10/4/16

Top 10, από τον πιο εγκρατή στον πιο ξετσίπωτο: τα έγγραφα του Παναμά

Από τον Κιμ τα περιμέναμε τα πυρηνικά κι ο Παναμάς τάριξε. Από τους υπολογιστές μιας μεγάλης Παναμέζικης  δικηγορικής εταιρείας, με εκατοντάδες διάσημους και ισχυρούς πελάτες ανά τον κόσμο, διέρρευσαν στοιχεία που αφορούν σημαντικές προσωπικότητες, της πολιτικής, του αθλητισμού, της τέχνης, που κατά καιρούς διατηρούσαν  ή διατηρούν, νόμιμα ή παράνομα,  κεφάλαια σε offshore εταιρείες. Για 40 χρόνια η εντιμότατη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca διευκόλυνε μερικούς από τους πελάτες της να τοποθετούν τα χρήματά τους, προερχόμενα από διάφορες δραστηριότητες,  ή και να τα ξεπλένουν, μέσω offshore εταιρειών. 11 εκατομμύρια ντοκουμέντα που αφορούν 200 χιλιάδες εταιρείες διέρρευσαν  και παραδόθηκαν στο γερμανικό περιοδικό Süddeutsche Zeitung, το οποίο τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων. Ο Διεθνής τύπος τα επεξεργάστηκε και βγαίνουν στη δημοσιότητα κατά ριπάς.
Πέρα από τα άλλα θέματα που τίθενται ξεχωριστά για τον καθένα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αντιδράσεις τους, που, κατά κάποιον τρόπο, είναι εικόνα των τάξεών τους, των κοινωνιών και των αξιών τους. 
Με βάση αυτές συγκροτήσαμε μια λίστα ανάμεσα στην εγκράτεια και στην ξετσιπωσιά, από το 10 ως το 1. Από τον πιο συγκαταβατικό ως τον πιο ξετσίπωτο.
Για την κατάταξη δεν εξετάσαμε την ακρίβεια των στοιχείων, αλλά λάβαμε υπόψη το πότε σε σχέση με την επιρροή της διασημότητας συνέβησαν τα γεγονότα, την επαγγελματική τους ενασχόληση πριν γίνουν διάσημοι ή αναλάβουν καθήκοντα πολιτικού, το μέγεθος των γεγονότων και των κεφαλαίων και, κυρίως,  την προθυμία των προσώπων  να εξεταστούν από τη δικαιοσύνη και να δώσουν εξηγήσεις δημόσια για το νόμιμο των δραστηριοτήτων ή το αντίθετο, τη σιωπή, την προσπάθεια απόκρυψης και την επικινδυνότητα του τρόπου της προσπάθειας απόκρυψης και αποφυγής να δώσουν λόγο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.