1/2/15

Τα παρασκήνια που οδήγησαν στην μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ελληνισμού - Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923

Τα παρασκήνια της «υποχρεωτικής ανταλλαγής» των πληθυσμών με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης στις 30-1-1923 μετά την Μικρασιατική καταστροφή
Το Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη, Δημοσιογράφου – συγγραφέα
Σαν σήμερα, 30-1-1923, υπογραφόταν στη Λωζάνη από την Ελλάδα και την Τουρκία, η Σύμβαση της Ανταλλαγής των ελληνοτουρκικών πληθυσμών, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την πλευρά τη Ελλάδος  και τον Ισμέτ πασά από την τουρκική πλευρά.
Με την σύμβαση αυτή συνετελείτο το συγκλονιστικότερο γεγονός της νεώτερης ιστορίας, από την εποχή της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Και ήταν, η έξοδος του ελληνισμού της Ανατολής μετά από 28 αιώνες παραμονής τους  και η μετοικεσία τους στην  δυτική Ελλάδα.
Η Συνθήκη αυτή της Λοζάνης, περί «υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών, αφορούσε,   από την μια πλευρά τους ορθοδόξους χριστιανούς το θρήσκευμα που ζούσαν στη Μικρά Ασία και τον Πόντο αλλά Οθωμανούς υπηκόους,  του εγκατεστημένους ( etablis) στην Τουρκία και από την άλλη τους μουσουλμάνους το θρήσκευμα αλλά ΄Ελληνες υπηκόους, που ήταν εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
 Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου, η  υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών σε τέτοια μεγάλη έκταση, που την επέβαλε η άρνηση των Τούρκων να δεχτούν την επιστροφή στις πατρίδες στους, των Ελλήνων χριστιανών τη Μικράς Ασίας που είχαν φύγει  πριν από το 1922 με την καταστροφή.
Ποιος όμως είχε αυτή την φαεινή ιδέα  του «υποχρεωτικού» της ανταλλαγής; Σύμφωνα με τον καθηγητή και επιτετραμμένο Στέλιο Σεφεριάδη, που παρευρέθη στη Συνδιάσκεψη, όλες οι αντιπροσωπείες είχαν καταδικάσει αυτή την ιδέα επειδή δεν υπήρχε ούτε νομική ούτε ηθική βάση για να την υποστηρίξουν. Εκείνοι που επέμεναν με σκληρό τρόπο στην υπογραφή της συμβάσεως με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, ήταν οι Τούρκοι αλλά δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι ήταν δική τους έμπνευση. Έλεγαν  ότι ήταν… ιδέα του Βενιζέλου, ο οποίος αντέδρασε με δήλωση ότι «η υποχρεωτική ανταλλαγή δεν προωθείται από ην ελληνική πλευρά, αντιθέτως  αποστρεφόμεθα  παρομοίαν ανταλλαγήν. Η Ελληνική κυβέρνησις είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψη αυτήν την ιδέαν, υπό τον όρον ότι η τουρκική κυβέρνησις θα επιτρέψη εις τους εκδιωχθέντας  ΄Ελληνας της Τουρκίας, να επιστρέψουν εις τας πατρίδας των. Το σχέδιον της ανταλλαγής ανήκει εις τον Δόκτορα Φρίντζοφ Νάνσεν!
Φρίντζοφ Νάνσεν
Ποιος όμως ήταν ο Φρίντζοφ Νάνσεν; ΄Ηταν ένας Νορβηγός εξερευνητής του Πόλου και φιλάνθρωπος, στον οποίο η  Κοινωνία των Εθνών ανέθεσε το 1922 να μελετήσει το θέμα  των προσφύγων του πόλεμου, ο οποίος όμως μετά, αρνήθηκε την πατρότητα αυτής της ιδέας, λέγοντας ότι ήταν απόφαση των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε μαζί τους συνάντηση. Εκεί ο Νάνσεν μίλησε με τον τούρκο αντιπρόσωπο Χαμίτ μπέη, ο οποίος  του είπε κατηγορηματικά, ότι  η ανταλλαγή των πληθυσμών θα αντιμετωπιστεί «μόνον με βάσιν το υποχρεωτικόν της ανταλλαγής».
