15/10/15

Η παγκόσμια μεσαία τάξη σε κατάσταση αποσύνθεσης

Η Credit Suisse μόλις κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεση Global Wealth 2015, η οποία είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα στοιχεία.
Τα δεδομένα σχετικά με το εισόδημα είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθούν από τα δεδομένα σχετικά με τον πλούτο, και η μελέτη της Credit Suisse είναι μία από τις λίγες μεγάλες προσπάθειες παρακολούθησης της διανομής του ιδιωτικού πλούτου. Φέτος, η επενδυτική τράπεζα επικέντρωσε στην επίμονη και την ανησυχητική μείωση του ποσοστού του πλούτου που ανήκει στην μεσαία τάξη σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Και είναι παντού πτωτική.
Αυτό συμβαίνει τόσο στην Ασία και την Ευρώπη, όπου το μερίδιο πλούτου της μεσαίας τάξης ξεκίνησε υψηλά το 2000, όσο και σε μέρη όπως η Ινδία και η Βόρεια Αμερική, όπου ήταν ήδη πολύ χαμηλότερα. Το αποτέλεσμα φαίνεται αρκετά σταθερό στις αναπτυσσόμενες και στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
«Σε κάθε περιοχή κατά τη διάρκεια του 2000-2015, η αύξηση του συνολικού πλούτου της μεσαίας τάξης ήταν μικρότερη από ότι στα υψηλότερα επίπεδα πλούτου και αυτό ίσχυε και για τις περισσότερες χώρες, με εξαίρεση την Κολομβία, την Ελλάδα, το Μεξικό και την Πολωνία, όπου η αναλογία ήταν περίπου 60:40 υπέρ του πυρήνα της μεσαίας τάξης» αναφέρει η έκθεση. Μεταξύ του 2000 και του 2008, φαίνεται να υπήρξε ένα μικρό κομμάτι ολίσθησης, αλλά τα επίπεδα πλούτου της μεσαίας τάξης ήταν συγκριτικά σταθερά. Από τότε, έχει υπάρξει μια πιο προφανής παρακμή.

Για τη συνέχεια Antinews

2 σχόλια:

  1. Στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι η μεσαία τάξη είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης.
    Κατά την γνώμη μου στην Ελλάδα απλά όσοι είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στην μεσαία τάξη και δεν το άξιζαν την αφήνουν ανεπιστρεπτί αφήνοντας προς το παρόν το αντίστοιχο κενό μέχρι να επέλθει η κοινωνική ισορροπία με αντικειμενικά κριτήρια αυτή την φορά.
    Σε εμάς με άλλα λόγια κοινωνική αναδιάταξη είναι και τίποτα άλλο.

    Αντιθέτως η κάστα των πολιτικών επειδή ακριβώς δημιούργημα τους ήταν, στην παρούσα κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα αδιέξοδα της και καταρρέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαστάσεις της Κοινωνικής Διαστρωμάτωσης (Wikipedia):

    Στις καπιταλιστικές κοινωνίες, η κοινωνική διαστρωμάτωση διαμορφώνεται στη βάση της σύγκρουσης των αντικρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε αυτούς που ελέγχουν και επωφελούνται από τα μέσα παραγωγής και αυτούς που επιβιώνουν μισθώνοντας την εργατική τους δύναμη.

    Βλέπε: Καρλ Μαρξ, Baudelot & Establet, Πουλαντζά (τύφλα νάχουν τα... "Μαρξιστικά Οικονομικά του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού"... χαχαχα!) κλπ κλπ.

    Όταν τα μέσα παραγωγής πάνε στη Βουλγαρία... μπαίνει εδώ το καίριο ερώτημα: "από πού θα πάρουμε σύνταξη Κύριε Μηλιέ μας";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.