22/10/16

Αμερικανοί αξιωματικοί στο πλευρό Τουρκμένων που επιτέθηκαν στους Κούρδους

Αμερικανοί αξιωματικοί στο πλευρό Τουρκμένων που επιτέθηκαν στους Κούρδους
Οι αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κατήγγειλαν ότι οι Τουρκμένοι και οι Γκρίζοι Λύκοι συμμορίτες της Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράντ, που τους επιτέθηκαν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, είχαν στο πλευρό τους ως στρατιωτικούς συμβούλους Αμερικανούς αξιωματικούς.

Η καταγγελία είναι άκρως σοβαρή επειδή οι υπό κουρδική διοίκηση SDF είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, είναι οι «αξιόπιστοι σύμμαχοι» όπως τους αποκαλούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι συμμορίτες της Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράντ είναι υπό τουρκική διοίκηση, ως Τούρκοι και Τουρκμένοι, τυπικά υπάγονται στον ανύπαρκτο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και επίσης θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ, αν και οι άνδρες της Σουλτάν Μουράντ μισούν θανάσιμα τους Αμερικανούς.

Η Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ επιτέθηκε στις κουρδικές δυνάμεις και τους Άραβες συμμάχους τους στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, στα όρια του κουρδικού καντονιού της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
Είχαν προηγηθεί το βράδυ της Τετάρτης-ξημερώματα Πέμπτης βομβαρδισμοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην ίδια περιοχή που κόστισαν τη ζωή σε τέσσερις πολίτες και δέκα μαχητές των SDF. Οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει ότι σκότωσαν 160-200 Κούρδους αντάρτες, αλλά αυτό το πρόκειται για γνωστή τουρκική προπαγάνδα δίχως ίχνος πραγματικότητας.

Σε ανακοίνωσή του το σοσιαλιστικό κουρδικό κόμμα Συρίας, το PYD, που θεωρείται σύμμαχος της Ουάσιγκτον, κατήγγειλε ότι:

«Καλά ενημερωμένες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι καθοδηγούμενες από την Τουρκία [χερσαίες] επιθέσεις στις θέσεις των SDF είχαν την υποστήριξη Αμερικανών αξιωματικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του PYD την Παρασκευή.

Ο Ας Κάρτερ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε φανερή σύγχυση απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δηλώνοντας άγνοια:

«Δεν γνωρίζουμε πλήρως τι διαδραματίστηκε εκεί… Θα μάθουμε περισσότερα στις επόμενες ημέρες. Απλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα από αυτά που είναι γνωστά. Απλά δεν ξέρουμε περισσότερα», είπε σε μια απάντηση που δεν ταιριάζει σε υπερδύναμη.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι, κάλεσε τους μισθοφόρους της Τουρκίας και τους Κούρδους να σταματήσουν να μάχονται μεταξύ τους και να επικεντρωθούν ενάντια στον κοινό εχθρό, στο Ισλαμικό Κράτος.

Προφανώς και του διαφεύγει ότι το Ισλαμικό Κράτος και η Τουρκία συνεργάζονται και ότι οι Τουρκμένοι μισθοφόροι του Ερντογάν είναι της ίδιας ιδεολογίας με το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά έτσι όπως τα έμπλεξαν οι Αμερικανοί, πραγματικά θέλει μεγάλη προσπάθεια ή σπουδαία ανικανότητα.

Στη συνέχεια ο Κίρμπι έκανε μια έκκληση που απλά είναι εκτός πραγματικότητας. Είπε:

«Μαζί αυτές οι συριακές δυνάμεις και η Τουρκία μπορούν και θα έπρεπε να επιχειρούν εντός της Συμμαχίας, το οποίο είναι, για μια ακόμη φορά, να επικεντρώσουν στο Ισλαμικό Κράτος και όχι ο ένας ενάντια στον άλλον, και αυτό είναι που θέλουμε να δούμε», είπε. Εντελώς εκτός πραγματικότητας.

«Αλλά όπως είπα, επίσης δεν θέλουμε να βλέπουμε ασυντόνιστες κινήσεις και αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ασυντόνιστες κινήσεις».

Το μόνο «ασυντόνιστο» στη Συρία είναι που άφησαν τον Ερντογάν να εισβάλει δυτικά του Ευφράτη και οφείλεται στη δική τους σύγχυση να συνειδητοποιήσουν ότι οι μοναδικοί κοσμικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή είναι οι Κούρδοι και οι δημοκρατικοί Άραβες συμπολεμιστές τους και όχι οι τζιχαντιστές του Ερντογάν που θέλουν να τους κόψουν τα λαρύγγια.

Αλλά για τη χαοτική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Εξάλλου και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει παραδεχτεί ότι κάθε λίγο και λιγάκι αυτοσχεδιάζει. Τα φρενοκομεία, λέμε εμείς, έχουν καλύτερη αίσθηση της πραγματικότητας από αυτό το χάος που έχουν δημιουργήσει τα διαφορετικά κέντρα λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ.