Έτσι λοιπόν, ο Χαμίτ μπέης διατύπωσε πρώτος την άποψη  που την ασπάσθηκε ο Νάνσεν και πολέμησε, χωρίς  όμως αποτέλεσμα  ο Βενιζέλος. Ο μεγάλος εκείνος πολιτικός, που πολλοί είχαν συνηθίσει να τον βλέπουν ως θρυλικό αρχηγό που ανόρθωσε και μεγάλωσε την άσημη Ελλάδα το 1910 και έφερε τον «Αβέρωφ» απέναντι από την Αγιά Σοφιά και τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη και τη Μαύρη θάλασσα το 1920. Τώρα έμοιαζε με έναν άνθρωπο χλωμό, συντετριμμένο, αγωνιώντα και να προσπαθεί να σώσει την καταποντιζόμενη Μεγάλη Ελλάδα, κάτω από τραγικές περιστάσεις… Εκείνη την στιγμή η Ελλάδα έψαχνε τους φίλους και συμμάχους της… Και όμως! Την είχαν πουλήσει και δεν ήταν η πρώτη φορά… Γιατί, αν η Ελλάδα δεν υπέγραφε την Συνθήκη,  θα την επέγραφαν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι… Και στη Μακεδονία και τα νησιά θα παρέμεναν  οι 400.000 μουσουλμάνοι ενώ η Τουρκία θα έδιωχνε με τη βία όλους τους χριστιανούς…
Πόσοι όμως ήταν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και πόσοι οι Τούρκοι στην Ελλάδα;  Οι Τούρκοι στην Ελλάδα ήταν περίπου 400.000  και σύμφωνα με στοιχεία του πατριαρχείου, το 1914, ο πληθυσμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ήταν 1.700.000 και ο πληθυσμός της Κωνσταντινουπόλεως και των περιχώρων 400.000. Είχαν οι Έλληνες, 2.308 εκκλησιές και 2.031 σχολεία. Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι Τούρκοι με τους φόνους, τις εξορίες και τους εκτοπισμούς, εξόντωσαν 300.000. Στο τέλος του 1920 ο ελληνισμός της Τουρκίας έφτανε το 1.800.000. Τότε οι κεμαλικοί εξόντωσαν άλλες 100.000 και έδιωξαν σε διάφορα μέρη, Καύκασο, Ευρώπη και Ελλάδα  περίπου 900.000. Έτσι, στη Συνδιάσκεψη τη Λοζάνης που άρχισε την 1-11-1922, είχαν απομείνει, στην Κωνσταντινούπολη και στα περίχωρα της, 300.000 και στη Μικρά Ασία 400.000. Η τύχη αυτού του πληθυσμού, 1.000.000 που είχαν διωχθεί και 700.000 που  έμειναν πίσω, κρίθηκε στην Λωζάνη.
Έτσι, η τελευταία σελίδα του μικρασιατικού δράματος,  γράφτηκε σαν σήμερα 30-1- 1923 στη Λωζάνη, με τον τίτλο: « Σύμβασις ανταλλαγής των ελληνοτουρκικών πληθυσμών».
Η είδηση προκάλεσε  αίσθηση σ’ όλο τον κόσμο και στους πολιτισμένους λαούς ρίγος!  Την επομένη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, άρχισαν να ξεριζώνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ  από τις πατρίδες τους και να ανταλλάσσονται, λές και είναι κοπάδια ζώων!!! Με λίγα από τα υπάρχοντα τους, κυρίως  ρούχα σε μπόγους, τις εικόνες από το εικονοστάσι και τις μνήμες τους, πήραν το δρόμο του ξεριζωμού, μετά από 28 0λόκληρους αιώνες παραμονής στα εδάφη εκείνα, αφήνοντας πίσω τους, κοπάδια με ζώα, σπαρμένα χωράφια, νοικοκυρεμένα σπίτια, σχολεία κι εκκλησιές, τα κόκκαλα των γονέων και των προγόνων τους και τράβηξαν  για την μητροπολιτική Ελλάδα για να ξαναρχίσουν από την αρχή…

