11/1/15

Την αποδυνάμωση της Ρωσίας παντού βλέπουν οι προφέσορες του Stratfor


Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε... Δεν εξηγείται αλλιώς η πρεμούρα του αμερικανικού θινκ τανκ Stratfor να προεξοφλήσει την επικείμενη αποδυνάμωση της Ρωσίας σε όλα τα μέτωπα, ξεκινώντας από τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, που εκφράζει συχνά τόσο τα φανερά όσο και τα αφανέρωτα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας είναι μόνο η αρχή, και οι συνέπειες αυτών θα υποχρεώσουν όπου να ’ναι τη Μόσχα να υποχωρήσει σε σειρά ζητημάτων που αφορούν την εξωτερική της πολιτική. Και όπου δεν το κάνει με τη θέλησή της, αυτό θα γίνεται... εκ των πραγμάτων, καθώς δεν θα έχει τα οικονομικά μέσα να την υποστηρίξει.

Πρώτα και καλύτερα, το Stratfor εστιάζει στα Βαλκάνια – και συγκεκριμένα στη Σερβία και τη Βουλγαρία –, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία θα χάσει σημαντικό έδαφος στη μάχη με την Ε.Ε. για επιρροή στην περιοχή.

Παρότι η οικονομική κρίση στη Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά και τον τομέα των επενδύσεων στο εξωτερικό, το αμερικανικό ινστιτούτο δείχνει έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στη βεβαιότητα με την οποία περιγράφει τον επικείμενο παραγκωνισμό της Μόσχας από την Ε.Ε. στα Βαλκάνια.

Όπως επισημαίνει, η Σερβία και η Βουλγαρία είναι οι δύο χώρες τις οποίες «χρησιμοποιούσε» μέχρι πρότινος το Κρεμλίνο είτε για να κοντράρει τις ευρωπαϊκές πολιτικές (Βελιγράδι) είτε για να τις επηρεάσει εκ των έσω (Σόφια). Με δάνεια, στρατηγικές επενδύσεις και ενεργειακά έργα, η Μόσχα είχε καταφέρει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις δύο χώρες.

• Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, το 22% των ξένων επενδύσεων το 2014 ήρθε από τη Ρωσία, ενώ μόνο η Lukoil συνέβαλε στο 25% των φόρων επί του εισοδήματος.

• Στη Σερβία τα ρωσικά κεφάλαια ανήλθαν το 2014 στο 5,8% των ξένων επενδύσεων και από τα μέσα του 2013 μέχρι σήμερα η Μόσχα δάνεισε περίπου 1,3 δισ. δολάρια στο Βελιγράδι για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με το Stratfor, όλα αυτά τα μεγαλεία είναι πλέον παρελθόν και η ακύρωση της κατασκευής του South Stream αποτελεί τη σημαντικότερη απόδειξη. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό θινκ τανκ επιμένει να παρουσιάζει την εγκατάλειψη του αγωγού ως το «τέλος εποχής» για τη Ρωσία στα Βαλκάνια, επιλέγει να μην επεκταθεί – όπως πολλοί άλλοι άλλωστε – στα περί «εναλλακτικού» αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία.

3 σχόλια:

  1. Μήπως οι ξερόλες του Stratfor μπορούν να κάνουν μία αναλυτική πρόβλεψη για την "μεγαλειώδη" κίνηση των Αμερικάνων να υποχρεώσουν τα σκυλάκια τους στην Σαουδική Αραβία να διαλύσουν τις τιμές των καυσίμων για να γονατίσουν την Ρωσσία ;

    Και οι μέν Ρώσσοι όλες τις εισπράξεις σε δολλάρια τις μετατρέπουν σε φυσικό χρυσό που εξακολουθεί με τις "ευλογίες" της FED να είναι σχεδόν τζάμπα.

    Αντίστοιχα την Τετάρτη υπήρξε η πρώτη αίτηση για προστασία από πιστωτές (χρεωκοπία επί το ορθόν) από μία Αμερικάνικη εταιρεία εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και για ένα πολύ μικρό ποσό της τάξεως των 15 εκ. δολλαρίων που δεν κατάφερε να το δανειστεί από πουθενά.

    Ακολουθούν άλλες 123 εταιρείες, με συνολική έκθεση στην αγορά περίπου το 25% της αγοράς των στεγαστικών δανείων μικρής εξασφάλισης που προκάλεσαν την κρίση του 2008.

    Αρκετό μέγεθος για να προκαλέσει ένα ακόμη σεισμό στην τραπεζική αγορά της Αγγλοσαξωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ρωσσία για καλό ή για κακό δέχτηκε ανεπανόρθωτα πλήγματα από τους εχθρούς της. Χωρίς δημόσια έσοδα, χωρίς δυνατότητα δανεισμού, με ένα ρούβλι σκουπίδι, με τα περίφημα ταμειακά αποθέματα να λιγοστεύουν Για στηριξη του ελλείματος και του νομίσματος, με διεθνή απομόνωση(ναι γιατί τα κράτη σε -ασταν δεν είναι σύμμαχοι που σε κάνουν παγκοσμια δύναμη, και η Κίνα στην πραγματικότητα είναι ανταγωνιστης και όχι σύμμαχος όπως νομίζουν ορισμένες διάνοιες) και με τον εχθρό να ελέγχει πλέον όλη την αυλή της πρώην ΕΣΣΔ τα πράγματα πράγματι είναι δυσοίωνα. Ως Έλληνες δεν μπορούμε να χαιρόμαστε για αυτό, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε για να μην ζήσουμε μέρες του 1853 που ποντάραμε στην Ρωσία, επειδή ήταν ο μόνος σύμμαχος που δεν καπαρώσανε οι Τούρκοι, και ζήσαμε φριχτές στιγμές στον πόλεμο της κριμαίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι και να γίνει πέραν των Στενών θα κάνει πάντα κουμάντο η Ρωσία και μέχρι τα Στενά οι ΗΠΑ. Την Ουκρανία θα την μοιραστούν.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.