8/7/14

Ξεκάθαρο ΟΧΙ Έρογλου για Αμμόχωστο και πρόταση για εμπόριο Κύπρου-Τουρκίας μέσω κατεχομένων

Επιστράτευσε και την φαντασία του ο Ντερβίς Ερογλου κατα την πρωινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά και προχώρησε με προτάσεις για εμπόριο Κύπρου Τουρκίας μέσω κατεχομένων. Ολες οι λεπτομέρειες παρακάτω.
Του Γιάννη Σελινόπουλου 
Θέμα επιστροφής Αμμοχώστου ως Μέτρο Οικοδόμησης δεν υπάρχει, για αυτό ξεχάστε το, ήταν η θέση που διατύπωσε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, στη σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. 
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1 ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης, ήταν έντονος και απόλυτος στο θέμα της Αμμοχώστου:

"Κάποια θέματα σας είπαμε ότι δεν τα συζητάμε και επιμένετε να τα φέρνετε συνέχεια. Θέμα Αμμοχώστου δεν συζητάμε, και μην το ξαναβάλετε στον κατάλογο με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης". 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παράλληλα ο Ερογλου ήταν προκλητικός και γραφικός σε μέρος δικών του προτάσεων, οι οποίες είναι σαφές ότι όχι μόνο επιδιώκουν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά και προσβάλλουν ως κυρίαρχη οντότητα την Κυπριακή Δημοκρατία:
-Αν θέλετε μπορείτε να εξάγετε προϊόντα και να έχετε εμπόριο με την Τουρκία και εμείς (ψευδοκράτος) θα σας διευκολύνουμε. 
-Μπορούμε (το ψευδοκράτος) να σας βοηθήσουμε να έρθουν Τούρκοι τουρίστες στις ελεύθερες περιοχές. 
Οι ίδιες πηγές τόνισαν στον ΑΝΤ1 ότι μεγάλο μέρος της σημερινής διαδικασίας αναλώθηκε στο θέμα της μεθοδολογίας, και στο αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη να καταρτιστούν κατάλογοι και από τις δύο πλευρές, ένας με περιεχόμενο τις συγκλίσεις, ένας με τις αποκλίσεις, και ένας με τα θέματα όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά. Ώστε να ξεκαθαρίσει το πού βρίσκονται ακριβώς οι συνομιλίες σε αυτό το στάδιο: 
Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση δήλωσε στα κατεχόμενα ότι επέδωσε οδικό χάρτη 5 σημείων για λύση του Κυπριακού. 
Η ίδια διπλωματική πηγή ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι είναι πλέον σαφές ότι ο Έρογλου δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μόνος του, χωρίς τον διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι στο πλευρό του, καθώς όταν πει αυτά που εμπεριέχουν οι σημειώσεις του, παραπέμπει όλα τα θέματα στους διαπραγματευτές.
Κάτι που επιβεβαίωσε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαιμ, μετά το πέρας της συνάντησης:
"Οι ηγέτες έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές να πραγματοποιήσουν επιπρόσθετη ειδική συνάντηση για το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και επίσης τη μεθοδολογία και τον τρόπο να προχωρήσουν, βάσει των προτάσεων που έχουν δώσει οι δύο πλευρές, ώστε να ετοιμαστούν εισηγήσεις για την επόμενη συνάντηση των ηγετών". 
Η κυρία Μπάτενχαιμ ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στις 24 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση τους και τις συνομιλίες την ίδια μέρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υποβάλει πρόταση για το θέμα των αγνοουμένων την ίδια ημέρα. 
Μετά τη συνάντηση του με τον Ντερβίς Έρογλου στις 24 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο διάστημα από 25 μέχρι 30 Ιουλίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα για ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, σε ότι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε τη διάνοιξη 5 οδοφραγμάτων, μεταξύ αυτών τα οδοφράγματα Πυρροίου, Κοκκίων και Λεύκας.
