14/6/16

Εξωτερική πολιτική... «βλέποντας και κάνοντας»

Του Αλέξανδρου Δρίβα*
«Μην αφήσεις τα προβλήματα να χρονίζουν γιατί θα γιγαντώνονται». Ο Νικκολό Μακιαβέλι, απουσιάζει από την Ελλάδα όπως και η φαντασία του σε στρατηγήματα και τακτικισμούς που μπορούν να φέρουν πλεονεκτήματα  σε έναν λήπτη απόφασης που συμμετέχει στο σημαντικό έργο της χάραξης εξωτερικής πολιτικής. Για την έμμεση προσέγγιση και την αξιοποίηση της βυζαντινής παρακαταθήκης, ούτε λόγος... «Μοντέρνες» φωνές, έδιωξαν καθετί διαχρονικό και μετά χαράς, όλα αυτά, μετανάστευσαν στην Τουρκία η οποία χαράσσει την υψηλή της στρατηγική με βάση τη βυζαντινή σκέψη. Με την άτοπο επαγωγή λοιπόν, τι πλαισιώνει την ελληνική εξωτερική πολιτική;
Ένα θλιβερό και αμυντικογενές (στα όρια του παθητικού) «βλέποντας και κάνοντας» το οποίο έχει ως βασικά συστατικά του την προχειρότητα και την στρατηγική κουλτούρα του φόβου. Η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από μια γενικόλογη «Νέα Ελληνική Εξωτερική Πολιτική». Έχει ανάγκη αρχικά από μια νέα περιφερειακή πολιτική. Πρώτα, οφείλουμε να δούμε που βρισκόμαστε στο χάρτη (τόπος). Μετά, να δούμε την εικόνα της περιοχής μας στο παρόν και να υπολογίσουμε τη δυναμική του (τάσεις εξέλιξης της περιοχής μας). Τα Βαλκάνια, είναι ένα υποσύστημα στο οποίο οφείλουμε να έχουμε πρωταγωνιστική παρουσία, αν θέλουμε να μην αναλωνόμαστε σε χρονοβόρες διμερείς συνομιλίες με τα... Σκόπια και με την... Αλβανία.

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

  1. Ειναι γνωστο σε ολους το πως θα επρεπε να χαρασσεται και να υλοποιειται η Εξωτερικη πολιτικη διαχρονικα απο ενα συμβουλιο εμπειρογνομωνων και οχι κομματοσκυλων.
    Ειδικα για μια χωρα με τόσες απειλές και τετοιους συμμάχους το μονο που δεν μας χρειαζονται ειναι Πολιτικοί Πού γλειφουν τη γνωστή Πρεσβεία για να γίνουν ΥΠΕΞ και Πρωθυπουργοί και να γεμιζουν τους λογαριασμούς της Ελβετίας.
    Αυτοί οι "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ" που συνηθως μας κανουν και Μαθήματα Πατριωτισμου το μονο σίγουρο ειναι οτι διαλυουν τον ενα Πυλωνα της ΙΣΧΥΟΣ(Οικονομία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.