6/4/14

Κυπριακό: Μνημόνιο και σε περίπτωση λύσης ζητούν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν όπως το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες για τη διασφάλιση των μνημονιακών υποχρεώσεων και της δανειακής σύμβασης της Κύπρου. Παράλληλα, εκφράστηκε ετοιμότητα για ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών στις απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά και ανησυχία για τα περιορισμένα επίπεδα εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο.
Του Παύλου Ξανθούλη, Βρυξέλλες
Δικλείδες διασφάλισης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, ζητούν οι Βρυξέλλες από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας την ανάγκη περίληψης συγκεκριμένων προνοιών σε ένα ενδεχόμενο πλαίσιο λύσης. 
Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, στη διάρκεια των επαφών του Μπαν Κι Μουν με κοινοτικούς αξιωματούχους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Αφρικής, επισημάνθηκε από πλευράς Βρυξελλών ότι «σε περίπτωση επανένωσης της Κύπρου, θα πρέπει να διασφαλιστεί, μέσω συγκεκριμένων προνοιών, η συνέχιση υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, «τόσο σε οικονομικό, όσο και σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο». 
Στόχος των Βρυξελλών είναι να διασφαλισθεί ότι «το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο» θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Επιπλέον, στις χωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, συζητήθηκαν τόσο το ζήτημα της ενισχυμένης εμπλοκής των Βρυξελλών στο Κυπριακό, όσο και της πορείας εναρμόνισης της Τ/κ κοινότητας με το κοινοτικό κεκτημένο, θέμα επί του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει «ανησυχία» για «καθυστέρηση». 
Αναφορικά με την ενισχυμένη ευρωπαϊκή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, τόσο οι κοινοτικοί αξιωματούχοι όσο και ο Γενικός Γραμματέας εμφανίζονται θετικοί, αλλά σημειώνουν ότι απαιτείται, πέραν από το αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς και η σύμφωνος γνώμη της τουρκικής πλευράς, η οποία εξακολουθεί να απορρίπτει μια τέτοια εξέλιξη.
Στο έτερο μείζον ζήτημα, της εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, η Κομισιόν επεσήμανε προς τον κ. Μπαν ότι προκαλεί «ανησυχία» η «περιορισμένης έκτασης προετοιμασία» της Τουρκοκυπριακής κοινότητας για εναρμόνιση. Διατυπώθηκε μάλιστα προβληματισμός ότι το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει επιπτώσεις στην δυνατότητα μιας επανενωμένης Κύπρου να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.
Πηγή: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.