Το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών έσφυζε από ζωή. Όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Ο Χάρης Γεωργιάδης κατάφερε να πετύχει το μεγάλο του στοίχημα. Να οδηγήσει την Κύπρο στις διεθνείς αγορές. Ήδη, εδώ και καιρό, η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών δούλευε διακριτικά και με κάθε μυστικότητα, για να πετύχει την πολυπόθητη έξοδο στις διεθνείς αγορές. 
Η απόφαση για έξοδο στις αγορές ήταν μια κίνηση που, εκτός από την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, προσδοκά να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τα έξω ότι όλα βαίνουν καλώς, η Κύπρος επανέρχεται σε ρυθμούς σταθερότητας και είναι άξια εμπιστοσύνης.
Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για έξοδο στις αγορές περιέχει πολλαπλά μηνύματα. Να δώσει το μήνυμα της επανάκαμψης της οικονομίας, της επαναφοράς της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας προς το χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα και να υλοποιήσει τη ρήση "το τερπνόν μετά του ωφελίμου".
Επιτυχής έξοδος
Η Κύπρος σφράγισε την… επιτυχία της εξόδου, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα, προσφέροντας επιτόκιο 3,80% στους ξένους επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον για το επταετές ομόλογο, που εκδίδεται για να αντιμετωπιστεί η λήξη χρέους. Τα έτη 2019-2020 έχουν το υψηλότερο επίπεδο λήξεων, συνολικού χρέους €4 δις. Περίπου €2,3 δις λήγουν εντός 9 μηνών από τα μέσα του 2019 μέχρι τις αρχές του 2020 και επιπλέον το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος σχετίζεται με τα δάνεια από επίσημες πηγές, από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα τραπεζικά δάνεια φέρουν χαμηλά περιθώρια πάνω από τα βασικά επιτόκια.
Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, υπό τον Φαίδωνα Καλοζώη, εκπονεί τεράστια δουλειά:
• Επικεντρώνεται σε προσπάθειες για μείωση του κινδύνου μέσω αύξησης των ρευστών διαθεσίμων και διαχείρισης συναλλαγματικού κινδύνου και κινδύνου επιτοκίου.
• Προχωρεί στην ανάπτυξη της αγοράς κυβερνητικών τίτλων.
• Καταβάλλει προσπάθειες για ελαχιστοποίηση του κόστους δανεισμού του εμπορεύσιμου χρέους μεσοπρόθεσμα.
Χύθηκε και αίμα…
Η μεγάλη επιτυχία της Κύπρου που διαφημίζει το Υπουργείο Οικονομικών δεν έγινε αναίμακτα. Μπορεί μεν η Κύπρος να πέτυχε ευρεία γεωγραφική κατανομή επενδυτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε διεθνείς επενδυτές και επιδεικνύει τη διαρκή πρόσβασή της στις αγορές σε ελκυστικά επίπεδα απόδοσης, όμως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του brexit και η διαβάθμιση της Κύπρου σε μη επενδυτική κατηγορία από τους οίκους αξιολόγησης συνεχίζουν να προκαλούν πονοκεφάλους στο Υπουργείο Οικονομικών.
Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι μεγάλες, τα διλήμματα επίσης μεγάλα. Να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου χωρίς την προστασία που παρείχε το πρόγραμμα και με μιαν αρνητική βαθμολογία σε μη επενδυτική κατηγορία.
Ο Χάρης Γεωργιάδης επιχείρησε μια τολμηρή κίνηση, έτοιμος να παραχωρήσει υψηλό επιτόκιο στους ξένους επενδυτές, όπως και έκανε.
Οι προσφορές
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε δείχνοντας ότι το διεθνές κυπριακό ομόλογο λήξης του 2025 είχε απόδοση 3,77% (με επιτόκιο έκδοσης 4,25%) και το ομόλογο λήξης του 2022 είχε απόδοση 3,29% (επιτόκιο έκδοσης 3,88%). Τελικά η έκδοση έκλεισε με επιτόκιο 3,80%, και με αποδοχή των προσφορών αξίας 1 δις ευρώ για έκδοση επταετούς ομολόγου λήξης το 2023.
Οι επενδυτές εκτίμησαν κατά τις αποφάσεις τους ότι τα ομόλογα της Ευρωζώνης καταγράφουν χαμηλές αποδόσεις. Η έκδοση στηρίζει την εξομάλυνση των λήξεων των επόμενων ετών - και μειώνει την πίεση μετά το 2019 (566 εκατ. ευρώ το 2019, 850 εκατ. ευρώ το 2020, 1 δις ευρώ το 2022 και 1 δις ευρώ το 2025) - ενώ διασφαλίζει το υφιστάμενο απόθεμα ρευστότητας, επιτρέποντας έτσι στην Κυβέρνηση να επιχειρήσει άνετες κινήσεις για καλύτερη διαχείριση του χρέους.
Το Υπουργείο Οικονομικών, που αποδίδει στο ζήτημα αυτό μεγάλη σημασία και το θέτει ως μια από τις προτεραιότητές του, θεωρεί πως θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλές λήξεις χρέους, τα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του Μνημονίου, ώστε να μετριαστεί ο δανεισμός από τις αγορές και να διατηρηθεί ένα ομαλό χρονοδιάγραμμα λήξεων.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην "Σημερινή"