Το σύνολο του κινεζικού χρέους στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε στο ποσοστό ρεκόρ του 237% επί του ΑΕΠ της χώρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας οικονομικής κρίσης, ή μιας μακράς περιόδου επιβράδυνσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με τους "Financial Times”.

Το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να δώσει αναπτυξιακή ώθηση προέβη σε υπερδανεισμό, με αποτέλεσμα στα τέλη Μαρτίου το χρέος να εκτοξευθεί στα 163 τρισ. ρέμνιμπι -ποσό που ισούται με 25 τρισ. δολάρια- και περιλαμβάνει τον εσωτερικό καθώς και τον εξωτερικό δανεισμό.
Αυτά τα επίπεδα χρέους είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Όμως, αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ο ρυθμός διόγκωσής του -το κινεζικό χρέος ήταν μόλις 148% του ΑΕΠ το 2007.
Το Πεκίνο χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα δανεισμού προσπαθεί να δώσει ώθηση στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και με απομόχλευση να αποκρούσει τον μακροπρόθεσμο οικονομικό κίνδυνο.
Ο δανεισμός κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2016 αυξήθηκε κατά 6,2 τρισ. ρέμνιμπι -νούμερο που αποτελεί ρεκόρ τριμήνου και παράλληλα αποτελεί αύξηση του ρυθμού δανεισμού κατά 50% σε σχέση με το 2015.