10/2/15

Επαφές του Ν. Κοτζιά σε Βερολίνο και Μόσχα

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
Χωρίς καμία  διάθεση να προκληθούν αναστατώσεις, αλλά με προφανή στόχο να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές ζυμώσεις με επίκεντρο την κρίση της Ουκρανίας και να στηρίξει τις θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές Τρίτη και Τετάρτη σε Ρωσία και Γερμανία.
Οι επισκέψεις έχουν σαφώς και μια αμιγώς εθνική πτυχή, καθώς θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες οι θέσεις της νέας κυβέρνησης στα βασικά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τη βαλκανική πολιτική της και τη στάση της στους διεθνείς οργανισμούς.

 Η επίσκεψη την Τρίτη στο Βερολίνο και την Τετάρτη στη Μόσχα είναι ενορχηστρωμένη κατά τρόπο που να προβάλλεται ως αναγκαία για τους δυτικούς συμμάχους και ωφέλιμη για την Ελλάδα. Κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου, που κάνουν λόγο για γεωπολιτική στροφή της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ότι η Αθήνα κινείται προς «την αγκαλιά της Ρωσίας». Αντίθετα, πηγές της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στην ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ότι οι επιθέσεις που δέχεται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αποσκοπούν στο να διευρύνουν τις πιέσεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για την επιδιωκόμενη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

 Ο κ. Κοτζιάς στις επαφές που θα έχει στο Βερολίνο με τον κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και στη Μόσχα με τον κ. Σεργκέι Λαβρόφ, θα υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει μια ανασυγκρότηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας με ενίσχυση των δομών ασφάλειας μέσω της συνεργασίας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΑΣΕ.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Αν δεν ειμαστε πραγματικα ετοιμοι και αποφασισμενοι να γυρισουμε την ροη των πραγματων ,καλυτερα να κατσουμε στ'αυγα μας ,γιατι οι γερμανοι δεν θα "μασησουν" απο θηλυπρεπεις εκβιασμους...
    Και δεν μου φαινεται οτι πραγματικα ειμαστε αποφασισμενοι, γιατι δεν νομιζω οτι εν μεσω αυξησεων και παροχων, μπορουμε να σπασουμε αυγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.