Ο Ντερβίς Έρογλου αποδέχθηκε μόνο το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λεύκας, κάτι που αποτελεί τουρκική απαίτηση εδώ και χρόνια, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντά ότι δεν γίνεται να ανοίξει μόνο το οδόφραγμα που επιθυμείτε εσείς και πρέπει να ανοίξει πακέτο με τα υπόλοιπα. 
Η ε/κ πλευρά ζήτησε επίσης να υπάρξει αποναρκοθέτηση σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα. Η τουρκική πλευρά ζήτησε στοιχεία για 28 ναρκοπέδια που είχε τοποθετήσει η Εθνική Φρουρά στον Πενταδάχτυλο πριν το 1974. 

Νωρίτερα.
Ξεκαθάρισμα για τα ΜΟΕ κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και κυρίως η πρόταση για σταδιακή επιστροφή των Βαρωσίων αλλά και της συγκρότησης επιπλέον Τεχνικών Επιτροπών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συνάντησης που είχαν το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.
Στη λιτή δηλωσή της μετά το πέρας τη συνάντησης η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπατενχάιμ, ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και ότι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνουμένους στις 24 Ιουλίου πριν τη συνάντησή τους την ίδια μέρα.
Η κα. Μπάτενχαϊμ είπε ότι οι ηγέτες έδωσαν επίσης οδηγίες στους διαπραγματευτές να πραγματοποιήσουν επιπρόσθετη ειδική συνάντηση για το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και επίσης τη μεθοδολογία και τον τρόπο να προχωρήσουν, βάσει των προτάσεων που έχουν δώσει οι δύο πλευρές, ώστε να ετοιμαστούν εισηγήσεις για την επόμενη συνάντηση των ηγετών.
Στη δήλωση που προέβη μετά τη συνάντηση η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάϊμ, παρέπεμψε ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφοντας στο προεδρικό:
Έρογλου: Επεδώσαμε οδικό χάρτη 5 σημείων
Η τ/κ πλευρά επέδωσε “οδικό χάρτη πέντε σημείων” ο οποίος θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα μετά τη συνάντησή του στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Ερογλου είπε ότι οι δύο πλευρές έδωσαν σήμερα απαντήσεις στις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ανέφερε ότι υπάρχουν μερικές συγκλίσεις αλλά και διαφορετικές απόψεις και όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ειδικής συνάντησης των διαπραγματευτών ώστε να μπορούν να τα θέσουν στην επόμενη συνάντηση της 24ης Ιουλίου.
Κατά τον Ντερβίς Ερογλου, γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε, όπως ισχυρίστηκε, η ε/κ πλευρά για τις συγκλίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν. Αυτό θα συζητηθεί από τους διαπραγματευτές, είπε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν επίσης και δύο μεθόδους.
Ο κ. Ερογλου είπε ότι συζήτησαν την πορεία της διαδικασίας, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την τ/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά επέδωσε “οδικό χάρτη πέντε σημείων ο οποίος θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα”, κατά τον Τ/κ ηγέτη τονίζοντας τη σημασία αυτού του οδικού χάρτη.
Ο κ. Ερογλου είπε ότι οι ηγέτες θα επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήρι στις 24 Ιουλίου στις 9πμ και στις 10 θα αρχίσει η συνάντησή τους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ερογλου είπε ότι ούτε η τ/κ πλευρά ούτε η ε/κ έχουν ένα πλαίσιο συμφωνίας στην ατζέντα τους αλλά κάποιες ομάδες ετοίμασαν αυτό το πλαίσιο και ο ίδιος έλαβε εμμέσως αυτό το πλαίσιο αλλά δεν έχει τίποτε να κάνει με την τ/κ πλευρά. 
Οπως είπε, η τ/κ πλευρά θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να φθάσουν σε αποτέλεσμα, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα ώστε την επόμενη μέρα να μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος, όπως είπε. Ανέφερε ότι το νέο κράτος θα χρειαστεί μεταβατική περίοδο και ότι οι δύο πλευρές έχουν προτάσεις για το χρόνο της μεταβατικής περιόδου.
