20/6/16

Κρήτη: Το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας
Ως κιβωτό που αναδύεται από τη γη και είναι δεμένη τόσο αρμονικά με το περιβάλλον χαρακτήρισε το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων του Μουσείου. 
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με θερμά λόγια για το Μουσείο επισημαίνοντας ότι «κλείνει στα σπλάχνα του τα απομεινάρια της κραταιάς Αρχαίας Ελεύθερνας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια κυρίως ιστορικού περιεχομένου ομιλία, αναφέρθηκε στα εκθέματα του Μουσείου χαρακτηρίζοντας το χώρο που φιλοξενείται ως περιοχή που, όπως είπε, «πνίγεται σε μια απαράμιλλη σύνθεση αρωμάτων που αναδίδουν ο δίανθος, - το άνθος του Διός - η δάφνη, η λεβάντα, η μέντα, το φασκόμηλο, το φλισκούνι».
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «το Μουσείο διανύει μιαν ανεπανάληπτη διαχρονία από το 3000 π.Χ. έως τον 14ο αιώνα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλους όσους συνέβαλαν για την δημιουργία του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Καθηγητή Γιάννη Σταμπολίδη και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουτσογιάννη.
Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στις παρυφές του Ψηλορείτη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Στο ιστορικό ανέγερσης του Μουσείου καθώς και στο περιεχόμενό του αναφέρθηκε ο οραματιστής του, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.
Στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου απήγγειλε ποίημα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Κρήτες» που μιλά για τη γέννα του Δία στο όρος Ίδη.
Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας καταλαμβάνει έκταση 1700 τ.μ. ενώ η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.