10/5/16

ΑΟΖ: Η λίθινη εποχή δεν τελείωσε από έλλειψη λίθων

Γράφουν οι: Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός, Α. Φώσκολος
zor-notia-krhth
Πέρασαν ήδη 6 άγονα χρόνια από τότε που υποδείξαμε στις ελληνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν και ν’ ανατρέψουν δυναμικά την φτωχοποίηση μας από την υποβόσκουσα οικονομική κρίση αναδεικνύοντας τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της ελληνικής ΑΟΖ μας. Πρόσφατα υποδείξαμε με επανειλημένα δημοσιεύματά μας ότι μετά την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ, νέες μελέτες του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Η.Π.Α. και του Πανεπιστημίου Ουτρέχτης της Ολλανδίας δείχνουν ότι υπάρχουν παρόμοιες γεωλογικές δυνατότητες να υπάρχουν ανάλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης (Εικ.1).

Έκπληκτοι όμως διαπιστώνουμε την απέραντη αδιαφορία των κυβερνώντων οι οποίοι φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο σοσιαλιστικό ως εξουσία να κυβερνάς έναν φτωχοποιημένο ελληνικό λαό παρά έναν ευημερούντα ελληνικό λαό. Παράλληλα ο πολιτικός μας κόσμος ζει και τρέφεται με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του πλανήτη θα εξαντληθούν, όποτε η ΑΟΖ θα είναι τελείως άχρηστη για όλους μας.
Οι ανιστόριτοι όμως κυβερνήτες μας δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και η προϊστορία διδάσκει ότι η “Λίθινη Εποχή” δεν τελείωσε από Έλλειψη Λίθων (δήλωση του Σαουδάραβα Σεϊχη Γιαμανί το έτος 2000) πράγμα που σημαίνει ότι η εποχή του φυσικού αερίου δεν θα τελειώσει από την έλλειψη Φυσικού Αερίου. Είτε το θέλουμε είτε όχι η τεχνολογία συνεχώς θα εξελίσσεται και συνεχώς θα δίνει νέες λύσεις στα προβλήματα μας.
Για να συγκρίνουμε δε την απόλυτη κυβερνητική μας αναπτυξιακή ανικανότητα χρειάζεται μόνο να ρήξουμε μία ματιά στον χάρτη των 75 “εν ενεργεία” θαλάσσιων οικοπέδων της Αιγύπτου όπου ήδη πραγματοποιούνται τεράστιες ερευνητικές και παραγωγικές επενδύσεις (Εικ.2). Η Αίγυπτος ανακοίνωσε δε ότι εκτός από τα ανωτέρω 75 οικοπέδα αναμένεται να προκηρύξει για ερευνητικές επενδύσεις επί πλέον 28 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα. Αντίθετα η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα και μοναδικό “εν ενεργεία” θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο πέλαγος και δείχνει βέβαια απόλυτα ικανοποιημένη.
aiguptos-oikopeda
Ως γνωστόν με την Αίγυπτο βρισκόμαστε σε συνομιλίες για την ρύθμιση διμερών και τριμερών με Κύπρο θεμάτων ΑΟΖ, καθώς και δυνατοτήτων ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας.
Πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εξακολουθήσει να τρώει τις σάρκες της καταρρέοντας στον καιάδα της ανυπαρξίας αλλά να δημιουργήσει το συντομότερο δυνατόν ορυκτό πλούτο προς όφελος της οικονομίας και προς όφελος του λαού της. Ο πλούτος αυτός μπορεί να αναδειχθεί μόνο με επενδύσεις για τον εντοπισμό πιθανών αλλά εξαιρετικά σημαντικών σε μέγεθος κοιτασμάτων φυσικού αερίου που μπορεί να βρίσκονται Νότια της Κρήτης, δηλαδή στη Μεσογειακή Ράχη. Εκεί όπως προαναφέραμε έχουν εντοπιστεί ήδη μελετητικά ζώνες παλαιο-λιμνοθαλασσών από γνωστά πανεπιστήμια αλλά και άλλους ερευνητές (βλ. Εικ.1). Βέβαια παραμένει πάντα το ερώτημα πότε τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα αφυπνιστεί και θα ενδιαφερθεί για την Νότια Κρήτη – έστω και μελετητικά – όπως το έπραξε ήδη η κυπριακή πλευρά στις περισσότερες από τις θαλάσσιες περιοχές που διαθέτει ήδη.

