15/12/14

Ισλαμοφασιστικό δίδυμο οι Ερντογάν-Νταβούτογλου - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. για συλλήψεις δημοσιογράφων


REUTERS/MURAD SEZER
Εργαζόμενοι του ομίλου μέσων ενημέρωσης Zaman, διαμαρτύρονται έξω από τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Zaman στην Κωνσταντινούπολη, για τις εφόδους της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία μέσων ενημέρωσης τα οποία υποστηρίζουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα «δημοκρατικά θεμέλιά» της, μετά το νέο κύμα συλλήψεων, κυρίως δημοσιογράφων.
«Η ελευθερία του Τύπου, ο σεβασμός της διαδικασίας και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδη στοιχεία σε όλες τις υγιείς δημοκρατίες και κατοχυρώνονται στο τουρκικό σύνταγμα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Πσάκι.
«Ως φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν παραβιάζουν αυτές τις βασικές αξίες και τα ίδια τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας», τόνισε η εκπρόσωπος.
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε νέα μεγάλη επιχείρηση κατά των υποστηρικτών του αντιπάλου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στοχεύοντας κυρίως την εφημερίδα Zaman, η οποία στηρίζει τον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιερωμένο.
Αυτή η νέα έφοδος πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Τούρκο πρόεδρο νέας επιχείρησης κατά των «δυνάμεων του κακού», τις οποίες κινεί από την εξορία του στις ΗΠΑ ο εχθρός του, όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί τον κ. Γκιουλέν ότι χειραγώγησε το 2013 την έρευνα για διαφθορά σε βάρος μελών του πολύ στενού περιβάλλοντός του.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας πραγματοποίησε το πρωί επιχειρήσεις σε 13 τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας σε τουλάχιστον 27 συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφους.
Ανάμεσά τους, ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής της Zaman, μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην Τουρκία, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.


Σκληρή κριτική της Ε.Ε. στην Τουρκία για τις συλλήψεις δημοσιογράφων
REUTERS/MURAD SEZER
Εργαζόμενοι του ομίλου μέσων ενημέρωσης Zaman, διαμαρτύρονται έξω από τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Zaman στην Κωνσταντινούπολη.
Τουρκία: Πογκρόμ συλλήψεων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Γκιουλέν 14/12 16:32
Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατήγγειλαν τις επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίες είχαν στόχο κυρίως δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι αντίθετες προς τις «ευρωπαϊκές αξίες» που η Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., πρέπει να σέβεται.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σε κοινή δήλωσή τους, τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας είναι «ασυμβίβαστες με την ελευθερία του Τύπου».
«Οι επιδρομές της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία σήμερα δεν συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας», επισημαίνουν.
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις σε γραφεία μέσων ενημέρωσης τα οποία στηρίζουν τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ και έθεσε υπό κράτηση 24 άτομα.


Τουρκία: Πογκρόμ συλλήψεων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Γκιουλέν
Συνελήφθη και ο διευθυντής της εφημερίδας Zaman
REUTERS/MURAD SEZER
Δημοσιογράφος της εφημερίδας Zaman κρατά ένα πλακάτ διαμαρτυρίας, στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη.
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα γραφεία μέσων ενημέρωσης τα οποία υποστηρίζουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και είναι δριμύς επικριτής του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
  Οι αρχές συνέλαβαν 24 άτομα, ανάμεσά τους τον διευθυντή της εφημερίδας Zaman Εκρέμ Ντουμανλί, καθώς και πρώην διοικητές της αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».
Οι έφοδοι στην Zaman και στο τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu σηματοδοτούν την κλιμάκωση της μάχης που δίνει ο κ. Ερντογάν κατά του κ. Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του κατά των κοσμικών κεμαλιστών, με τον οποίον βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση εδώ και ένα χρόνο, όταν έγινε γνωστή η έρευνα για διαφθορά, με στόχο τον στενό κύκλο του προέδρου.
Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν εις βάρος 32 ατόμων, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οι παραγωγοί και εργαζόμενοι σε δραματικές σειρές του καναλιού Samanyolu, καθώς και ο πρόεδρος του τηλεοπτικού ομίλου.
«Είναι εικόνα ντροπής για την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του καναλιού Χινταγέτ Καρατσά, πριν από τη σύλληψή του.
«Δυστυχώς, στην Τουρκία του 21ου αιώνα, αυτή είναι η αντιμετώπιση που έχει ένας όμιλος ΜΜΕ με δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και περιοδικά», είπε ο ίδιος.
Σε πλάνα τα οποία μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, έτερος συλληφθείς φαίνεται να χαμογελάει και να διαβάζει το ένταλμα της αστυνομίας προτού μεταφερθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας με το προσωπικό της να τον χειροκροτεί από τα μπαλκόνια.
«Αφήστε εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα να φοβούνται. Εμείς δεν φοβούμαστε», ανέφερε, καθώς η αστυνομία τον οδηγούσε μακριά από το πλήθος.
Αρκετές εκατοντάδες άτομα του φώναζαν: «Ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί» και «Η Τουρκία είναι υπερήφανη για σένα».
Υπουργοί της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εφόδους, ωστόσο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουετζίνογλου δήλωσε ότι «όποιος κάνει κάτι κακό, πληρώνει το τίμημα».

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.