχρόνιες συνεργασίες της με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Στη συνέχεια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η Επιτροπή –που αποτελείται από εκπροσώπους σε βαθμό πρέσβη των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση- βρέθηκε στη χώρα μας για τετραήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.
  • Σε συνάντησή του ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου με αντιπροσωπεία του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, εγκρίθηκε από τον πρώτο η χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης ως πολιτικό για πτήσεις χαμηλού κόστους τουριστικού και εμπορικού χαρακτήρα. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης ώστε να προχωρήσει άμεσα και η νομοθετική ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
  • Ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι ήδη στα τέσσερα υποβρύχια που βρίσκονται στα ΕΝΑΕ έχει αναρτηθεί για συμβολικούς η Ελληνική Σημαία ενώ έχει έχει πραγματοποιηθεί και η επάνδρωσή τους από προσωπικό του ΠΝ το οποίο σε καθημερινή βάση και συντονίζει την έναρξη των εργασιών σε αυτά και έχει έρθει σε επαφή με τους υπεργολάβους. Παράλληλα συνεχίζονται με απόλυτη προτεραιότητα τα διάφορα προγράμματα απόκτησης υλικών σχετιζομένων με τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στα εν υπηρεσία υποβρύχια του ΠΝ, με στόχο την συνεχή διατήρηση του μέγιστου δυνατού βαθμού διαθεσιμότητας από αυτά.
  • Στις 3 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών MBDA Fr., THALES NED και SSMART με θέμα την ενημέρωση επί συμβατικών εκκρεμοτήτων που αφορούν το πρόγραμμα ναυπήγησης ΤΠΚ Super Vita αλλά και την υποστήριξη των διαφόρων οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων ολλανδικής προέλευσης του ΠΝ. Σε μια άλλη εξέλιξη, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η αντικατάσταση των συσσωρευτών στο σύνολο του αποθέματος τορπιλών μάχης και γυμνασίων των τύπων Mk.37, Mk.44, SUT και SST4. Οι παλαιοί συσσωρευτές που αφαιρέθηκαν θα εκποιηθούν ως άχρηστος στρατιωτικός εξοπλισμός μέσω ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού που έχει ήδη προκηρυχθεί. Τέλος προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης θαλάμων επαναπίεσης δυτών του ΠΝ για τρία έτη, προϋπολογιζόμενου κόστους 519.000 ευρώ.
  • Στις 3 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντού της ΓΔΑΕΕ/ΔΑΩΔΠ και αρμόδιων επιτελών αυτής, με εκπροσώπους των εταιρειών Lockheed Martin και Sonak. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης ΑΩ 10/99 που απορρέει από την προμήθεια των πυραύλων ATACMS και των συστημάτων MLRS. Ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα το κρίσιμο ζήτημα των πυρομαχικών των εν λόγω οπλικών συστημάτων, με το ΓΕΣ να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές επιλογές.
  • Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Aντιπτέραρχος (Ι) Ευ. Τουρνάς, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροπορίας του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium – NACS), που έλαβε χώρα στο Ramstein, στην Ο.Δ. Γερμανίας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η παρούσα γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ της Δομής Διοίκησης του NATO [NATO Command Structure (NCS)] και της Δομής Δυνάμεων του NATO [NATO Force Structure (NFS)], θέματα εκπαίδευσης και ασκήσεων, η νέα πολιτική Εναέριας Αστυνόμευσης του NATO (NATO Air Policing policy), θέματα αντιβαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence) καθώς και θέματα του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος Τακτικής Αξιολόγησης (NATO Tactical Evaluation Program).
  • Το διάστημα από 7 έως Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Αρχιπλοίαρχος Αλ. Διακόπουλος ΠΝ, μετέβη στην Τυνησία όπου και υπέγραψε το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών, για το έτος 2014.
  • Στις 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών του ΠΝ και του Ναυτικού της Αυστραλίας, σε επίπεδο Υπαρχηγών, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας των δύο Ναυτικών. Την προηγουμένη, ο Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης και ο ο Υ/ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Αλ. Θεοδοσίου μαζί με τον Υπαρχηγό του Ναυτικού της Αυστραλίας, Υποναύαρχος Michael Van Balen και τους πρέσβεις Καναδά, Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, παρέστησαν στις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου της απόβασης συμμαχικών στρατευμάτων στη χερσόνησο της Καλλίπολης, που πραγματοποιήθηκαν στη νήσο Λήμνο.
  • Επίσημη επίσκεψη στη Λετονία πραγματοποίησε στις 9 Απριλίου ο ΥΕΘΑ Δ, Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με τον Λετονό ομόλογό του Raimonds Vejonis και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας Andris Berzins. Τον ΥΕΘΑ συνοδεύουν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Κ. Τσιάρας και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος.
  • Στις 9 Απριλίου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα Λευκωσίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Μεγαλόνησο. Ο Α/ΓΕΣ ξεναγήθηκε στο μουσείο της Μονάδας, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και την αποστολή της από τον Διοικητή της, Συνταγματάρχη Γ. Κουρή, και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στην επίσκεψη αυτή παρευρέθη και ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Στ. Νάσσης. Την προηγουμένη (8 Απριλίου) την ΕΛΔΥΚ είχε επισκεφθεί και ο νέος ΥΠΑΜ της Κύπρου, Χρ. Φωκαΐδης.
φ
Ο Α/ΓΕΝ στο Στρατιωτικό Μουσείο της ΕΛΔΥΚ.
