7/4/16

Μαρίνος Σιζόπουλος: «Οι βουλευτικές θα διασυνδεθούν με το επόμενο δημοψήφισμα»

Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε την Τετάρτη ότι “οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν ένα σημαντικό γεγονός και είτε το θέλουμε είτε όχι θα διασυνδεθούν με το επόμενο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού”.
Σε ομιλία του στη 18η Διευρυμένη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, για επικύρωση του ψηφοδελτίου του Κινήματος, ο κ. Σιζόπουλος, είπε ότι η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι “δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση ΝΑΤΟικής έμπνευσης και προώθησης, μια λύση για την υλοποίηση της οποίας υπήρξαν αλλεπάλληλες συνωμοσίες και δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής”.

Η Κεντρική Επιτροπή, είπε, στέλνει το μήνυμα ότι “δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών”.
Πρόσθεσε ότι “όσοι, είτε με σιωπή είτε με ανοχή, παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν αντιδρούν, στην ουσία θα καταστούν συνυπεύθυνοι για το τελικό αποτέλεσμα, αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα εξυπηρετεί το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού, αλλά τους εξωκυπριακούς συνωμοτικούς κύκλους και τον τουρκικό επεκτατισμό”.
Προσδιορίζοντας, πρόσθεσε, στα μέχρι σήμερα δεδομένα, τη στάση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας, στη βάση ρεαλιστικής εκτίμησης, η έκφραση αισιοδοξίας για την προοπτική σύντομης λύσης, λειτουργικής και βιώσιμης, πρέπει να είναι συγκρατημένη.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι “ενώ ο κατακτητής προσπαθεί συστηματικά να εδραιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής και να ολοκληρώσει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς του, οι διάφοροι εντεταλμένοι ή/και αυτόκλητοι μεσολαβητές με την ανοχή της κυβέρνησης και των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων, επιχειρούν με δικολαβισμούς και παραινέσεις να μας οδηγήσουν σε λύση που θα αναγνωρίζει και θα νομιμοποιεί την κατοχή, που θα αποστερεί το δικαίωμα της επιστροφής σε σημαντικό αριθμό προσφύγων και θα παραγράφει πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα”.
Πρόσθεσε ότι “το καθήκον μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς, ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση, η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι “όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ή της σημερινής οικονομικής κρίσης, ματαιοπονούν” εκφράζοντας ετοιμότητα “για λύση έντιμη και δημοκρατική στη βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα της εθνικής ή θρησκευτικής τους προέλευσης”.
Εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται άμεσα η επανεξέταση της στρατηγικής στη βάση και των νέων γεωστρατηγικών και ενεργειακών δεδομένων όπως διαμορφώνονται στην περιοχή, λέγοντας ότι επείγει η αξιοποίησή τους και ότι "πρέπει να αποφευχθεί η υιοθέτηση προνοιών στη λύση του Κυπριακού, οι οποίες να ακυρώνουν το γεωστρατηγικό βάθος των ενεργειακών συμφωνιών που συνομολόγησε η Κύπρος με γειτονικές χώρες”, είπε ο κ. Σιζόπουλος.
Ανέφερε ότι “με σύνεση και σωστό προγραμματισμό μπορούμε, να αξιοποιήσουμε σύμπτωση συμφερόντων και το Φυσικό Αέριο, να εμπλέξουμε και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διαδικασία επίλυσης, να διεκδικήσουμε τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να πατάξουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά με κάθαρση και λογοδοσία και τέλος και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση στο Κυπριακό”.
Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ότι “οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να δώσουμε την εκλογική μάχη δεν είναι ευνοϊκές και είναι ίσως οι χειρότερες από την ίδρυση του κόμματος και αυτές τις συνθήκες τις έχουμε προσδιορίσει και προσπαθούμε κατά το δυνατόν να τις διαφοροποιήσουμε”.
Πρόσθεσε ότι “αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, όμως μπορούμε να τις διαχειριστούμε, είναι κατορθωτό”.
“Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας και είμαστε καταδικασμένοι να επιτύχουμε”, είπε, προσθέτοντας ότι ο πρώτος στόχος είναι η ΕΔΕΚ να διασφαλίσει την εκλογική και κοινοβουλευτική της δύναμη και κατ’ επέκταση τον πολιτικό τηςρόλο.
Ανέφερε ότι “πρέπει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να υστερήσουμε, κάτι το οποίο το οφείλουμε στον ιδρυτή του κόμματος το Βάσο Λυσσαρίδη, τα ιστορικά του στελέχη αλλά και στους νεκρούς συναγωνιστές μας”.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι “η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία μας θα κριθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ τυχόν συρρίκνωση και μείωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης θα προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες”.
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της ΕΔΕΚ είπε ότι “οι σοβαρές οργανωτικές αδυναμίες που παρουσίαζε το κόμμα στις αρχές του προηγούμενου χρόνου βελτιώθηκαν, όχι όμως στο επιθυμητό επίπεδο, ενώ ο παραγοντισμός διείσδυσε δυστυχώς και στο χώρο μας και δεν επιτρέπεται στελέχη πρώτης γραμμής είτε να αρνούνται να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, είτε να αποφεύγουν να αναλάβουν οργανωτικά καθήκοντα”.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σχολίασε και τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει το κόμμα από μερίδα των ΜΜΕ λέγοντας ότι “δεν είναι ούτε αντικειμενική, ούτε αναλογική”.
Ανέφερε, επίσης, ότι “η συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης και δυσφήμισης του κόμματος από διάφορα κέντρα, έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, είναι, ωστόσο, κατανοητή, και αποτελεί αποτέλεσμα των ανησυχιών ότι η ΕΔΕΚ μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες αρνητικές για τα συμφέροντά τους οικονομικά και πολιτικά. Αυτό είναι σημάδι ότι περνούμε σταδιακά από το πεδίο της ανυποληψίας στο πεδίο του υπολογισμού”.
Ανέφερε, τέλος, ότι “η επιλογή, ο πρόεδρος του κόμματος να είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, ήταν συλλογική απόφαση και όχι προσωπική, ήταν καθαρά πολιτική απόφαση, στηρίχθηκε σε αντικειμενικά δεδομένα και αποσκοπεί στην ενίσχυση της προοπτικής για υλοποίηση του παγκύπριου εκλογικού ποσοστού του κόμματος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.