9/10/16

Βέτο από τη Ρωσία στην πρόταση ΟΗΕ για τέλος των βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Ρωσικό εμπόδιο για πέμπτη φορά
Βέτο από τη Ρωσία στην πρόταση ΟΗΕ για τέλος των βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Βέτο στο σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, το οποίο υποβλήθηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία, άσκησε η Ρωσία παρατείνοντας την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία. Η Μόσχα υπέβαλε δικό της σχέδιο, αν και ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν προεξοφλούσε από την αρχή ότι καμία λύση δεν θα έπαιρνε το πράσινο φως.
Αμφότερα τα σχέδια απόφασης είχαν ως στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Απέναντι στο γενικό κείμενο της Ρωσίας ωστόσο, το σχέδιο του Παρισιού και της Μαδρίτης προέβλεπε επίσης τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, όπου 250.000 άνθρωποι δοκιμάζονται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του ρωσικού και του συριακού Στρατού.

Για τη Μόσχα όμως, βασική σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, το Χαλέπι και η ανακατάληψή του από τις κυβερνητικές δυνάμεις αποτελεί κόκκινη γραμμή, με αποτέλεσμα να μη διστάσει να ασκήσει βέτο στο σχέδιο του ΟΗΕ, παρά τις προειδοποιήσεις του γάλλου προέδρου. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «η χώρα που θα ασκήσει βέτο σε αυτό το σχέδιο, θα απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου και θα είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση των καταχρήσεων».

Εκτός από τη Ρωσία, στη γαλλοϊσπανική πρόταση αντιτάχθηκε μόνο η Βενεζουέλα. Ούτε όμως η ρωσική πρόταση προχώρησε, αφού έλαβε μόνο τέσσερις ψήφους υπέρ (Κίνα και Ανγκόλα απέσχον). Για να εγκριθεί μία απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ, καθώς και να μην υπάρξει βέτο από ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του.

Από το 2011, οπότε ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία, είναι η πέμπτη φορά που μία ειρηνευτική πρόταση βρίσκει εμπόδιο τη Μόσχα. Απομονώνοντας ωστόσο ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, το Πεκίνο που μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε τη γραμμή της Μόσχας, αποστασιοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Συνολικά, το γαλλικό σχέδιο υπερψήφισαν 11 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας.
BHMA

4 σχόλια:

  1. Παραπληροφόρηση και κατευθυνόμενα ψευδή συμπεράσματα.

    Νωρίς το πρωί ανάρτησα την ίδια είδηση (μόνο η Ζούγκλα την είχε σε αυτή την ώρα) μετά από προσεκτική ανασκόπηση της διεθνούς ειδησιογραφίας στο διαδίκτυο.

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/10/blog-post_816.html

    Από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνο η Ρωσία και η Βενεζουέλα αντιτάχθηκαν στη γαλλική πρόταση. Η Κίνα και η Αγκόλα απείχαν.

    Η ρωσική πρόταση έλαβε μόνο τέσσερις ψήφους υπέρ (Ρωσία, Κίνα, Βενεζουέλα, Αίγυπτος), εννέα κατά και δύο χώρες απείχαν (Αγκόλα, Ουρουγουάη) .

    Η Κίνα λοιπόν απείχε της γαλλικής πρότασης αλλά υπερψήφισε τη ρωσική. Αλλά πως «απομονώθηκε» ακόμη περισσότερο η Ρωσία;

    Το σημαντικότερο γεγονός -ιδίως για την ελληνική διπλωματία- είναι η ψήφος της Αιγύπτου –αυτού του ‘στρατηγικού συμμάχου’ της Ελλάδας- υπέρ της ρωσικής πρότασης. Η Ρωσία επομένως απέκτησε ένα επιπλέον υποστηρικτή της στο ΣΑ, μάλιστα τη μεγαλύτερη σουνιτική μουσουλμανική χώρα στη Μέση Ανατολή.
    Πως «απομονώθηκε» δηλαδή ακόμη περισσότερο η Ρωσία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η είδηση δεν είναι οτι η Κίνα υπερψήφισε τη Ρώσικη πρόταση αλλά ότι δεν ακολούθησε την Ρωσία στο Βέτο, καταψηφίζοντας τη Γαλλική πρόταση, αλλά αποστασιοποιήθηκε απέχοντας. Μια γαλλική πρόταση που ουσιαστικά είχε περάσει με 11 ψήφους αναγκάζοντας τη Ρωσία σε βέτο, οπως είχε απειλήσει, και με την πρόταση της να παίρνει μόνο ...4 ψήφους. Προσωπικά για απομόνωση το βλέπω...

      Διαγραφή
  2. To BΗΜΑ το εγραψε, λογικο οτι λεει για απομονωση Ρωσιας.Μπραβο Κριστιαν για το σχολιο(και την αναδημισιευση),γιατι καποιοι εδω στην Ελλαδα,κανουν το ασπρο μαυρο,ειδικα οσον αφορα την Ρωσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σχόλιο του ΝΑΤΟΙΚΟΥ Βήματος, είναι κατάπτυστο.

    Το πήγαινε έλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (το μικρό θεατράκι) του ευαγούς ιδρύματος του ΟΗΕ (το μεγάλο θεατράκι) καλά κρατεί.

    Οι Αμερικάνοι παρέα με τους υποτελείς τους έχουν φαγωθεί να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Β. Συρία στην αεροπορία της Συρίας και της Ρωσσίας, για να μπορούν να αλωνίζουν στο έδαφος οι μισθοφόροι της Αλ Κάιντα.

    Η συνταγή δούλεψε στην Λιβύη, αλλά εδώ δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Το Χαλέπι θα ελευθερωθεί κοντά στις Αμερικάνικες εκλογές τότε που όλα στην Αμερική θα έχουν παγώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.