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:  Ο  νορβηγός Φρίντζοφ Νάνσεν, τιμήθηκε την επόμενη χρονιά με το
βραβείο Νόμπελ. Κάποιο Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θεωρώντας τον «ευεργέτη της Ελλάδος κατά την ελληνική προσφυγική κρίση 1922-24» του έστησε την προτομή σε μια μικρή πλατεία πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη, προς την πλευρά του Παγκρατίου… Τώρα, πώς προάσπισε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεριζώνοντας ένα εκατομμύριο Ελλήνων από η Μικρά Ασία και τον Πόντο, το ξέρει αυτό το «Κέντρο» που έστησε την προτομή  του.


19 σχόλια:

  1. Τρολ του πατριωτισμού, μέσα σε 2 δεκαετίες παραμονής στην Ελλάδα οι μισοί Πρόσφυγες πέθαναν από τις κακουχίες και τις αρρώστιες, μήπως φταιν και για αυτό οι Τούρκοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμοι να υποδεχτεί 1,5 εκατομμ. προσφύγων κι έπεσε μεγάλη φτώχεια. Μάς έστελναν ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό, ακόμη και από την ... Αιθιοπία (βρε πώς αλλάζουν οι καιροί!).

      >μήπως φταιν και για αυτό οι Τούρκοι;<

      Εντυπωσιακή η σπουδή σου πάντα να απενοχοποιήσεις τους Τούρκους και η όχλησή σου όταν τους κατηγορούν για κάτι.

      Διαγραφή
    2. Δεν πρέπει να επικοινωνείς με το περιβάλλον!

      Διαγραφή
  2. Alexandros παρακολουθώ έτσι καμιά φορά τα σχόλια, τα δικά σου σε ύφος και λογική είναι βγαλμένα από την δεκαετία του 50 αλλά δεν τα κρίνω, λοιπόν τράβα στο δρόμο σου
    Νativist δεν έχω καμία προσωπική όχληση, όλο το σόι μου εκτός του παππού μου που σκοτώθηκε στο έπος του 1940 δολοφονήθηκε από τους Τούρκους. Ενοχλούμαι από την οικειοποίηση της ιστορίας για ιδιοτελείς σκοπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή Νεοθωμανέ Τρολ, συν τοις άλλοις έχεις κολλήσει το σύνδρομο της Στοκχόλμης!

      Διαγραφή
    2. Χατσουριά μέσα από μια διαδικασία υπαρξιακής ενδοσυμπάθειας σέβομαι τις τραγωδίες των προγόνων και δεν τους χαρίζω σε καμιά προπαγάνδα. Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι το να θέλει αυτό το site να μας πείσει ότι έπρεπε να παραμείνει η κυβέρνηση του Σαμαρά. Στο ξαναλέω, εγώ τους συμπαθώ τους Αρμένιους και δεν παρεξηγιέμαι

      Διαγραφή
    3. "Νativist δεν έχω καμία προσωπική όχληση, όλο το σόι μου εκτός του παππού μου που σκοτώθηκε στο έπος του 1940 δολοφονήθηκε από τους Τούρκους. Ενοχλούμαι από την οικειοποίηση της ιστορίας για ιδιοτελείς σκοπούς".

      Λυπάμαι, αλλά η όχλησή σου, όποτε αναφερθεί κάτι αρνητικό για την Τουρκία, είναι πασιφανής. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνεις. Ποια ακριβώς είναι εδώ η "οικειοποίηση της ιστορίας για ιδιοτελείς σκοπούς";

      Διαγραφή
    4. Νativist το είπα και άλλες φορές, οι ενεργειακές συμφωνίες και οι επενδύσεις τριτοκοσμικού τύπου που θα θωρακίσουν υποτίθεται την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία οδηγούν την χώρα σε καταστροφή, μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μια οικειοποίηση της ιστορίας που δεν σέβεται τους πρόσφυγες-προγόνους με την κατεύθυνση που αυτή η οικειοποίηση παίρνει

      Διαγραφή
    5. >οι ενεργειακές συμφωνίες και οι επενδύσεις τριτοκοσμικού τύπου<

      Ποιες είναι τάχα αυτές και γιατί οδηγούν την χώρα στην καταστροφή; Δεν σ' ερωτώ τι προτείνεις αντ' αυτού, διότι ξέρω ότι είσαι υπέρ της ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως, κάτι που το ξεκίνησε ο Βενιζέλος το 1930 κι έχει αποτύχει παταγωδώς.

      >μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μια οικειοποίηση της ιστορίας<

      Με συμπαθάς, αλλά μάλλον ασυνάρτητα είναι αυτά που γράφεις.

      Αν κανένας από τους φίλους συνομιλητές βγάζει νόημα, παρακαλείται να μού το πει.