  • Στις 10 Απριλίου, o Ακόλουθος Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας στην χώρα μας, Αντισμήναρχος Dusan Mihailovic πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), στο ΓΕΕΘΑ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δυνατότητες και τις πρόσφατες δραστηριότητες του Κέντρου στο πλαίσιο έναρξης διμερών επαφών για την ένταξη της Δημοκρατίας της Σερβίας στο ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ.
  • Στις 11 Απριλίου ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ (της οποίας στο παρελθόν είχε διατελέσει Διοικητής) όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό αλλά και να ενημερωθεί για τα νέα υλικά που έχει παραλάβει η Μονάδα στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισής της.
Ο Α/ΓΕΝ ενημερώνεται για τον εξοπλισμό των ανδρών της ΔΥΚ. Διακρίνονται οι νέες φόρμες παραλλαγής που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο από τη Μονάδα, αλλά και διάφορα άλλα σύγχρονα ατομικά υλικά.
Ο Α/ΓΕΝ ενημερώνεται για τον εξοπλισμό των ανδρών της ΔΥΚ. Διακρίνονται οι νέες φόρμες παραλλαγής που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο από τη Μονάδα, αλλά και διάφορα άλλα σύγχρονα ατομικά υλικά.
  • Διαγωνισμό προϋπολογισμού 73.800 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών χρήσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) για πτήσεις με σκοπό την επιτήρηση θαλασσίων συνόρων προκήρυξε το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Το προαναφερθέν ποσό θα καλυφθεί κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (που, σημειωτέων, απαλλάσσεται από ΦΠΑ) θα χρηματοδοτηθούν και τα ακόλουθα προγράμματα που επίσης προκηρύχθηκαν:
-Προμήθεια εξοπλισμού Μονάδας αεροσκαφών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και της Υπηρεσίας Συνδέσμων Διασωστών στον τομέα επιτήρησης θαλασσίων συνόρων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει 10 ζεύγη ακουστικών αεροπορικού τύπου (Aviation Headsets), 10 ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR με τηλεφακό και 10 φορητούς ραδιοφάρους κινδύνου (PLB’s).
-Η προμήθεια εξοπλισμού επιτήρησης (κιάλια ναυτικού τύπου, ισχυροί φορητοί προβολείς) και διάσωσης (σωσίβια, δίχτυα περισυλλογής ναυαγών, από αέρος ριπτόμενες σωσίβιες λέμβοι, προστατευτικός εξοπλισμός, πνευστές σωσίβιες σχεδίες) για τα πληρώματα των εναέριων και πλωτών μέσων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προϋπολογισμού 131.500 ευρώ.
- Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος Secure AIS σε Πλωτά ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
-Η συντήρηση/υποστήριξη του συστήματος επικοινωνιών και του καταγραφικού φωνής του ΕΚΣΕΔ.
Ακόμη, με εθνικά κονδύλια αποκτώνται επίσης υγειονομικός εξοπλισμός, υλικά και μέσα για την συντήρηση και υποστήριξη των πλωτών και τροχαίων μέσων, όπως και μία φορητή μονάδα παροχής ηλεκτρικής ισχύος αεροπορικού τύπου και μια ενιαία μονάδα συστήματος ναυτιλίας –επικοινωνιών- θέσης (GPS-NAV-COM) για τα εναέρια μέσα του Σώματος. Τέλος , από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτείται η προμήθεια δύο νέων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου van.
  • Αποσαφηνίστηκε το περιεχόμενο του “πακέτου” οχημάτων της οικογένειας Μ-113 που θα παραλάβει τους προσεχείς μήνες ο ΕΣ από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Εκτός απροόπτου, θα πρόκειται για: 196 τ/θ οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113Α2, 72 οχήματα αντιαρματικών βλήματων M-901A2 ΙΤV, 46 οχήματα παραγωγής προπετάσματος καπνού M-1059, 145 κέντρα διεύθυνσης πυρός Μ-577Α2 και ένα τ/θ όχημα μεταφοράς όλμου Μ-106Α2 (με δύο όλμους Μ-30 των 4,2″). Σημειώνεται πως πρόσθετοι αριθμοί οχημάτων της οικογένειας ήταν διαθέσιμοι αλλά προφανώς επιλέχθηκαν εκείνα που απαιτούσαν τις λιγότερες δυνατές εργασίες επανεργοποίησης και αποκατάστασης. Οι εργασίες αυτές θα πραγματοποιηθούν στα 304 και 308 ΠΕΒ ενώ το κόστος μεταφοράς των οχημάτων (περί τα 4 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από παλαιότερα αδιάθετα κονδύλια του ΓΕΣ. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες διαδικασίες για την προμήθεια σημαντικού αριθμού (περί τα 320) βαρέων οχημάτων της οικογένειας HEMTT (των εκδόσεων M-977, M-985 και Μ-978Ρ1) και άλλου τροχαίου υλικού (ρυμουλκούμενα διαφόρων τύπων και χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων πλατφόρμων αρματοφορέων, κλπ.) που ήδη έχει επιθεωρηθεί και επιλεγεί. Τέλος αναμένεται η αμερικανική απάντηση στο αίτημα (LoR) της ελληνικής πλευράς για την παραχώρηση 90 αρμάτων μάχης Μ-1Α1 Abrams και 10 αρμάτων περισυλλογής Μ-88Α2 Hercules, αν και σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του ΕΣ το πρόγραμμα αυτό δεν έχει υψηλή προτεραιότητα.
e-Amyna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.