6/2/15

Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα σεβαστούμε τους κανόνες»

«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στους εταίρους μας και περιμένουμε» - Συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό - Ποιοι βουλευτές προτείνονται για αντιπρόεδροι της Βουλής και ποιοι ορίζονται Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι
Στην αποτίμηση των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, καθώς και στο σχεδιασμών των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης. 
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της», «χρειάστηκε μόλις μια εβδομάδα για να καταφέρουμε να γίνουν οι προτάσεις μας, σημείο αναφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο να αποδομηθεί το ευρωπαϊκό κατεστημένο που θέλει λιτότητα, και όχι δημοκρατία. Είμαστε κυρίαρχη χώρα». Σημείωσε επίσης ότι είναι «υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «καταθέσαμε τις προτάσεις μας στους εταίρους μας και περιμένουμε» και ότι «θα σεβαστούμε τον κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», «υπάρχει μια κάστα εντός και εκτός Ελλάδας που ελπίζει να επικρατήσει η σκληρή γραμμή στην διαπραγμάτευση» ενώ είναι «απολύτως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στις τράπεζες».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους αντιπροέδρους της Βουλής είναι οι κκ Μητρόπουλος, Μπαλάφας και η κυρία Χαραλαμπίδου. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι κκΦίλης, Πετράκος και η κυρία Γεροβασίλη, ενώ γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται ο κ. Χρ. Μαντάς.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: 


