1/4/16

Όσους κι αν σκότωσαν οι Τούρκοι, η ελπίδα παραμένει - Πιτσιρικάδες παίζουν ντουντούκ και συγκινούν!

Σάββας Καλεντερίδης 

Η Ανατολή, από την εποχή του Βυζαντίου, αποτελούσε μια πολύτιμη πηγή μουσικών θησαυρών. Η μουσική της ακολούθησε μελωδικούς δρόμους, τα λεγόμενα μακάμια, σαν τα ρυάκια και τα ποταμάκια που διαρρέουν τα βουνά του Πόντου, της Παφλαγονίας, της Φρυγίας, της Μυσίας, της Καππαδοκίας, της Αρμενίας και του Κουρδιστάν...

Τα περισσότερα από τα σημερινά παραδοσιακά τραγούδια της Ανατολής βασίζονται στα μακάμια, που έχουν αντιστοιχία με τους ήχους της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής.
Στο βίντεο (που αλιεύσαμε από το facebook) δύο Αρμενόπουλα με ντουντούκ, μόλις έξι και επτά χρόνων, μας αφήνουν άναυδους για άλλη μια φορά και αναγεννούν την ελπίδα που λέει ότι η Ανατολή ζει και δεν πρόκειται να πεθάνει, και ότι δεν πρόκειται να στερέψει ποτέ αυτή η πηγή των μουσικών θησαυρών, παρά την καταπίεση και τη βαρβαρότητα που επέβαλε πρώτα ο κεμαλισμός και τώρα το φανατικό ισλάμ.
Άφεριμ τσοτζουκλάρ...

2 σχόλια:

  1. Θα συγκινηθείτε βλέποντας το. Έλληνες στον Πόντο σήμερα.
    https://www.youtube.com/watch?t=2070&v=s8rijLKuyb0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά είναι να λέμε για τα Αρμενόπουλα, αλλά και να μην ξεχνάμε και τα δικά μας τα παιδιά που έμειναν πίσω στον Πόντο και που έχουν υπολογιστεί (epontos.blogspot.com.cy) με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς τουλάχιστον στο 1 εκατ.;

    Και η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ χτυπά δυνατά στον Πόντο - Δύο γιαγιάδες μιλούν στην κάμερα - ΒΙΝΤΕΟ

    < http://www.freepen.gr/2015/12/blog-post_789.html >

    < https://www.youtube.com/watch?v=6X5AG2BR990 >

    [Trabzon Tonya Turalı köyündeki ablalarımız mısır öğütüyor]

    οΟο

    «ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΩΜΙΟΙ» λένε στο World Party (YOLO) Κωνσταντινούπολη-Πόντος (βλέπε video 36 min) δύο ατρόμητες Πόντιες (65χρονες γιαγιάδες), που καλλιεργούν (και) πατάτες στα περίχωρα της Τραπεζούντας, αλλά συνάμα... φοβούνται ότι θα τις σκοτώσουν (βλέπε video 38 min) αν - αυτά που λένε - τα δουν στην Τούρκικη TV (τι λες Σουλτάνο μας;)!!!

    < http://www.alphatv.gr/shows/entertainment/worldparty/webtv/world-party-konstantinoypoli-pontos >

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.