4/12/14

Spiegel: Να μην γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ

Την ιδέα Ποροσένκο για σχετικό δημοψήφισμα υποστήριξε ο γγ της Συμμαχίας
Spiegel: Να μην γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ
Ο αμερικανός Τζον Κέρι στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η Ουκρανία δεν ήταν στην ατζέντα αλλά κυριάρχησε στα «πηγαδάκια» (EPA/OLIVIER HOSLET)
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κυκλοφορεί την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, την οποία υποστήριξε ανοιχτά και ο νέος γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Αλλά μια τέτοια συζήτηση είναι επικίνδυνη, γράφει ο Κρίστοφ Σουλτ σε άρθρο γνώμης στο «Spiegel», διότι διχάζει τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και παρέχει σημαντικά πυρομαχικά στονΒλαντίμιρ Πούτιν.

Για να μην παρεξηγούμαστε: ο Πούτιν φέρει την κύρια ευθύνη για τον νέο ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, γράφει ο γερμανός αρθρογράφος.

Την ιδέα του δημοψηφίσματος όχι μόνο την υποστήριξε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και πρόσθεσε _ απευθυνόμενος προφανώς προς τη Μόσχα _ ότι«καμία τρίτη χώρα εκτός της συμμαχίας δεν μπορεί να ασκήσει βέτο» κατά της διεύρυνσής της. Οι σκληρές δηλώσεις του στρατιωτικού επικεφαλής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντλαβ κάθε άλλο παρά εκτόνωσαν την κατάσταση.

Στο σημερινό τεταμένο περιβάλλον, η συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με παιχνίδι με τη φωτιά. Γιατί οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας θεωρούν απαραίτητο να σχολιάζουν τόσο συχνά την Ουκρανία; Αφότου ξέσπασε η κρίση, το ΝΑΤΟ εκφράζει την άποψη ότι δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα. Αν αυτό ισχύει, δεν θα ήταν καλύτερα ο Στόλτενμπεργκ, ο Μπρίντλαβ και οι υπόλοιποι να κρατούν το στόμα τους κλειστό;

Οποιαδήποτε άλλη στάση ευνοεί τον Πούτιν και παράλληλα σπέρνει τη διχόνοια στην Ευρώπη. Δίνει επιχειρήματα στον ρώσο πρόεδρο να ρητορεύει για την δήθεν επεκτατική πολιτική της Δύσης. Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Πούτιν έχει κρατήσει κατά καιρούς αμφίθυμη στάση. Αλλά η ένταξή της στο ΝΑΤΟ αποτελούσε πάντα κόκκινη γραμμή για τον ρώσο πρόεδρο.

Το ΝΑΤΟ έχει δύναμη μόνο όταν και τα 28 κράτη-μέλη του ακολουθούν την ίδια στάση. Την ένταξη της Ουκρανίας την υποστηρίζουν μόνο τα τρία κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία.  
Με αυτή την έννοια, υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση προς τον Ποροσένκο. Είναι εκείνη που διατύπωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ«Βλέπω συνεταιρική σχέση ανάμεσα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αλλά όχι ένταξη». Ή, για να το πούμε απλά, το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.