      Διαγραφή
    6. Aσυνάρτητα είναι για αυτούς που δεν γνωρίζουν, ο Καλεντερίδης στον οποίο και απευθύνομαι ως τρολ του πατριωτισμού, διότι αν οι θέσεις του Καλεντερίδη είναι πατριωτικές εγώ είμαι Κινέζος, καταλαβαίνει, όπως καταλαβαίνει και ο οποιοσδήποτε που αντιλαμβάνεται το πνεύμα αυτού του site. Επίσης μιας και ρωτάς οι ανταλλαγές πληθυσμών ξεκίνησαν μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και όχι με την συνθήκη της Λωζάνης, αυτά είναι γνωστά πράγματα

      Διαγραφή
    7. Τι ακριβώς δεν γνωρίζω, ώστε να μού φαίνονται ασυνάρτητα τα όσα γράφεις; Μόνον ο Καλεντερίδης γνωρίζει, ο οποίος δεν σού έχει απαντήσει ούτε μία φορά, ενώ σ' αφήνει να τον βρίζεις ελεύθερα μέσα στο "σπίτι" του; Αυτό σημαίνει είτε ότι τον στρίμωξες, είτε ότι γνωρίζει τους λόγους της παρουσίας σου εδώ μέσα, οι οποίοι μάλλον δεν είναι και τόσο άδολοι. Μού φαίνεται ότι θέλεις να κρυφτείς, αλλά ... η Τουρκία δεν σ' αφήνει.

      Σε ποια ανταλλαγή πληθυσμών αναφέρεσαι, η οποία έγινε πριν την Συνθήκη της Λωζάννης; Διότι, αν εννοείς π.χ. τους Τουρκοκρήτες, οι οποίοι είχαν αρχίσει να φεύγουν από το 1898, αυτό φυσικά δεν είναι ανταλλαγή.

      Διαγραφή
    8. Δεν περιμένω να μου απαντήσει, αυτό φαίνεται και από το ύφος των σχολίων. Δεν βρίζω, ειρωνεύομαι με τρόπο λογικό τους πατριωτικούς, να είχαμε να λέγαμε, χώρους. Μην ψάχνεις φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ποια Τουρκία ρε φίλε; Πλάκα κάνεις; Eλληνάκι μέχρι κεραίας είμαι. Για τις ανταλλαγές που ρωτάς..είναι γνωστά πράγματα αυτά επαναλαμβάνω, Πόντιοι που ήρθαν το 1919 στην Ελλάδα, Θρακιώτες που πηγαινοερχόντουσαν, ο Βενιζέλος που ήθελε να δώσει την Ανατολική Μακεδονία στην Βουλγαρία για να βγει στο πλευρό της Αντάντ στον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και που σχεδίαζε και έπραττε μετακινήσεις Ελληνικών πληθυσμών, μπορείς να ανατρέξεις σε ιστορικές πηγές και βιβλία, διάβασε και τον Δραγούμη

      Διαγραφή
    9. "Ελληνάκι" μπορεί να είσαι, αλλά το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

      Οι Έλληνες του Καυκάσου (δεν ξέρω για Ποντίους), που ήλθαν το 1919, δεν αντελλάγησαν με κανέναν. Ήλθαν στην Ελλάδα για να γλυτώσουν από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

      Μιλάμε για ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ πληθυσμών και τέτοια δεν υπήρξε πριν την Συνθήκη της Λωζάννης. Βλέπεις και από κάτω, ο Pns_Exe έκανε μούγκα στην στρούγκα στο σχετικό ερώτημα.

      Διαγραφή
    10. Φίλε σε ότι αφορά εμένα και την Τουρκία λες ανέκδοτα. Άνοιξε κανένα ιστορικό βιβλίο, μην περιμένεις την γνώση μόνο από τα blogs, για να κάνεις διάλογο πρέπει να ξέρεις την ιστορία, όχι για επίδειξη γνώσεων αλλά για να καταλαβαίνουμε πάνω από όλα σε τι διαφωνούμε. Tα σχέδια για μετακινήσεις πληθυσμών και για ανταλλαγές υπήρχαν ήδη από το τέλος των Βαλκανικών πολέμων και έχοντας και αυτό ως δεδομένο ο Βενιζέλος έκανε εξωτερική διπλωματική πολιτική. Για αυτό και οργάνωσε την εγκατάσταση100.000 Έλληνων Ποντίων από τον Καύκασο στην Ελλάδα

      Διαγραφή
    11. Μακάρι να είναι ανέκδοτα, αν και, όπως σού είπα, ο καθένας δικαιούται να έχει άποψη σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό ιστολόγιο και κράτος, κατ' επέκτασιν.

      Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, αλλά καλύτερα κράτησέ τις για τον εαυτό σου, διότι γράφεις χωρίς πηγές, πράγμα εντελώς απαράδεκτο σε σοβαρή συζήτηση.

      "Για αυτό και οργάνωσε την εγκατάσταση100.000 Έλληνων Ποντίων από τον Καύκασο στην Ελλάδα"

      Ανταλλάσσοντάς τους με ποιους; Διότι, για ανταλλαγή πληθυσμών μιλούσαμε/μιλούμε, ή κάνω λάθος;

      Διαγραφή
    12. Μην τα μπερδεύεις, ούτε δημοκρατικές είναι ούτε και φιλελεύθερες οι ανεκδοτολογικές υπόνοιές σου. Αμέσως μετά τους Βαλκανικούς πολέμους ο Βενιζέλος ήθελε την ανταλλαγή Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς ασίας με Μουσουλμάνικους της Μακεδονίας. Δεν γίνεται από τη μια να είσαι ο πρωθυπουργός υποτίθεται της Ελλάδας των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων και από την άλλη να δίνεις σαν να είναι τσιφλίκι του πατέρα σου την Καβάλα στους Βούλγαρους μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, και ας πούμε ότι η Βουλγαρία δεχόταν, τι θα γινόταν μετά; Θα πολεμούσαμε την Βουλγαρία για να την ξαναπάρουμε ή θα συνέβαινε μία ακόμα μετακίνηση ή ανταλλαγή πληθυσμών; 'Οταν ήδη από τους Βαλκανικούς πολέμους έχεις σχέδια για ανταλλαγές πληθυσμών, όταν προσφέρεσαι να δώσεις την Καβάλα, όταν μεταφέρεις τους Έλληνες του Καυκάσου στην Ελλάδα τότε δεν κάνεις τίποτα άλλο παρά να συρρικνώνεις τον Ελληνισμό λεηλατώντας τον. Αν θέλεις να μείνεις κολλημένος σε μια λέξη μείνε κολλημένος

      Διαγραφή
  3. Δύο σχόλια. Πρῶτον, Ὁ Βενιζέλος ἦταν ὑπέρμαχος τῆς ἀνταλλαγῆς πληθυσμῶν ἀπὸ τὸ 1913, σὲ ἄτυπες συνομιλίες στὸ Βερολίνο. Στὸ τέλος καὶ ἐπειδὴ τὸ φιλελεύθερο-'αστικὸ κράτος ποὺ ἤθελε νὰ δομήσει ἦταν μικρότερο ἀπὸ τὸ ποθούμενο, προσπάθησε νὰ περισώσει τὸ θέμα τῶν προσφύγων, μάταια ὅμως.
    ἀναφορικὰ μὲ τοὺς ἀριθμοὺς ποὺ ἀναφέρονται, δὲν βγαίνουν τὰ νούμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >Πρῶτον, Ὁ Βενιζέλος ἦταν ὑπέρμαχος τῆς ἀνταλλαγῆς πληθυσμῶν ἀπὸ τὸ 1913<

    Υπάρχουν κάποιες ιστορικές πηγές, που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο;

    >ἀναφορικὰ μὲ τοὺς ἀριθμοὺς ποὺ ἀναφέρονται, δὲν βγαίνουν τὰ νούμερα...<

    Ποια είναι τότε τα νούμερα/αριθμοί; Με την Ιστορία δεν παίζει κανείς. Χρειάζονται πηγές και στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Μ.Ασίας είχε ήδη φύγει, και δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει. Ενώ οι Τούρκοι στην Β.Ελλάδα ήταν μιλά χαρά! Αρα η συμφωνία ανταλλαγής που υποχρέωνε και αυτούς να φύγουν ήταν προς το συμφέρον μας.

    Τι θα είχε γίνει αν δεν είχε υπάρξει η ανταλλαγή? Μέσα στις υπόλοιπες δεκαετίες, οι υπόλοιποι Ελληνες θα είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Τουρκία (όπως συνέβη με τους Κωνσταντινουπολίτες) , ενώ οι Τουρκοι στην Ελλάδα θα είχαν αβγατίσει (όπως συνέβη στη Θράκη) και σήμερα θα ήταν εκατομμύρια!

    Τι θα συνέβαινε σήμερα π.χ με το Σκοπιανό ,αν στη Μακεδονία αντι για τους Ελληνες Πόντιους κατοικούσαν Τούρκοι - με δέκα παιδιά η κάθε οικογένεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.