16/5/16

Η συμμορία και το χρέος


Π​​ριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt μελέτη του European School of Management and Technology, ιδιωτικής σχολής χρηματοδοτούμενης από τη γερμανική βιομηχανία, σχετικά με το ελληνικό χρέος και ιδίως με τη διοχέτευση των χρημάτων διάσωσης που εδόθησαν για να αποφύγει την ασύνταχτη κατάρρευση η ελληνική οικονομία. Ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε ήταν ότι μόλις 9,7 δισ. ευρώ ή λιγότερο από το 10% του συνολικού ποσού κατευθύνθηκε, στην πραγματικότητα, στη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού. Η αλήθεια είναι εντελώς, μα εντελώς διαφορετική. Τα χρήματα που δόθηκαν στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων στήριξης, ώστε η χώρα να γλιτώσει την αποσταθεροποίηση και την παρακμή, κατευθύνθηκαν τα μισά περίπου στην πληρωμή των ομολόγων και τα υπόλοιπα στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2015, η Ελλάδα «μάζεψε» 118,3 δισ. δημοσιονομικό έλλειμμα, ποσό που περιλαμβάνει και τις όποιες «λειτουργικές δαπάνες» εξυπηρέτησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες και διέσωσαν τους καταθέτες και όχι τους ιδιοκτήτες τους! 88,8 δισ. εξυπηρέτησαν τα κρατικά ομόλογα που έληγαν την περίοδο αυτή και άλλα 41 δισ. περίπου περιέλαβαν τις δύο «λειτουργίες» του κουρέματος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της ΤτΕ. Αυτό μας δίνει το σύνολο των 248 δισ. περίπου χρηματοδοτικών αναγκών για το προαναφερθέν διάστημα που καλύπτει τα δύο προγράμματα. Ο παραπάνω πίνακας δείχνει την πραγματική χρηματοδότηση των 129,8+73=202,8 δισ. Η διαφορά των δύο ποσών καλύφθηκε από τις γνωστές πηγές των εκδόσεων εντόκων γραμματίων/ρέπος, από δανεισμό 5 δισ. από τις αγορές, από SMP/ANFA επιστροφές του ευρωσυστήματος, από έσοδα αποκρατικοποιήσεων κ.λπ.

Για τη συνέχεια Kathimerini

4 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με τον κ. Θοδωρή Πελαγίδη: "Τίποτα δεν μένει κρυφό στη χώρα αυτή, στη σημερινή εποχή, στο τέλος."
    Ας μάς πει ποιός ευθύνεται για την υπερχρέωση τής Ελλάδας.
    Ποιός ήταν ο οικονομολόγος - υπουργός Οικονομίας - αρχιτέκτονας τής επιβολής τού σοσιαλισμού μέσω δανεισμού.
    Ας μάς πει ποιούς περιλαμβάνει το πανεπιστημιακό σύστημα φίλων και κολλητών που έφτιαξαν αυτός και οι υπόλοιποι στον στενό κύκλο τού κόμματος. Ονοματεπώνυμα εντός Ελλάδας.
    Συμφωνώ λοιπόν μαζί του ότι "Να είναι σίγουροι ότι όλους αυτούς σύντομα η Ιστορία θα τους κατατάξει εκεί που τους αξίζει."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άρτζι μπούρτζι και λουλά.

    Άλλο πράγμα η χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού, άλλο πράγμα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας..

    Αν ΔΕΝ έλεγε πως "η αλήθεια είναι εντελώς, μα εντελώς διαφορετική" αλλά έλεγε πχ "η αλήθεια έχει και μία διαφορετική, μα εντελώς διαφορετική ανάγνωση" ίσως να καθόμουν να διαβάσω το υπόλοιπο άρθρο...


    Εν πάση περιπτώσει, ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ τίθεται το θέμα ηθικολογικά. Το θέμα πρέπει να το βλέπουμε καθαρά σε πραγματιστική βάση. Βγαίνει? Δεν βγαίνει? Συν? Πλήν? Πως θα γίνει να βγεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. . και καλά αφού είχαμε ελλείμματα λόγω μισθών και συντάξεων , και αφού δεν έφταναν τα λεφτά για τις υπέρογκες ανάγκες του κράτους , και οι γέροι δεν πέθαιναν .
    Μάγκες σιωπή μη το ακούσει ο Κούλης και ο αδώνιδας , ο τους πάντες αρχηγούς παρατρέχων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την πόλη (Αλαφουζιστάν) έρχομαι, και στην κορφή κανέλα.

    Εξ άλλου δεν είναι πρώτη φορά που δημοσιεύεται παρόμοια μελέτη, χωρίς και να χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και η επιτροπή της Βουλής στο προσχέδιο της, επί προεδρίας Κωνσταντοπούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.