19/6/15

Η Κύπρος τα καταφέρνει και η Ελλάδα πελαγοδρομεί - Εκταμίευση επόμενης δόσης αποφάσισε το Eurogroup

ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη

Βρυξέλλες: Την εκταμίευση τον Ιούλιο ποσού 100 εκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο, ανακοίνωσε απόψε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του κυπριακού προγράμματος.
Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «για την Κύπρο έχουμε εκταμιεύσει από το 2013 ποσό ύψους €5,7 δισεκατομμυρίων», από το συνολικό πακέτο βοήθειας των €8,9 δισεκατομμυρίων.
Τέλος, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι περίοδος εφαρμογής του μνημονίου λήγει τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup να υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος της Κύπρου στις αρχές Ιουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία επισημαίνει πως «στο Eurogroup έχει σήμερα επιβεβαιωθεί ότι η Κυπριακή οικονομία είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Έχει συγκεκριμένα καταγραφεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, η σταθεροποίηση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, με την επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η θετική αξιολόγηση και η απόφαση για συνέχιση της χρηματοδότησης ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με τρόπο που θωρακίζει την οικονομία της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, «είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter από το Λουξεμβούργο όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι στέρεες, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν και η οικονομία εξέρχεται από την ύφεση.


Eurogroup: Cyprus program on track, fiscal performance solid, structural reforms progressing, economy emerging out of recession


Νέα δυναμική στις μεταρρυθμίσεις ζητά το Eurogroup 

Σε γραπτή δήλωση του Eurogroup που εξεδόθη μετά το πέρας των εργασιών του οργάνου εκφράζεται ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης και για την επιστροφή του κυπριακού προγράμματος σε βιώσιμο δρόμο.

Αναφερόμενο στο νόμο για τις εκποιήσεις, το Eurogroup σημειώνει πως «αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν ένα πολύ ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του πολύ υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι ένα βαρίδι στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της δημιουργίας απασχόλησης στην Κύπρο. Προκειμένου να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης μιας πλήρους, ταχείας και αποτελεσματικής εφαρμογής αυτών των πλαισίων. Περαιτέρω δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πολύ υψηλού συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει μια κομβική προτεραιότητα, με σημαντικό έδαφος που πρέπει να καλυφθεί στους ερχόμενους μήνες - κυρίως, με τη διευκόλυνση της πώλησης των δανείων και της διασφάλισης ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας μεταφέρονται χωρίς καθυστέρηση στους αγοραστές ακινήτων».

Η ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνει ακόμη ότι «καλούμε τις αρχές (σ.σ. της Κύπρου) να παράσχουν νέα δυναμική στην ατζέντα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, ώστε να βελτιωθεί η προοπτική της ανάπτυξης και να ενδυναμωθούν τα δημόσια οικονομικά, με ταυτόχρονη διασφάλιση των πλέον ευάλωτων ομάδων».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 100 εκατ. ευρώ από τον ESM στα μέσα Ιουλίου.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.