8/4/15

Τσίπρας: Η λύση θα είναι ευρωπαϊκή - Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σεβασμό στις διεθνείς δεσμεύσεις μας

Πούτιν: Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ρωσία - Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για τα αγροτικά προϊόντα μιας χώρας της ΕΕ
«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα. 
«Η Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια». Είπε δε «ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα».

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα για συνεργασία στον τομέα του εμπορίου. Ο τζίρος της Ρωσίας μειώθηκε κατά 40% λόγω των κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του.

«Κάνουμε προσπάθειες να επαναφέρουμε το εμπόριο σε καλύτερο επίπεδο. Σε αυτό θα συμβάλει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα με τον κ. Τσίπρα. Θα συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Η καινούρια διαδρομή του αγωγού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει κέντρο διανομής του φυσικού αερίου. Θα δώσει την δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Επίσης οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας, ενώ ενισχύεται η συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού, ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο τους «τρόπους προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές στη Ρωσία, για το πως να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα, πως να προσελκύσουμε επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας. Πως να αυξήσουμε τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές».

«Επίσης εξετάσαμε το ενδεχόμενο ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου για εισαγωγές από τα ελληνοτουρικά σύνορα» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο βοήθειας ο κ. Πούτιν απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε ζήτημα βοήθειας. Οσο αφορά στους τομείς ενδιαφέροντος της Ρωσίας ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, τις επενδύσεις καθώς και την ενέργεια.

Ερωτηθείς για τα αγροτικά προϊόντα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τα αντίμετρα απάντησαν σε κυρώσεις με την λογική των οποίων διαφωνούμε και το έχουμε δηλώσει δημόσια. Δεν πιστεύουμε ότι είναι λύση με προοπτική η λύση ενός οικονομικού πολέμου».

Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τρόπου πάνω στους οποίου θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες γιατί στόχος και των δύο χωρών είναι να υπάρξει συνεργασία στον αγροτικό τομέα. Οταν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρεθούν τρόποι».

«Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων στην Ρωσία αλλά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο για μια χώρα της ΕΕ. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας».

Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντιδράσει θετικά εάν η Ελλάδα θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Μόσχα.

Σε ερώτηση με ποιους τρόπους θα συμμετάσχει η Ελλάδα στον αγωγό ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί να συμμετάσχει χωρίς να δώσε περισσότερες λεπτομέρειες. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας καθώς και ότι θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη για την χώρα. 

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας διορθώντας τη δημοσιογράφο που μίλησε για τουρκικό αγωγό σημείωσε ότι τέτοιος αγωγός δεν θα υπάρχει σε ελληνικό έδαφος. Σε ελληνικό έδαφος θα υπάρχει ελληνικός αγωγός. Στόχος μας είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Αυτό θα αναβαθμίσει τη σχέση μας με την Τουρκία» είπε και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμ τις δυνατότητες χρηματοδότησης για έναν τέτοιο αγωγό.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.