1/4/16

Σειρά διαλέξεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με μεγάλο ενδιαφέρον

Σειρά διαλέξεων με θέμα:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ, ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ISIS

Εισαγωγή: Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των Παρισίων το 2015 σε συνδυασμό με την κατάκτηση και διαχείριση εξουσίας επί μεγάλων εκτάσεων της Μέσης Ανατολής από την πλέον ακραία έκδοση του σαλαφιστικού τζιχαντισμού, συνθέτουν τη μεγαλύτερη απειλή αυτού του είδους για τη διεθνή ασφάλεια από την 11η Σεπτεμβρίου. Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο, αποτελεί τομή στην ιστορία αυτών των πολιτικών κινημάτων που αναδείχθηκαν στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής τη δεκαετία του '80 με τη δολοφονία του αιγύπτιου προέδρου Anwar Sadat και την αντισοβιετική αντίσταση των Αφγανών Mujahedin.

Παρά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τους δύο ανοικτούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν η Δύση εξακολουθεί να παρανοεί και να παρεξηγεί τις διαστάσεις της Διεθνούς Τζιχαντιστικής Τρομοκρατίας 15 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου εναντίον της Al-Qaeda. Η σειρά των διαλέξεων θα επιχειρήσει να παρουσιάσει αναλυτικά τις ιδεολογικές καταβολές, πολιτικές μετεξελίξεις, εσωτερικές διενέξεις και γεωπολιτικές μεταστάσεις του διεθνούς τζιχαντιστικού φαινομένου τόσο στην σουνιτική όσο και τη σιιτική του διάσταση ώστε να δώσει με σαφήνεια απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Τι είναι και πως εξελίχθηκε η Al-Qaeda και το ISIS;, τι είναι ο Ουαχαμπισμός της Σαουδικής Αραβίας; ποιές οι δογματικές και πολιτικο-ιδεολογικές διαφοροποιήσεις μεταξύ Ιρανών και Αράβων Σιιτών; Πως θα εξελιχθεί η γεωστρατηγική δυναμική της σύγκρουσης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας σε όλη τη Μέση Ανατολή και οι αλληλοτροφοδοτούμενες “μαύρες τρύπες” των παράλληλων Εμφύλιων Διενέξεων στη Συρία και το Ιράκ;

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, 17:30–20:30 στην αίθουσα συνεδριάσεωνΜ106 στο κτίριο Millennium (πρώτος όροφος) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.  Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης και επιπρόσθετο βιβλιογραφικό/ερευνητικό υλικό.  Υπεύθυνος για τη Σειρά Διαλέξεων θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικών των Υδρογονανθράκων του Παν. Λευκωσίας και Επικεφαλής του Ενεργειακού Προγράμματος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν ένα τέταρτο ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:

02/03/2016:
Jihad και Πολιτικό Ισλάμ κατά το Σουνιτικό Δόγμα: Θεολογία και Πολιτική Ιδεολογία από τον Ibn Taimiyyah έως τον Sayyid Qutb

09/03/2016:
Η Σύγχρονη Τζιχαντιστική Ιδεολογία από τον Sayyid Qutb έως τον “Χαλίφη” Al-Baghdadi του ISIS.

16/03/2016:
Τα Τζιχαντιστικά Πολιτικά Κινήματα σε Δράση από το 1967 έως τους Αφγανούς Μουτζαχεντίν και την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

23/03/2016:
Τα Τζιχαντιστικά Πολιτικά Κινήματα σε Δράση μετά την 11η Σεπτεμβρίου: Εσωτερικές Διεξένεις και η Ιρακινή Πλημμυρίδα έως την άνοδο του ISIS

30/03/2016:
Το φαινόμενο του ISIS: Πολιτική Ιδεολογία, Οργάνωση, και Διοικητική Δομή του πρώτου Τζιχαντιστικού κράτους

06/04/2016:
Το φαινόμενο του ISIS: Η Γεωπολιτική της Επέκτασης

13/04/2016:
Jihad και Πολιτικό Ισλάμ κατά το Σιιτικό Δόγμα: Το Σχίσμα Σουνιτών-Σιιτών και η γεωστρατηγική σπουδαιότητα της Ισλαμικής Επανάστασης.

20/04/2016:
Ο Αραβικός Σιιτισμός: Θεολογία, Πολιτική Ιδεολογία & Δράση και Γεωπολιτική Αναδιάταξη ιδίως μετά το 2003: (Λίβανος, Συρία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέϊν)

11/05/2016:
Η Γεωπολιτική των Συριακών Εμφυλίων και ο Στρατηγικός Εφιάλτης της Τουρκίας

18/05/2016:
Η Γεωπολιτική των Ιρακινών Εμφυλίων και η γεωστρατηγική διένεξη Σαουδικής Αραβίας-Ιράν


Κόστος Σεμιναρίου:
90 ΕΥΡΩ για επαγγελματίες
70 ΕΥΡΩ για φοιτητές όλων των βαθμίδων
25 ΕΥΡΩ για μεμονωμένες διαλέξεις


Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων
Πανεπιστημιο Λευκωσιασ
Μακεδονιτίσσης 46
Τ.Θ. 24005
1700 Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ
Τηλ.: +357-22-841600
Φαξ: +357-22-357964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.