Ο ελληνικός λαός γράφει ιστορία γιατί είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές για πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι να μείνει στη βαρβαρότητα των μνημονίων.
Στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στην ανθρώπινη κρίση, όχι να εκποιήσουμε τον δημόσιο πλούτο.
Η κυβέρνηση έδωσε στην πατρίδα ταυτότητα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Έγινε σημείο θετικής αναφοράς στην Ευρώπη.
Εγινε ένα μεγάλο βήμα. Αν νιώθουμε για κάτι περήφανοι δεν είναι μόνο η δικαίωση των αγώνων, αλλά γιατί στις 26 Γενάρη οι πολίτες ανάσαναν γέμισαν αισιοδοξία. Γιατί επέστρεψε η αξιοπρέπεια, επέστρεψε η Δημοκρατία. Γιατί πλέον δεν κυριαρχεί η ανασφάλεια, αλλά η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά και θα βάλει τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της.
Η ελληνική δημοκρατία δεν είναι αποδέκτης εντολών μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Η Ελλάδα έχει δική της φωνή, διαπραγματευτική ισχύ.
Καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη. Οι προτάσεις μας έγιναν σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη. Απόδειξη οι επαφές και τηλεφωνήματα με ισχυρούς ηγέτες στην Ευρώπη.
Εμείς συζητάμε για την ανάπτυξη και όχι για την λιτότητα. Αυτόν τον ώριμο διάλογο που έχει ξεκινήσει στα θεσμικά πλαίσιο είναι σημείο αναφοράς για τους λαούς, για την Δημοκρατία.
Δημιουργήσαμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για μια Ευρώπη με ισότιμη συγκατοίκηση και κοινό μέλλον.
Πήραμε καθαρή εντολή και δηλώσαμε πως θα πρωτοτυπήσουμε. Θα εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε την εξαπάτηση των πολιτών.
Είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Εχουμε κάνει μια συμφωνία με τον λαό μας και θα την τηρήσουμε.
Η κυβέρνηση δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, είναι η ελπίδα για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη.
Εργαστήκαμε σκληρά από την πρώτη ημέρα. Αποδείξαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Καταφέραμε σε μια ημέρα αυτό που τριάντα χρόνια υποσχόντουσαν οι άλλες κυβερνήσεις.
Στόχος μας είναι  να αλλάξουμε την δημόσια διοίκηση. Ξεκινάμε από την κυβέρνηση για να την αλλάξουμε.
Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας βλέπουμε την ελληνική κοινωνία να ανταποκρίνεται θετικά.
Αποδείξαμε μέσα από τις κινήσεις μας πως δεν πηγαίνουμε χωρίς σχέδιο μπροστά, δεν πορευόμαστε στο άγνωστο. Έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
Χρέος μας ήταν να επισκεφθούμε την Κύπρο για να τονίσουμε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Υπάρχει αρραγές μέτωπο συνεργασίας.
Σε λίγες μόνο ώρες επισκεφθήκαμε τους ευρωπαίους αξιωματούχους, επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά και δύο σημαντικούς ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας. Όχι με στόχο να δημιουργήσουμε διχασμούς στο βορρά και το νότο.
Επισημάναμε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία στην Ευρώπη.
Παρουσιάσαμε το εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση. Κερδίσαμε συμμάχους ενάντια στην κρίση.
Η Ελλάδα δεν είναι πια ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές. Εχει φωνή, έχει προτάσεις. Τις καταθέσαμε τεκμηριωμένα στους εταίρους. Περιμένουμε προτάσεις και από αυτούς.
Περιμένουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο.
Μας ζητούν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Θα σεβαστούμε τους κανόνες αν και διαφωνούμε. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα εξωπραγματικά πλεονάσματα δεν είναι κανόνας της ΕΕ. Απαιτούμε από τους εταίρους να σεβαστούν την δημοκρατία και την λαϊκή κυριαρχία και κυρίως την απόφαση του λαού μας να σταματήσει την συνέχεια του λάθους.
Ενα λάθος που στοίχισε τις θέσεις εργασίας σε 1,5 εκατ. Ελληνες. Επιστήμονες μετανάστευσαν στο εξωτερικό το κράτος πρόνοιας ισοπεδώθηκε.
Θα γυρίσουμε σελίδα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Κανείς δεν επιθυμεί να συνεχιστεί αυτός ο εφιάλτης. Ο λαός μας δεν θα παραμείνει το πειραματόζωο για να συνεχιστεί η βαρβαρότητα.
Αν στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός δεν μας είχε εμπιστευτεί ο περιβόητο e-mail του κ. Σαμαρά θα είχε γίνει νόμος. Σήμερα θα είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για νέες απολύσεις… Ο ελληνικός λαός όμως απάντησε με γενναιότητα και όλα αυτά σταμάτησαν.
Ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση όπου ο ελληνικός λαός δεν ζητά ελεημοσύνη. Ξεκινήσαμε διαβούλευση η οποία χρειάζεται χρόνο, από την πλευρά όλων των εταίρων.
Αυτό που μπορούμε να δεσμευτούμε είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να γυρίσει ο τόπος σελίδα.
Εγγυόμαστε ότι θα μπει φρένο στις θυσίες χωρίς αποτέλεσμα που έκαναν οι Έλληνες. Ταυτόχρονα εγγυόμαστε ευρωπαϊκή πορεία, εγγυόμαστε για την ασφάλεια των ελληνικών καταθέσεων.
Εχουμε όλες τις δυνατότητες να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα.Θα κινηθούμε άμεσα ενάντια στο καθεστώς της διαφθοράς και της ατιμωρησίας, ενάντια το πελατειακό κράτος. Όχι γιατί κάποιοι μας τις ζητάνε, αλλά γιατί εμείς το θέλουμε για να τελειώνουμε με το παρελθόν.
Θέλουμε να λάβουν το δικό μας μήνυμα πολύ σοβαρά, όσοι έχουν σχέδιο να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και την Ελλάδα.
Ακόμα και όταν διαφωνούμε σεβόμαστε τους κανόνες, ας σεβαστούν και οι άλλοι την έννοια της Δημοκρατίας σε μια Ευρώπη με έντονο τον κίνδυνο του φασισμού, του νεοναζισμού.
Δεν εκβιάζουμε, δεν απειλούμε κανένα. Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται δεν απειλείται.
Οι πολίτες έχουν γυρίσει σελίδα έχουν βρει τον δρόμο τους, δεν θα γυρίσουμε πίσω στα πέτρινα χρόνια. Επιλογή σημαντική για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η νέα κυβέρνηση έχει στο πλευρό της και αυτό θα φανεί, τους λαούς που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον σε βορρά και νότο που στην ελπίδα μας βλέπουν την δική τους ελπίδα.
Ο φόβος τελείωσε η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί τελείωσαν. Έχουμε ανηφορικό δρόμο, έχουμε να φτιάξουμε μια χώρα από την αρχή σε θεμέλια δικαιοσύνης, δημοκρατίας, ισότητας.
Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Καραγκούνης: «κ. Τσίπρα η προεκλογική περίοδος τελείωσε»


Να αφήσει τα «προεκλογικά ψέματα» καλεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης συστήνοντάς του «να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τη μετεκλογική αλήθεια».

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αντιληφθεί ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Τώρα προτεραιότητα για όλους μας είναι μόνο η Ελλάδα. Στις αλήθειες θα είμαστε κοντά, στα ψέματα απέναντι» αναφέρει ο ίδιος σχολιάζοντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαξίμου: Πράξη πολιτικής πίεσης η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

«Πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από τις 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και επικαλούνται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA και προσθέτουν ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους. Μια τέτοια λύση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Καταλήγοντας οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα, καθώς και ότι είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί, επισημαίνεται.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο βραδινό τηλεφώνημα του Μάριο Ντράγκι ότι «δεν μπορεί να υποχωρήσει διότι δεσμεύεται από την εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός και η οποία αποτελεί βάση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με τους ευρωπαίους εταίρους».

Παράλληλα, η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι οι προτάσεις του Βερολίνου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. 

Η Γερμανία θέλει από την κυβέρνηση Τσίπρα, βάσει εγγράφου εργασίας -που επικαλείται το Reuters- με το οποίο θα προσέλθει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών διακυβέρνησης και να επανέλθει στις συμφωνηθείσες με τους πιστωτές της. Το Βερολίνο απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, απολύσεις, φορολογικό και συντάξεις.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.