8/4/16

Κράτη - ζόμπι στον ορίζοντα!


Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Όταν ο αναπληρωτής πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman ανακοίνωσε ότι οι Σαουδάραβες πρίγκηπες θα πουλήσουν όλη τη συμμετοχή τους στο πετρέλαιο της χώρας και θα γίνουν… fund managers, πολλοί γέλασαν ή το θεώρησαν άλλη μια μεγαλόπνοη ανακοίνωση σχεδίου των πανίσχυρων Σαουδαράβων. Δεν πρόκειται για επένδυση, αλλά για απόδραση από ένα πλοίο που βουλιάζει!
Η αλήθεια δεν είναι γλυκιά, είναι πολύ πικρή. Και όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία. Έρχεται χρεοκοπία δεκάδων χωρών, και η Σαουδική Αραβία απλά θα είναι το κερασάκι στην τούρτα!
Η Σαουδική Αραβία έχει διπλό πρόβλημα. Αφενός αποτελεί ένα κράτος – χούντα, που διοικείται από μια βασιλική οικογένεια, όπου όχι μόνο οι γυναίκες καταπιέζονται, αλλά και η διαφθορά βασιλεύει. Κράτος – παρωδία, όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι εκτελούνται στις πλατείες με συνοπτικές διαδικασίες και πλέον αναλαμβάνει υπεργολαβίες επεμβάσεων σε γειτονικές δημοκρατικότερες χώρες, όπως την Υεμένη ή (με έμμεση υποστήριξη ισλαμο-κανιβάλλων) στη Συρία, αλλά με δυσβάστακτο κόστος. 70 δισ. δολάρια ήταν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας το 2015, ξεπέρασε σε πολεμικές δαπάνες τη Ρωσία, και είναι 3η σε πολεμικές δαπάνες παγκοσμίως! 
Αφετέρου, το 60% των εσόδων της είναι από πετρέλαιο, το οποίο έχει «χτυπήσει πάτο» σε τιμές. Η άλλοτε πλούσια Σαουδική Αραβία, λοιπόν, ήδη έχει βγει στη «γύρα» για ομόλογα αξίας πάνω από 25 δισ. δολαρίων να χρηματοδοτήσουν το χρέος της και τα αποθέματα μετρητών που μειώνονται κατά 2,5 δισ. κάθε μήνα(!) και θα μηδενιστούν σε 35 μήνες, απλά είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Οι Σαουδάραβες πρίγκηπες, σαν τα ποντίκια, «παραδίδουν τα κλειδιά» των πετρελαιοπηγών στους Αμερικάνους και φεύγουν, με πρόσχημα την «αειφόρο ανάπτυξη», με επένδυση σε χρηματιστηριακές επενδύσεις πριν τη χρεωκοπία της χώρας! Όμως δεν είναι οι μόνοι!
Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.