15/4/16

«Απασφάλισε» ξανά ο Πολ Τόμσεν: Πάρτε επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ!

ΑΔΥΝΑΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5% ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ«Απασφάλισε» ξανά ο Πολ Τόμσεν: Πάρτε επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ!
Eμμένει ο Τόμσεν για την ανάκγη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Υπογράμμισε δε ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να πευχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή και αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επίσης αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ τόνισε ότι υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι που το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει μία χώρα. Απαιτεί δύσκολες αποφάσεις στην Αθήνα και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αν είναι αδύνατο να μπορέσουν να συνδυαστούν οι ενέργειες από τη μία και την άλλη πλευρά που ακόμα προσπαθούμε να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορούμε να υποστηρίξουμε μία κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι προτεινόμενο προς το παρόν. συζητάμε για την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα.

Επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα απολαμβάνει ακόμη γενναιόδωρων εξαιρέσεων στα φορολογικά, αλλά παραδέχθηκε ότι η φοροεισπαξιμότητα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητά αφορολόγητο στα επίπεδα των 8.100 ευρώ ενώ η Αθήνα προτείνει τα 9.100 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο η εισπραξιμότητα φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί και η χώρα χρειάζεται να διευρύνει τη φορολογική βάση.
«Απασφάλισε» ξανά ο Πολ Τόμσεν: Πάρτε επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ!
Παράλληλα, τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα "νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν".
Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλα σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η ελάφρυνση μπορεί να γίνει χωρίς «κούρεμα».
Προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα έχει διψήφιο ποσοστό ανεργίας για δεκαετίες και χαρακτήρισε αναξιόπιστους τους στόχους της ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα.
Συναντήσεις
Το αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα θα επιχειρήσει να αναστρέψει η Αθήνα με τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Οπως ανακοινώθηκε :
Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχουν σήμερα, Παρασκευή 15/04 τις εξής συναντήσεις:
13.30 με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
14.55 με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.
17.00 με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σήμερα συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (19:00) και αύριο Σάββατο 16/04/2016, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ(13:30).
Ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον των ΗΠΑ Κάθριν Νοβέλι.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί οι δυο υπουργοί συναντήθηκαν με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
* Όλες οι ώρες των συναντήσεων είναι τοπικές.
Ημερησία

15 σχόλια:

  1. PAUL, ΚΟΙΝΗ ΓΑΡ Η ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΟΡΑΤΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωκράτη,
      παρασύρθηκες από τα Wikileaks.
      Poul λέγεται.
      Τώρα,το μέλλον με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση,η τεχνική του αυτοστραγγαλισμού,είναι ορατώτατον!

      Διαγραφή
  2. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει το ΔΝΤ την Ελλάδα είναι να μείνει σπίτι του.

    Όχι άλλη βοήθεια, όχι άλλους πολλαπλασιαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς συμφωνούμε να μείνει σπίτι του.
      Ο Τσακαλωτος γιατί το παρακάλεσε να έρθει κατ' εντολή Τσίπρα;

      Διαγραφή
    2. Ουδέποτε έγινε αυτό.

      Υπάρχει συγκεκριμενώτατη γραμμή από το Μαξίμου για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από την χώρα.

      Σου διαφεύγει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που βάσει συντάγματος έχει ρόλο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, έχει ζητήσει επισήμως την αντικατάσταση του ΔΝΤ από το ESM(5.4.2016).

      Οι δε δηλώσεις Τσίπρα με αφορμή τον περίφημο κορακοδιάλογο υπήρξαν σαφώς αρνητικές εναντίον του ΔΝΤ.

      Όταν όμως η Γερμανία (με εντολή της Ουάσιγκτον φυσικά) αρνείται πεισματικά να διώξει το ΔΝΤ ευνόητον είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο επίσημο αίτημα.

      Όμως για αυτό το θέμα υπάρχει χοντρό παρασκήνιο και πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι το τέλος του μήνα.

      Διαγραφή
    3. Δικαιούσαι να προπαγανδίζεις,αλλά όχι να παραβλέπεις την πραγματικότητα.
      Υπάρχει σχετική επιστολή Τσακαλώτου.

      Διαγραφή
    4. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ ακόμη και σήμερα είναι μέλος της ομάδος των δανειστών (κοράκων) και υπάρχει συγκεκριμένη και υποχρεωτική για εμάς διαδικασία που καθορίζει το τι κάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη (αξιολογήσεις κτλ).