Σε ερώτηση πώς είδε η ε/κ πλευρά το θέμα του οδικού χάρτη πέντε σημείων, ο κ. Ερογλου είπε ότι η ε/κ πλευρά θα το μελετήσει και θα δώσει την απάντησή της.
Για το θέμα διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, ο κ. Ερογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί τη διάνοιξη του οδοφράγματος στη Λεύκα. Είχε, είπε, αναφέρει στον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι μετά το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα έπρεπε να προχωρήσουν και στη διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας και έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για το σκοπό αυτό. Είπε επίσης ότι υπάρχουν τρία οδοφράγματα στην Λευκωσία και συζητήθηκε η διάνοιξη περισσοτέρων, κάτι το οποίο ενδιαφέρει και τις στρατιωτικές αρχές.
Στην κορυφή η πρόταση για την Αμμόχωστο
 Η πρόταση του για επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, σε τρείς φάσεις, βρίσκεται στην κορυφή του εγγράφου 14 σημείων, που κατέθεσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόταση που ο κατοχικός Ηγέτης έσπευσε να απορρίψει και δημοσίως με την επιστροφή του στα κατεχόμενα, δηλώνοντας ότι η «Ε/κ πλευρά επαναφέρει το θέμα πιεστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ότι η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται.» 
Σύμφωνα δε, με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο κος Έρογλου ήταν ακόμα πιο απόλυτος στη διάρκεια της συνάντησης καθώς αρνήθηκε πεισματικά να συζητήσει έστω, ακόμα και το πρώτο στάδιο της πρότασης Αναστασιάδη, αυτό της αποστολής εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. 
Στο έγγραφο Αναστασιάδη ζητείται παράλληλα το άνοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τα οδοφράγματα στο Πυρόι, στη Πύλη Πάφου στον Πύργο και στα Κόκκινα. Και εδώ η πρώτη αντίδραση του Έρογλου ήταν αρνητική. 
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό ωστόσο ο κατοχικός ηγέτης ανέσυρε και έθεσε στο τραπέζι τόσο το θέμα του οδοφράγματος της Πύλας όσο και αυτό και της πλήρους αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης. Επιφυλάχθηκε δε να καταθέσει και αυτός, γραπτώς τις προτάσεις του για τα Μ.Ο.Ε.
Αυτά σε ότι αφορά στα Μ.Ο.Ε, καθώς το μέλλον της διαδικασίας παραμένει αβέβαιο λόγο της απροθυμίας της τουρκικής πλευράς να καταθέσει προτάσεις στα θεμελιώδη κεφάλαια του εδαφικού, της ασφάλειας και των εποίκων. Αν και πιεζόμενος ο κος Έρογλου αναγκάστηκε αρχικά να βάλει νερό στο κρασί του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης ενός εγγράφου και όχι χάρτη για το εδαφικό, περί τα τέλος της συνάντησης επιχείρησε να και πάλι να το συνδέσει με την συνομολόγηση ενός οδικού χάρτη με διαδοχικά χρονοδιαγράμματα μέχρι και την διενέργεια των δημοψηφισμάτων. 
Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε, ο κατοχικός ηγέτης και την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για κατηγοριοποίηση των θεμάτων που συζητήθηκαν: Στη πρώτη λίστα θα μπουν τα θέματα στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις, στη δεύτερη αυτά όπου κυριαρχούν οι αποκλίσεις και στην τρίτη λίστα τα ζητήματα όπου οι θέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται κοντά, σε ακτίνα συμφωνίας. 
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή όχι ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε είδη από τον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη και την ομάδα στήριξης του, την ετοιμασία του Εγγράφου. Το οποίο, ωστόσο όπως λέχθηκε στον ΑΝΤ1 δεν πρόκειται να δοθεί μονομερώς. 
Σήμερα θα συνεχιστεί και η συζήτησή για τις τρείς επιπρόσθετες Τεχνικές Επιτροπές που εισηγείται ο πρόεδρος Αναστασιάδης και απορρίπτει ο κατοχικός ηγέτης. «Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων».
Πηγή: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.