14 σχόλια:

  1. Τα γενικότερα για τον επιτυχημένο ρόλο των συγγραφέων, τα έχω σχολιάσει πολλάκις στο παρόν ιστολόγιο.
    Αυτά που αξίζουν να παρατηρήσει κανείς ιδιαιτέρως στην παρούσα ανάρτηση είναι:
    (α) "πρώτα νότια Κρήτη" αντί "πρώτα σύμπλεγμα Μεγίστης" (στρατηγική επιτυχίας επιπέδου ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ και σύμφωνη με την de facto αναγνώριση γκρίζων ζωνών), και
    (β) η χάραξη των οικοπέδων, που αφήνει τα μισά στα αζήτητα.
    Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιες αναδημοσιεύσεις και μάς αποτρέπουν από το να ξεχάσουμε τούς σεφ συνταγών σίγουρης επιτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σού διαφεύγει μάλλον μία μικρή λεπτομέρεια: Οι Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Α. Φώσκολος δεν είναι πολιτικοί. Άλλη είναι η δουλειά τους και την κάνουν άριστα. Οι πολιτικοί δεν κάνουν την δική τους, διαφορετικά θα είχαμε ΑΟΖ.

      Διαγραφή
    2. Η στρατηγική για την οριοθέτηση τής ΑΟΖ με βάση αμοιβαία μη γκρίζες ζώνες, δλδ de facto αναγνώριση των γκρίζων ζωνών, δεν ήταν πολιτική. Ήταν και παραμένει εισήγηση τού Νίκου Λυγερού, Κωνοφάγου, και τα ρέστα.

      Η στρατηγική για τη σύζευξη με την ΑΟΖ τής Μάλτας, το γνωστό φιάσκο που έμεινε γνωστό στη διπλωματική ιστορία ως ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ, έγινε πολιτική κατόπιν εισήγησης τού Νίκου Λυγερού.

      Και πολλά, πολλά άλλα παρόμοια...

      Άστο, ούτε το επικοινωνιακό δεν έμεινε, ψόφησε και αυτό.

      Διαγραφή
    3. Διάβασε λίγο τα manuals, δεν είναι κακό:

      "Υπάρχει όμως και κάτι αρκετά πιο σημαντικό από αυτό το γεγονός. Οι θέσεις που εκφράζονται από κέντρα τα οποία φέρονται να συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία μορφοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, λειτουργούν ως Σημεία Αναφοράς.

      Το σύνολο των παικτών σε αυτό το παίγνιο, από το γεωπολιτικό υπερσύνολο έως το έκαστης συμβατικής σχέσης υποσύνολο, χτίζουν τη στρατηγική τους βάσει των δεδομένων που τίθενται εις γνώση τους. Ως εκ τούτου, παραπλανητικά σήματα πέρα πάσας Συνταγματικής ερμηνείας, λ.χ. η όποια υφέρπουσα υποψία εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας με φράσεις όπως “οριοθέτηση της ΑΟΖ βάσει αμοιβαία μη γκρίζων ζωνών”, δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους.

      Σε περιπτώσεις ελάσσονος σημασίας, οι επιπτώσεις ενδεχομένως να είναι αναστρέψιμες ή να μην είναι καν άξιες συζητήσεως. Αντιθέτως, λόγω της εξαιρετικά σημαντικής για όλους τους παγκόσμιους παίκτες γεωπολιτικής διάστασης του ζητήματος, στην περίπτωση αυτή οι επιπτώσεις είναι όχι μόνο τεράστιες αλλά και μη αναστρέψιμες. Η αξία των ενεργειακών αποθεμάτων, το μέγεθος των απαιτούμενων ιδιωτικών επενδύσεων και οι άμεσες συνέπειες στην ύφανση γεωστρατηγικής είναι τόσο μεγάλης παγκόσμιας σημασίας που είναι εύλογο πως δεν πρόκειται να αφεθούν στη διαχειριστική ικανότητα χωρών οι οποίες εμφανίζουν, έστω και άτυπα, διαπραγματευτική ανωριμότητα.

      Πολλές από τις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι πρόθυμες να επιδείξουν σαφή, σταθερή και εύφορη διαπραγματευτική συμπεριφορά. Κάποιες εξ' αυτών είναι προφανώς πρόθυμες να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους τον ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται σε μέρος της ΑΟΖ της Ελλάδας από ότι θα μπορέσει ποτέ να πράξει η Ελλάδα. Η εμπλοκή σε τέτοιας υφής ανατροπή παύει να είναι ασύμφορη αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει ευφημιστικά επιεικώς ανεύθυνες θέσεις που δύνανται να εκληφθούν ως Στρατηγική Ανακοίνωση.

