7/8/15

Συνομιλίες για το Κυπριακό: Έξι κριτήρια για περιουσιακό

Οι χρήστες, οι ιδιοκτήτες, οι κληρονόμοι, το ΕΔΑΔ, οι ξένοι και οι προσφυγές 
Λευκωσία: Σε έξι σημαντικά κριτήρια/επικεφαλίδες επικεντρώνεται η συζήτηση για το περιουσιακό με τις δύο πλευρές να αναζητούν κάποια σημεία σύγκλισης. Μέχρι στιγμής πάντως η συζήτηση δεν έχει δώσει οποιοδήποτε στίγμα που να δείχνει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται αυτό που δημοσίως διατυπώνεται τόσο από ελληνοκυπριακής όσο και από τουρκοκυπριακής πλευράς ότι ακόμα η συζήτηση βρίσκεται στα αρχικά στάδια και θα πάρει χρόνο μέχρι να καταλήξουν.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν ως προς το ποιοι πρέπει να θεωρούνται χρήστες. Προσπάθεια είναι ο όρος να περιοριστεί στους Ε/κ και τους Τ/κ ωστόσο η τουρκική πλευρά συμπεριλαμβάνει και τους εποίκους. Διάσταση απόψεων και στο θέμα του ποιος έχει προτεραιότητα επί της περιουσίας. Για την ε/κ πλευρά ο πρώτος λόγος ανήκει στον ιδιοκτήτη, ενώ για την τ/κ προτεραιότητα έχει ο χρήστης. Μια πρόσθετη πτυχή που εξετάζεται είναι και τα κληρονομικά δικαιώματα.

Περαιτέρω οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αποτελούν κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως υπόψη θα πρέπει να ληφθεί και το γεγονός ότι στους χρήστες περιουσιών συμπεριλαμβάνονται και υπήκοοι τρίτων χωρών. Σημαντική πτυχή θεωρείται και το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση διαφωνίας με την τελική ρύθμιση στο περιουσιακό.

Πέραν των όσων συζητούνται στις συνομιλίες από τουρκικής πλευράς προήλθαν δημοσιεύματα περί συμφωνίας ώς το τέλος του χρόνου και δημοψηφίσματα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016.
Περισσότερα στον Φιλελεύθερο της Παρασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.