19/6/16

Αιγαίο: Σε επιφυλακή για θερμό επεισόδιο!

Οι Τούρκοι έχουν κάνει «σουρωτήρι» το (κατ' ευφημισμόν πλέον) «θερινό μορατόριουμ» που είχε υπογραφεί το 1988! Εντονη κινητικότητα στα υπ. Εξωτερικών και Αμυνας, που προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο

Ανδρέας Κούτρας
Το «θερινό μορατόριουμ» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο (άρχισε 15 Ιουνίου) ισχύει πλέον κατ' ευφημισμόν. Εχει φροντίσει η Αγκυρα να το καταστρατηγήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ανεβάζοντας το θερμόμετρο με προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, στην καρδιά του καλοκαιριού, και με τους τουρίστες να πλημμυρίζουν τα ελληνικά νησιά, παρότι το γνωστό και ως μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ που υπογράφηκε το 1988 είχε σκοπό την αποφυγή της έντασης με απαγόρευση ασκήσεων εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου και ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Το 2009 επεκτάθηκε η διάρκεια του άτυπου «θερινού μορατόριουμ» από τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Αμπντουλάχ Γκιουλ (15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου), στο πλαίσιο των περιβόητων ΜΟΕ, αλλά είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Η τακτική των Τούρκων δε, τους τελευταίους μήνες, προϊδεάζει ότι και το φετινό καλοκαίρι θα είναι «θερμό». Και υπάρχει, λένε, οι πληροφορίες σχετική κινητικότητα στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, που έχει εκφραστεί έντονα από παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων και υπερπτήσεις - εμπλοκές, μέχρι αξιώσεις αποζημίωσης για δυστύχημα που συνέβη το 1996 (στη Χίο, όπου σκοτώθηκε ο πιλότος του τουρκικού F-16 Νάιλ Ερντογάν) και αμφισβήτηση ελληνικών νησιών, όπως η Παναγιά, οι Οινούσσες, ακόμη και η... Γαύδος, βάσει παραδοχής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Αριθμοί-ρεκόρ

Ενδεικτικό της συμπεριφοράς των Τούρκων είναι η αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους. Σημειώθηκαν 500 παραβάσεις του FIR Αθηνών, 916 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 34 εμπλοκές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών και 33 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για αριθμούς-ρεκόρ, ειδικά όσον αφορά τις εμπλοκές και τις υπερπτήσεις που καταδεικνύουν και την ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας της Αγκυρας. Αυτός ήταν και ο λόγος της επίσκεψης του Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχου Χρήστου Βαΐτση στην Τουρκία: να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η συμπεριφορά των μαχητικών της Αγκυρας δημιουργούν συνθήκες έντασης και κίνδυνο ατυχήματος. Ο κ. Βαΐτσης είχε στείλει και από την Κάρπαθο αυστηρό μήνυμα, λέγοντας στην τελετή μνήμης του Κ. Ηλιάκη: «Θα μας βρίσκετε μπροστά σας κάθε φορά που προσπαθείτε να κατοχυρώσετε τις παράλογες και άνομες επιδιώξεις σας».

Αυτή είναι η ουσία. Η Αγκυρα κλιμακώνει την επιχείρηση νομιμοποίησης των αξιώσεών της στο Αιγαίο και χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτόν και τη δύναμη του ΝΑΤΟ που περιπολεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Πηγές πάντως των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας εκτιμούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας, που ορισμένες φορές αγγίζει τα όρια της κρίσης, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά τα εσωτερικά μέτωπα με τους Κούρδους, αλλά και τη Συρία. Από την άλλη, ωστόσο, αυτό συνιστά και ανησυχητικό στοιχείο, αφού έχουν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στα «γεράκια», τα οποία μπορούν να στραφούν στο Αιγαίο για εξωτερίκευση της εσωτερικής κρίσης στήνοντας ένα θερμό επεισόδιο.