      Όταν δε οι θέσεις φτάνουν σε σημείο να δηλώνουν ευθαρσώς τάση υποκατάστασης της δημοκρατικά εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας από συμβούλους με φράσεις όπως “εκ μέρους του λαού που δεν μπορεί να περιμένει” (!), είναι σαφές πως οι προσλαμβάνουσες των αλλοδαπών είναι μιας πολιτικής ηγεσίας μη ικανής είτε να παράξει τα δέοντα σε σημείο να ελέγχεται δημοσίως από όργανα τα οποία η ίδια ορίζει, είτε να ελέγξει τους συμβούλους της σε σημείο να την εκθέτουν δημοσίως αβάσιμα και αναίτια. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου επιπέδου εικόνες είναι ικανές να χαμηλώσουν επικίνδυνα το κόστος μετατροπής της Ελληνικής ΑΟΖ σε αμφισβητούμενη περιοχή από μεγάλους, στρατηγικής σημασίας παίκτες."

      http://kostasxan.blogspot.gr/2012/09/failed-state.html

      Διαγραφή
    4. Όπως έχω ξαναγράψει, φαίνεται ότι ξέρουν (αυτοί ξέρουν, διότι εμείς μόνον εικάζομε) ότι δεν θ' ανακηρυχθεί ποτέ ΑΟΖ, για τούς γνωστούς λόγους.

      Επειδή, λοιπόν, τα κοιτάσματα νοτίως τής Κρήτης είναι πλέον διαπιστωμένα και επειδή, αν δεν εισρεύσουν το ταχύτερο έσοδα στον κρατικό κορβανά, η Ελλάδα είναι ξοφλημένη, αναφέρουν πρώτα τα κοιτάσματα αυτά.

      ΥΓ: Κοιτάζοντας την πηγή, δεν είδα ημερομηνία άρθρου. Πότε γράφτηκε αυτό άραγε;

      Διαγραφή
    5. 25141) ΑΟΖ: Η λίθινη εποχή δεν τελείωσε από έλλειψη λίθων. (με Η. Κονοφάγο και Α. Φώσκολο). Perfection 17 5 5/2016.

      Διαγραφή
    6. Στην αρχική σελίδα, ε; Μάιος του 2016 (διόρθωση, τελειοποίηση;), λοιπόν; Αν και αυτό το Perfection 17 5 5/2016 αρχίζει από το 24871) C18, A18. (Dessin au feutre). Δεν ξέρω πώς τα ταξινομεί, τέλος πάντων.

      Ευχαριστώ, Κριστιάν.

      Διαγραφή
  2. xaxaxa τελικα τα μεντιουμ που λεγονται Λυγερος, Κωνοφαος, Φωσκολος συνεχιζουν να κοιτανε τ αστρα η σταματησαν ; Κυρις Λυγερε ουτε ο κολητος σας πρωθυπουργος Σαμαρας δεν ακουσε τις προβλεψεις σας . Γιατι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι από αυτά που λες Πιστεύω Τώρα ότι Θα μας Σώσουν οι Ανώνυμοι Μάγκες και Τζιχαντιστές...............

      Διαγραφή
  3. Οι κύριοι Λυγερός, Κωνοφάγος και Φώσκολος προφανώς προσπαθούν να πείσουν το ελλαδικό κατεστημένο να κάμει βήματα παραπάνω στο ενεργειακό διότι γνωρίζουν βάσει της τεχνογνωσίας τους ότι υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις για ύπαρξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στον ελληνική ΑΟΖ.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ημικατεχόμενο κράτος περιορισμένης ανεξαρτησίας έχει κάμει πολύ περισσότερο από την Ελλάδα η οποία δεν έχει οριοθετήσει με κανένα κράτος την ΑΟΖ της. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρίλαε, έχεις δίκιο. Έκαναν τις σεισμογραφικές μελέτες, ΞΕΡΟΥΝ ότι υπάρχουν τα κοιτάσματα, κυρίως στο Ιόνιο και νοτίως τής Κρήτης, στο Λιβυκό, αλλά δεν ανακηρύσσουν ΑΟΖ, παρά τις επανειλημμένες και πομπώδεις εξαγγελίες, ειδικά τής προηγούμενης κυβερνήσεως, η οποία προσπάθησε, επειδή δεν τολμούσε να το κάνει μόνη της, να το κάνει υπό την αιγίδα ... τής ΕΕ!!

      Διαγραφή
    2. Τι φοβούνται; Μήπως τις απειλές των Τούρκων; Η Κυπριακή Δημοκρατία που έχει κάμει πολύ περισσότερα τι είναι; Καμιά υπερδύναμη; Τα υπόλοιπα κράτη της ανατολικής Μεσογείου τι είναι;

      Διαγραφή
    3. Μάλλον, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά, παρά το ότι οι όποιες απειλές δεν έχουν κανένα νόημα, διότι η Τουρκία απεδείχθη ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, εκτός τού να αμφισβητήσει, οπότε πάμε στην Χάγη.

      Εκτός κι αν ισχύει αυτό που έχει πει ο Φώσκολος, ότι παίρνουν μίζες από τούς Ρώσους, για ν' αγοράζομε το δικό τους ακριβό φυσικό αέριο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.