17/5/16

Συμφωνία με στόχο την παύση πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν για ειρηνική διευθέτηση των εδαφικών διαφορών
Συμφωνία με στόχο την παύση πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Στην συνάντηση στη Βιέννη τη Δευτέρα, υπό τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας, συμφωνήθηκαν συνομιλίες από τον Ιούνιο για συνολική λύση
Βιέννη 
Οι πρόεδροι της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίεφ, συμφώνησαν να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον θύλακα Ναγκόρνο - Καραμπάχ και να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και χρόνια, για τη διευθέτηση της εδαφικής διένεξης.

Στην συνάντηση στη Βιέννη τη Δευτέρα, υπό τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας, συμφωνήθηκαν συνομιλίες από τον Ιούνιο για συνολική λύση.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωσή τους την «δέσμευσή τους στην κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», που αναζωπυρώθηκε τον Απρίλιο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 110 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ προανήγγειλαν μια νέα συνάντησή τους τον Ιούνιο για να συζητήσουν σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι πρόεδροι συμφώνησαν να υπάρξει ένας «νέος κύκλος διαπραγματεύσεων», ο οποίος θα αρχίσει τον Ιούνιο σε μια αμοιβαία συμφωνημένη τοποθεσία και με στόχο να «ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση» της διμερούς σύγκρουσης, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Σαρκισιάν και Αλίεφ.

Μπακού και Γερεβάν συμφώνησαν επίσης στην δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης και έρευνας για τυχόν παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, υπό την ηγεσία του ΟΑΣΕ, καθώς και στην επανέναρξη των συνομιλιών που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα η τύχη των οποίων αγνοείται εξαιτίας της σύγκρουσης.

Οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν χθες στη Βιέννη παρόντων των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς και του Γάλλου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αρλέμ Ντεζίρ («Ομάδα του Μινσκ»).

Οι δύο αρχηγοί κρατών δεν είχαν συναντηθεί αφότου οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τον Απρίλιο.
 

1 σχόλιο:

  1. Εύχομαι να τηρηθεί η συμφωνία. Διατηρώ επιφυλάξεις. Το Αζερμπαιζάν παίζει παιγνίδια που του υπαγορεύει η Δύση και η Τουρκία. Πέραν του Ναγκόρνο Καραμπάχ η Αρτσάχ όπως είναι η πραγματική ονομασία της περιοχής, υπάρχουν τρεις βορειοδυτικές περιφέρειες στο Αζερμπαιζάν όπου η Γεωργιανοί διαθέτουν ισχυρή εθνική παρουσία με εκκλησίες και μοναστήρια. Εκει έχει επιβληθεί η δικτατορία του Αλίεφ που τους υπαγορεύει να βαφτίζονται με Γεωργιανά χριστιανικά ονόματα, απαγορευση ιδιοκτησίας, καμμία πρόσληψη στο δημόσιο κ.λ.π. Οι επαρχίες αυτές συνορεύουν με την ανατολική Γεωργία, Η Γεωργία σήμερα δεν εγείρει κανένα θέμα και απλά είναι ευχαριστημένη με τις καλυτερες φτηνές τιμές φυσικού αερίου που της προσφέρει το Αζερμπαιζάν σαν τέλη διέλευσης. Πολύ συχνές είναι οι συνευρέσεις των πρωθυπουργών και υπουργών, Τουρκίας, Γεωργίας και Αζερμπαιζάν για οικονομικες και αμυντικές σχέσεις. Η Αρμενία απλά μέσω Γεωργίας προσπαθεί να εισάγει αγαθά και να ζήσει. Στην Γεωργία υπάρχει μεγάλη Αρμενική μειονότητα και δεν αποκλείεται σε περίοδο Ρωσο-Γεωργιανής κρίσης να πάρει θέση υπέρ της συμμάχου της Ρωσίας και να αποκοπεί η Γεωργία στην μέση. Ο Καύκασος γενικά είναι καζάνι που βράζει όπως και τα Βαλκάνια άλλωστε..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.