19/6/16

Βρυκολακιάζει το παρακράτος στην Τουρκία - Ξανά στο προσκήνιο ο Βελί Κιουτσούκ, που δραστηριοποιείται και στην Ελληνική Θράκη

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο απόστρατος ταξίαρχος Βελί Κιουτσούκ που ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση Εργκενέκον, μετείχε ως επίσημος στην τελετή που οργανώθηκε στο Μπίλετζικ για την 177η επέτειο ίδρυσης της στρατοχωροφυλακής.
Η τελετή άρχισε με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο ατατούρκ στην πλατεία Δημοκρατίας, με ενός λεπτού σιγή και εθνικό ύμνο και συνεχίστηκε στην αυλή της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής του Μπίλετζικ.
Ποιος είναι ο Βελί Κιουτσούκ; 

Το όνομα του Κιουτσούκ είχε ακουστεί για πρώτη φορά με την υπόθεση Σουσουρλούκ. Αναφέρεται πως ο Κιουτσούκ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο είχε μιλήσει τηλεφωνικά πριν πεθάνει ο Αμπντουλλάχ Τσατλί.
Ο Μεχμέτ Ελκατμίς-πρόεδρος της βουλής για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, δεν τον είχε καλέσει να καταθέσει στην επιτροπή καθώς έλαβε υπόψη του την απόφαση του Γενικού Επιτελείου που έκρινε πως δεν χρειαζόταν να καταθέσει.  Σε εκείνη ακριβώς την περίοδο εντοπίστηκε πως ένα από τα ονόματα κλειδιά της υπόθεσης ο Μαχμούτ Γιλντιρίμ-κωδικός Γεσίλ (σημ. μεταφρ: ο πλέον γνωστός παρακρατικός δολοφόνος της Τουρκίας) κατείχε κινητό καταχωρημένο στο όνομα του Κιουτσούκ.
Το όνομα του είχε εμπλακεί στην δημιουργία  παραστρατιωτικών ομάδων για δράση ενάντια στην Αρμενία. Ήταν εκ των αρχιτεκτόνων στον συνασπισμό Kızılelma. O Κιουτσούκ είχε φωτογραφηθεί πολλές φορές μαζί με τον δικηγόρο Κεμάλ Κεριντσίζ που είχε παίξει βασικό ρόλο στα δικαστήρια που είχε ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ με βάση το άρθρο 301, ενώ ο Ερντάλ Ντογάν-δικηγόρος του Ντινκ είχε δηλώσει πως ο Κιουτσούκ είχε απειλήσει τηλεφωνικά τον Ντίνκ.
Υπήρχαν ισχυρισμοί πως στην δολοφονία του Εβραίου επιχειρηματία Ουζείρ Γκαριχ , είχε εμπλακεί στρατιωτικό προσωπικό που ήταν στις διαταγές του.
……………..
Συνελήφθη στις 3 το πρωί της 22/1/2008  στα πλαίσια της επιχείρησης κατά της οργάνωσης Εργκενέκον, και στις 26/1 προφυλακίστηκε με την κατηγορία για ¨πρόκληση στάσης¨.
Δικάστηκε με κατηγορίες για σύσταση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, ρόλησε σε στάση κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας, απόπειρα δια της βίας ανατροπής της κυβέρνησης…….
………………….
Στις 5 Αυγούστου 2013 το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης τον καταδίκασε σε δύο φορές ισόβια. Αποφυλακίστηκε στις 11 Μαρτίου 2014.
http://www.haberdar.com/gundem/veli-kucuk-jandarma-teskilatinin-kurulus-torenine-katildi-h33884.html?mnst=12728
16/6/2016
Σχ : Εμείς να θυμίσουμε και κάποιες άλλες πτυχές της δράσης του Κιουτσούκ, όπως είχαν περιγραφεί σε άρθρο του Αντιφωνητή στις 16/8/2013  :
Στις 5 Αυγούστου ανακοινώθηκαν οι ποινές για την υπόθεση Εργκενέκον. Ένας εξ αυτών με τις μεγαλύτερες ποινές είναι και ο απόστρατος ταξίαρχος Βελί Κιουτσούκ που εισέπραξε δις ισόβια.