Στόχος των μισθοφόρων της Τουρκίας είναι να καταλάβουν την πόλη Αλ Μπαμπ και να επιτεθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι.
Παράλληλα, καταλαμβάνοντας την Αλ Μπαμπ, δεν επιτρέπουν στους Κούρδους να ενώσουν το καντόνι της Εφρίν με τη Μανμπίτζ.
Στόχος των Κούρδων της Συρίας είναι να καταλάβουν την Αλ Μπαμπ και να ενώσουν το καντόνι της Εφρίν με τη Μανμπίτζ ώστε να δημιουργηθεί ο λεγόμενος «κουρδικός διάδρομος».

map_idlib
Στον πολεμικό χάρτη της βορειοδυτικής Συρίας έχουμε με κίτρινο χρώμα τους Κούρδους, με πράσινο ανοιχτό την τουρκική εισβολή, με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος, με κόκκινο τις κυβερνητικές δυνάμεις και με πράσινο έντονο την Αλ Κάιντα. Η Αλ Μπαμπ, μέσα σε κόκκινο κύκλο, είναι το μήλο της έριδος. Εάν το πάρουν οι Κούρδοι ενώνουν την Εφρίν με τη Μανμπίτζ, εάν το πάρουν οι Τούρκοι μπορούν να επιτεθούν στο Χαλέπι.

http://www.tribune.gr/world/news/article/293694/amerikani-axiomatiki-sto-plevro-tourkmenon-pou-epitethikan-stous-kourdous.html 

Ο Ερντογάν «ανάβει» ανεξέλεγκτο πόλεμο με τους Κούρδους στη Συρία

Ο Ερντογάν «ανάβει» ανεξέλεγκτο πόλεμο με τους Κούρδους στη Συρία
Ο τουρκικός στρατός που έχει εισβάλει στη βόρεια Συρία δυτικά του Ευφράτη, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, εκτελώντας την επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη», εγκατέλειψε τον «πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», όπως ισχυριζόταν, και στρέφεται ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Όπως μεταδίδουν μιντιακοί ακτιβιστές στο Twitter, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε η Τουρκία το βράδυ της Τετάρτης ξημερώματα Πέμπτης, με στόχο τους Κούρδους στο βόρειο Χαλέπι στην περιοχή της Εφρίν, δεν είχαν αποτέλεσμα για αυτό και τώρα η Τουρκία αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις αρμάτων μάχης στην περιοχή.
Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες οι YPG αποτελούν τον «κορμό», Τζαμπχά Ακράντ δήλωσε την Παρασκευή ότι «εάν η Τουρκία συνεχίσει να βομβαρδίζει τις περιοχές που απελευθερώσαμε από το Ισλαμικό Κράτος, τότε θα κηρύξουμε τα εδάφη που η Τουρκία έχει καταλάβει στη βόρεια Συρία στρατιωτική ζώνη».
Αυτό σημαίνει ότι οι SDF, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προειδοποιούν ότι θα ξεκινήσουν πόλεμο με τον τουρκικό στρατό στο έδαφος της Συρίας.
Την ίδια ώρα ο Στρατός Επαναστατών, Τζαΐς Αλ Θουγάρ, συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ετοιμάζεται για πόλεμο με τους Τούρκους. Ο διοικητής της Τζαΐς Αλ Θουγάρ στη Σεΐχ Ισά δήλωσε ότι «θα συντρίψουμε τους μισθοφόρους [της Τουρκίας] κάτω από τα πόδια μας».
Ως μισθοφόροι της Τουρκίας εννοούνται οι άνδρες της τουρκμενικής Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράντ που μάχονται υπό τουρκικές διαταγές στη βόρεια Συρία. Στη Σουλτάν Μουράντ εκτός από Τουρκμένους της Συρίας συμμετέχουν και Τούρκοι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι.
Η Σεΐχ Ισά βομβαρδίζεται με ρουκέτες από το τουρκικό πυροβολικό ενώ οι Τουρκμένοι τη βομβαρδίζουν με όλμους από τη Μαρέα.
Οι Κούρδοι σχολιάζουν στο Twitter ότι την ημέρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν βρισκόταν στην Άγκυρα (24 Αυγούστου) εισέβαλαν οι Τούρκοι στη Συρία και κατέλαβαν αμαχητί από το Ισλαμικό Κράτος την Τζαραμπλούς, έτσι και σήμερα, 21 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Κάρτερ βρίσκεται στην Άγκυρα και οι Τούρκοι επιτίθενται στην Τελ Ριφάτ.
Την Πέμπτη το βράδυ η Δαμασκός απείλησε την Τουρκία ότι θα καταρρίψει οποιοδήποτε τουρκικό αεροπλάνο παραβιάσει ξανά τον εναέριο χώρο της Συρίας και την Παρασκευή η Ρωσία στήριξε την κυβέρνηση Άσαντ σε αυτή την απειλή.

http://www.tribune.gr/world/news/article/293420/o-erntogan-anavi-anexelegkto-polemo-tous-kourdous-sti-siria.html

2 σχόλια:

 1. χμμμ...δυο τινα ερχονται στον νου: το ενα εξαυτων ειναι ρε μηπως καποιος μας εμπαιζει;
  και το δευτερο: ρε μηπως οι αμερικανοι ειναι σχιζο;
  Καποιος πιο ψυχραιμος δε, θαλεγε: η σταθερη γεωστρατηγικη πολιτικη ειναι η μειωση πληθυσμων δια περιφερικων συγκρουσεων ανευ μετωπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγγνώμη αλλά η Jabhat-al-Akrad δεν είναι διοικητής αλλά συνιστώσα του SDF (όπως η Jaysh-al-Thywar) με μέλη κυρίως Κούρδους μετριοπαθείς ισλαμιστές.
  Το tribune.gr δεν είναι και πολύ αξιόπιστο μέσο, αν και η συγκεκριμένη δήλωση-απειλή όντως έγινε. Αν θέλετε (σχετικά) αξιόπιστη πληροφόρηση για τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και αλλού, μπορείτε να έχετε εδώ http://syria.liveuamap.com/

  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.