Τι έγνε πέρισυ

Η κατάσταση λοιπόν αυτή είναι που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια σουρωτήρι το «θερινό μορατόριουμ». Πέρυσι, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, και ενώ υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποφεύγεται η ένταση, σημειώθηκαν 236 παραβάσεις του FIR Αθηνών, 538 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 28 εμπλοκές και 12 υπερπτήσεις.
δημοκρατία

2 σχόλια:

  1. ισως και πυρηνικος πολεμος. Μα τι σαχλες ειναι αυτα. δεν εχει σοβαροτητα να αιτιολογειτε με τετοια στοιχεια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τά στοιχεῖα εἶναι ὁρισμένες φορές ὑπερεπαρκῆ γιά πρόκληση σοβαρῶν ἀνησυχιῶν. Ὑπάρχουν ὅμως, δυστυχῶς, αὐτοί πού "ἐθίσθηκαν" ἀπό καιρό ἀπό τίς προηγούμενες προκλήσεις τῶν Τούρκων, καί πού δυσκολεύονται νά ...ἀνησυχήσουν.
    Εἶναι τό γνωστό στρατήγημα: Πολλές προκλήσεις καί ἀπόσυρση, δεκάδες ἤ καί ἑκατοντάδες φορές, ὥσπου ὁ ἀντίπαλος νά ἐφησυχάσῃ πλήρως, πιστεύοντας ὅτι καί αὐτήν τήν φορά, πρόκειται ἁπλῶς γιά μία ἀκόμη προκλητική κίνηση, ἐνῶ πρόκειται γιά αἰφνιδιαστική συνολική ἐπίθεση.
    Ἀπό τῆς ἀπόψεως αὐτῆς, οἱ πληροφορίες γιά στρατιωτικές (καί διπλωματικές) προετοιμασίες γιά πραγματική ἐπίθεση ἀποκτοῦν ἰδιαίτερη βαρύτητα.
    Ἔν τούτοις, δημοσιεύματα πού στηρίζονται ἐνδεχομένως σέ τέτοιες πρόσθετες πληροφορίες, καί πού ἐπισημαίνουν τήν αὐξημένη προκλητικότητα, ἀπό πολλούς ἐκλαμβάνονται ὅτι ἐπισημαίνουν ἁπλῶς μία ἀκόμη προκλητική ἐνέργεια, δηλαδή μία "μή εἴδηση".
    Τοῦτο, ἰδίως γιά ὅσους εἶναι ἁπλῶς ἐπιστήμονες καί δή καθηγητές, ἤ πού θά ἤθελαν νά εἶναι.
    Ἀλλά ὑπάρχει καί ὁ ἐθισμός τῆς κοινῆς γνώμης στήν ματαία ἔκχυση ἀδρεναλίνης, κάθε φορά πού δημοσιεύματα ἐντυπωσιασμοῦ πού δέν στηρίζονται σέ ἔκτακτες ἤ πληρέστερες πληροφορίες γιά συγκεκριμένη προετοιμασία στρατιωτικῆς ἐπιθέσεως, κάνουν λόγο γιά ἐπικείμενο πόλεμο, μικρό ἤ μεγάλο. Τέτοια δημοσιεύματα, πολλαπλασιάζουν τήν ἀδρανοποίηση ὅλων πλήν τῶν εχόντων τίς σχετικές πρόσθετες πληροφορίες.
    Καί ἔτσι, δέν εἶναι παράξενο ὅταν συχνά συμβαίνῃ νά ἐκτιμηθῆ ἀπό τούς ἀνωτέρους πολιτικούς ἤ μή ἁρμοδίους, πού θά ἔπρεπε νά προσλάβουν τίς πρόσθετες πληροφορίες καί τίς σχετικές ἐκτιμήσεις περί κινδύνου, ὅτι πρόκειται γιά ὑπερβολές μέ ἰδιαίτερα προσωπικά κίνητρα, ἤ μέ ἄλλους στόχους.
    Εἰδικά πάντως γιά τόν Ἐρτνογκάν, ἰσχύει ὅτι, ἄν ἔχῃ ἐξασφαλίσῃ τήν παραμονή του στήν ἐξουσία ἀπό τόν διεθνῆ παράγοντα (βλ. ἀποκατάσταση τῶν σχέσεών του μέ τό Ἰσραήλ ἤ ἀκόμη καί τήν Μόσχα σέ ἕναν βαθμό), δέν θά διστάσει νά ἐπιχειρήσῃ κάτι ἐπιθετικό-ἁρπακτικό, ἀπρόβλεπτα αἰφνιδιαστικό, καί πρός τοῦτο κάτι χωρίς τίποτα τό ἰδιαίτερα πρόσθετο σέ ἐπίπεδο μετακινήσεων δυνάμεων καί στρατιωτικῆς προετοιμασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.