      Η άποψη ότι επειδή τους καλεί ο Τσακαλώτος τους νομιμοποιεί ή τους διώχνει ο Τσακαλώτος με μία επιστολή, δεν πατάει στην πραγματικότητα.

      Το αν μένει η φεύγει το ΔΝΤ δεν είναι θέμα αλληλογραφίας από τον Τσακαλώτο.

      Διαγραφή
    5. >Σου διαφεύγει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που βάσει συντάγματος έχει ρόλο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής<

      Βάσει ποιου άρθρου τού Συντάγματος;

      Διαγραφή
    6. Dimitri,
      η πραγματικότητα είναι ότι με την Επιστολή Τσακαλώτου η ελληνική κυβέρνηση παρακάλεσε το Δ.Ν.Τ. να είναι παρόν.
      Αντίθετο επιχείρημα επ' αυτού δεν υφίσταται.
      Ύστερα, όντως, υπόδειξέ μας το άρθρο του Συντάγματος που δίνει τέτοια αρμοδιότητα στον ΠτΔ.

      Διαγραφή
  3. Ολη αυτη η κοντρα ειναι για το ποιος θα διαχειριστει τον ελληνικο πλουτο (κοιτασματα, ενεργεια, νερα μεταξυ αλλων). ΕΕ ή ΔΝΤ ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αυτό που γράφεις σημαίνει ότι εμείς είμαστε ή δείχνουμε ανίκανοι να τα διαχειριστούμε.

      Διαγραφή
  4. Μα αγαπητε μου γι αυτο μας δανειζαν τοσα χρονια γνωριζοντας πως δεν μπορουμε να τα επιστρεψουμε.....Τωρα ηρθε η στιγμη με το Αγγλικο δικαιο να τα παρουν......ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ και στο παρελθον ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ!!!! Δεν θυμασαι που μετα τα Ιμια , ο Σημιτης εστειλε την εταιρεια γεωτρησεων να κανει ερευνες για υδρογονανθρακες στην .. Αφρικη?!!!!? ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ? Ειχαν τελειωσει εδω τη δουλεια τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χασάν,
      δε σε δάνειζαν τόσα χρονια ερήμην σου.
      Λάμβανες χρήματα,ώστε αξιοποιώντας τα να γίνουν έργα,υποδομές,έρευνα,πρόοδο τεχνολογίας,με λίγα λόγια να αυξήσεις το επίπεδο ζωής.
      Εσύ τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποιούσες για να "φοδράρεις" το Κράτος και να ανταμείψεις τους εκλογικούς σου πελάτες.
      Τα κοιτάσματά σου δεν τα εκμεταλλευόσουν, διότι τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους...

      Διαγραφή
  5. Για το αν ολα αυτα που λετε ισχυουν σας θυμιζω λογια του μακαριτη του Σαρρη: Η Ελλαδα ιδρυθηκε ως προτεκτορατο των μεγαλων δυναμεων και εξακολουθει να παραμενει τετοιο (ουσιαστικα μονο των Αγγλων μετ ατη δολοφονια του καποδιστρια). Το σχεδιο Μασρσαλ δοθηκε με αυστηρες επιταγες ως προς τι επιτρεπεται να κανουμε και τι δεν επιτρεπεται. Αλλοιμονο αν σε αφηναν να τους ανταγωνιστεις. Αλλωστε και ο Καραμανλης το 74 και μετα τι επαθε και κρατικοποιουσε τα παντα ωστε μετα να ερθει να τα κλεισει ο Παπανδρεου ως προβληματικα? Σοβιετ ηταν η Ευρωπη ή απλα πεταγαν απο τη μεση καθε ανταγωνισμο για να δουλεψει επιτυχως ο μερκαντιλισμος της Γερμανιας με αντιστοιχη υπερχρεωση που καποτε θα οδηγουσε σε απαλλοτριωση της χωρας? Γι αυτο του εδωσαν και το βραβειο Καρλομαγνος προφανως..... Και σε παρακαλω αφησε την προπαγανδα του φταιει ο πολιτης. ΛΚες και μπορεουσες να κανεις τιποτα. Τα καθηκια που τον κυβερνουν φταινε αλλα δεν προκειται να υπαρξει Γουδη γι αυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού έγραψα εγώ,ότι ευθύνεται ο πολίτης για τη διαχείριση αυτή;
      Αν δεν αντιλαμβάνεσαι ό,τι γράφω είναι δικό σου πρόβλημα όχι δικό μου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.