Ο Κιουτσούκ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του δολοφονικού παρακράτους που στήθηκε κατά την δεκαετία του ’90 στην Τουρκία και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πρωθυπουργού Τσιλλέρ. Φέρεται να είναι εις εκ των ιδρυτών της μονάδας JITEM, «υπόγεια» στρατιωτική μονάδα που έκανε βρώμικες δουλειές με το προσωπείο του πατριωτισμού (δολοφονίες, απαγωγές, βασανιστήρια, εμπόριο ναρκωτικών κ.α.) Στην αναφορά που συνέταξε ο Κουτλού Σαβάς για την υπόθεση Εργκενέκον αναφερόταν πως το τηλέφωνο με αριθμό 05422145021 που είχε ο πλέον διαβόητος «κρατικός» δολοφόνος Γεσίλ, διαπιστώθηκε πως ήταν καταχωρημένο στο όνομα του Βελί Κιουτσούκ, σε εποχή που ο τελευταίος ήταν διοικητής Στρατοχωροφυλακής Κερασούντας! Η Φεθιγιέ Τσετίν, δικηγόρος της οικογένειας του δολοφονηθέντος Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, τον είχε κατηγορήσει πως συγκαταλεγόταν στην ομάδα που σχεδίασε και κατεύθυνε την δολοφονία.
Το άτομο αυτό λοιπόν διατέλεσε συντάκτης και επικεφαλής του συμβουλίου έκδοσης του περιοδικού «Νέα Δυτική Θράκη», που έβγαινε στην Τουρκία από τον Εχινιώτη στην καταγωγή Σουλεϊμάν Σεφέρ Τζιχάν. ¨Όταν ξέσπασε το κύμα των συλλήψεων για την υπόθεση Εργκενέκον, είναι γνωστό πως έγιναν ενδελεχείς έρευνες σε πολλά σπίτια και γραφεία. Η Αστυνομία δικαιολογημένα κατέσχεσε τα πάντα: σημειώσεις, υπολογιστές, κ.α. Μια εξ αυτών των διευθύνσεων ήταν και το σπίτι του Βελί Κιουτσούκ. Κι όμως το γραφείο του στο περιοδικό «Νέα Δυτική Θράκη» δεν ερευνήθηκε καθόλου. Προφανώς αυτή του η δραστηριότητα έπρεπε να μείνει στο απυρόβλητο. Και όχι μόνο αυτό, λίγο αργότερα ο πανίσχυρος τότε Γ.Γ. του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και πρώην πρέσβης στην Αθήνα Μπουρτζούογλου βράβευσε τον Σουλεϊμάν Σεφέρ Τζιχάν! Ήταν πασιφανές πως ο κλάδος «Δυτικής Θράκης» της Εργκενέκον θα έμενε εκτός έρευνας. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Βελί Κιουτσούκ είχε εμπλακεί ακόμη και στην διοργάνωση αντάρτικων ομάδων στο Αζερμπαϊτζάν στο πόλεμο με τη Αρμενία.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς ένα τόσο υποχθόνιο και αδίστακτο άτομο τι είχε κάνει για τη «Δυτική Θράκη»; Λέτε να είχε αρκεστεί μόνο να γράφει άρθρα; Ποιοι ήταν οι σύνδεσμοι του εδώ; Όταν συνελήφθη με τόσο βαριές κατηγορίες στην Τουρκία, κανείς στην Ελλάδα δεν σκέφτηκε να ερευνήσει τις εδώ δραστηριότητές του;
Έχουν γραφτεί άρθρα για συναντήσεις που είχε ο θανών Αχμέτ Σαδίκ με τον επίσης διαβόητο κρατικό δολοφόνο Αμπντουλλάχ Τσατλί. Ο Τσατλί συνδεόταν με τον Κιουτσούκ. Επιπρόσθετα να αναφέρουμε πως ο επίσης θανών πρώην ψευδομουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγγά είχε πάει μέχρι και στην Κύπρο για να υποστηρίξει προεκλογικά τον τότε υποψήφιο για την προεδρία του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς. Και ο Ντεκτάς επίσης ήταν άνθρωπος που εμπλεκόταν στην Εργκενέκον. Αλλά και αυτός χάριν του «εθνικού συμφέροντος» έμεινε για πάντα στο απυρόβλητο.
Συνοψίζοντας, φαίνεται πως οι εκτός Τουρκίας δραστηριότητες της Εργκενέκον δεν ερευνήθηκαν από την τουρκική δικαιοσύνη, προφανώς γιατί κάτι τέτοιο θα επέφερε πλήγμα στο προσωπείο της Τουρκίας. Για να διακρίνει κανείς την ιδεολογία του Βελί Κιουτσούκ αρκεί να δούμε την δήλωση που έκανε σε συνέδριο του Ιδρύματος Ερευνών Τουρκικού Κόσμου: «Μέσα στα εθνικά σύνορα που είχε χαράξει ο Ατατούρκ μου υπάρχουν η Μοσούλη και το Κιρκούκ, το Χαλέπι, το Καρααγάτς και η …Αλεξανδρούπολη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.