5/2/15

Le Monde: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να βιαστεί πολύ

Ανταπόκριση της γαλλικής εφημερίδας από τις Βρυξέλλες
Η απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 4 Φεβρουαρίου να κλείσει μία από τις στρόφιγγες ρευστότητες στην Ελλάδα περιορίζει σημαντικά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών της. Γι' αυτό και η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να βιαστεί προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία, εκτιμά η «Le Monde».
Η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ εκτιμά ότι «αν και οι Ευρωπαίοι δεν υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση της ΕΚΤ που εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, η ίδια η απόφαση κατά κάποιον τρόπο δίνει και μια ώθηση για την εξεύρεση λύσης».

Η γαλλίδα ανταποκρίτρια αναφέρεται σε «πηγή από την Κομισιόν», την οποία δεν κατονομάζει. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ακόμη συντομότερα τα περιθώρια χειρισμών που διαθέτει και την ανάγκη να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας του έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της», φέρεται να δήλωσε η «πηγή».

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών πρόσθεσε στην ανταποκρίτρια της «Le Monde» ότι «οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ότι ορισμένοι, όπως οι Γερμανοί, κρατούν μια στάση πολύ σκληρή και ότι σ' αυτόν εναπόκειται να χαράξει τον δρόμο της συνεννόησης».

Το μαχαίρι στο λαιμό

Αφού περιγράφει την χρονική στενότητα που δημιουργεί στην ελληνική πλευρά η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα αποκλειστικά στον μηχανισμό του ELA (Επείγουσα Αρωγή Ρευστότητας), η ανταποκρίτρια της «Le Monde» αναφέρεται σε «άνθρωπο του περιβάλλοντος του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ», ο οποίος σημείωσε ότι «ο φόβος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί σε ποιο βαθμό έχουν το μαχαίρι στο λαιμό… Αν το αντιληφθούν αυτό έχει καλώς, αν όχι θα πέσουν στον τοίχο».

Ο κ. Γιούνκερ εξάλλου, αναφέρει η ανταποκρίτρια, ζήτησε επιμόνως από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει ξεκάθαρα ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου, το Σαββατοκύριακο αυτό, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Η παράταση του προγράμματος

Η δημοσιογράφος της «Le Monde» εξηγεί ότι το ζήτημα του αιτήματος για παράταση του δεύτερου προγράμματος συνιστά ένα μείζον πρόβλημα, διότι αυτό απαιτεί από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί για κάποιους ακόμη μήνες την παρουσία της τρόικας στη χώρα του.

«Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη πολιτική απόφαση, που καθίσταται ακόμη δυσκολότερη επειδή για να καταστεί δυνατόν να υπογραφεί μια συμφωνία παράτασης πριν από την εκπνοή του Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα για παράταση πριν ακόμη λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή, δηλαδή πριν από τη Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου», γράφει χαρακτηριστικά.

Η Σεσίλ Ντικουρτιέ στο ρεπορτάζ της εξηγεί ότι αν η ελληνική πλευρά αιτηθεί εν τέλει παράταση του παρόντος προγράμματος, τότε θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πιθανότατα την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου. «Αν όμως δεν έχουμε κάποιο θετικό μήνυμα από τους Έλληνες, δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτε η σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», σημειώνει η ανταποκρίτρια επικαλούμενη«διαρροές από πολλές ευρωπαϊκές πηγές».  

Σημαντικό το Eurogroup

Η γαλλίδα δημοσιογράφος αναφέρει ότι η σύγκληση του Eurogroup πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, είναι πολύ σημαντική διότι σ' αυτό θα δοθεί η ευκαιρία να τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα μεταξύ αξιωματούχων της ζώνης του ευρώ.

«Είναι προτιμότερο να συζητηθεί το θέμα μεταξύ μελών της Ευρωζώνης διότι από τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, προεδρεύει ένας αξιωματούχος από χώρα που δεν μετέχει στο ευρώ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ», γράφει χαρακτηριστικά.

Αν συγκληθεί το Eurogroup μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πιθανώς στις 16 Φεβρουαρίου, και εξετάσει αίτημα της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος, ίσως δεν υπάρχει χρόνος από εθνικά Κοινοβούλια (αναφέρονται ως παράδειγμα το γερμανικό και το φινλανδικό) να εγκρίνουν το αίτημα.

«Η έγκριση δεν θα είναι μια απλή υπόθεση, κυρίως στη Γερμανία όπου η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να μουσκέψουν τα πουκάμισά τους για να πετύχουν την έγκριση της παράτασης», αναφέρει στη γαλλίδα ανταποκρίτρια «ευρωπαϊκή πηγή με υψηλό αξίωμα».

Ο χρόνος όντως τελειώνει;

Η ανταπόκριση, πάντως, τελειώνει με μια καθησυχαστική δήλωση που έκανε την Πέμπτη (άγνωστο αν έγινε πριν ή μετά από τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε στο Βερολίνο) στην ανταποκρίτρια ο μοναδικός Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος της μίλησε επωνύμως. Πρόκειται για τον αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπο της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες τις εβδομάδες που έρχονται για να βρούμε λύσεις για την Ελλάδα», εκτίμησε ο γάλλος επίτροπος.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.