27/3/17

Τελευταία βήματα πριν από την απελευθέρωση της Ράκας - Αποκλεισμένη η Τουρκία από τις επιχειρήσεις και τις εξελίξεις

Με κόκκινο σημειώνεται ο συριακός στρατός, με κίτρινο οι κουρδικές δυνάμεις και με γκρι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (φωτ.: Σ. Καλεντερίδης)
του Σάββα Καλεντερίδη
Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της Ράκας αναφέρουν πως βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της οιωνεί πρωτεύουσας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα εντείνονται οι προετοιμασίες για την εκδίωξη των τζιχαντιστών και από την περιοχή της Ντερ αζ Ζορ που πολιορκείται από το 2014, από τους τζιχαντιστές.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μειωθεί η μαχητική ικανότητα και έχει πληγεί το ηθικό των τζιχαντιστών.
Εξάλλου είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), τη ραχοκοκαλιά των οποίων αποτελούν οι Κούρδοι του YPG, απελευθέρωσαν την αεροπορική βάση Τάμπκα, θέτοντας ταυτόχρονα σχεδόν στο σύνολό του το συγκρότημα του ομώνυμου φράγματος.

(Χάρτης: Σ. Καλεντερίδης)
Χθες, κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι βομβαρδισμοί της συμμαχικής αεροπορίας αλλά και των πυροβόλων των 155 χιλιοστών του στρατού των ΗΠΑ, που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή, για υποστήριξη των επιχειρήσεων, κατάστρεψαν μέρος του φράγματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός και να αρχίσει η εκκένωση της πόλης Αλ Θάουρα, που βρίσκεται δίπλα και νοτίως του φράγματος αλλά και της ίδιας της Ράκας, από τους πολίτες.
Αργότερα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη με σχετικές ανακοινώσεις των συμμαχικών δυνάμεων και της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης, που διέψευδαν το γεγονός.
Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, πάντως, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ντερ αζ Ζορ, κίνηση που αποτελεί προοίμιο της επιχείρησης που θα ακολουθήσει, για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την περιοχή της πλούσιας σε πετρέλαιο αυτής επαρχίας. Φυσικά, παραμένει κρίσιμο ζήτημα του ποιος θα ελέγξει την επαρχία αυτή, με δεδομένο ότι ο συριακός στρατός, υποβοηθούμενος από τους Ρώσους, έχει διατηρήσει τον έλεγχο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ντερ αζ Ζορ, υπό συνεχή πολιορκία και πληρώνοντας μεγάλο κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.