27/3/17

Σε «ναρκοπέδιο» ρίχνουν τον Αναστασιάδη Eide, Akinci & FO

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Όσοι έθεσαν υπεράνω όλων ως πρώτιστο στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, παραθεωρούν το ουσιώδες, που είναι οι προοπτικές τους, οι οποίες διαφαίνονται δυσοίωνες για την ε/κ πλευρά, υπό το κράτος αμφίπλευρων πιέσεων για 4 ελευθερίες – εγγυήσεις και φυσικό αέριο.
«Ενώ η Τουρκία απειλεί διαρκώς με στρατιωτικές ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, για διακοπή των συνομιλιών και άλλα μέτρα σε περίπτωση εφαρμογής του ενεργειακού σχεδιασμού της ΚΔ, ο Έιντε λειτουργεί ως μεσάζων της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες στα θέματα των τεσσάρων ελευθεριών και των εγγυήσεων και τα δύο μεγάλα κόμματα σπεύδουν να ικανοποιήσουν την προκλητική απαίτηση του Μ. Ακιντζί για την απόφαση της Βουλής».
Σε διαπραγματευτικό «ναρκοπέδιο» ρίχνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφενός οι κινήσεις Έιντε στις Βρυξέλλες για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών και αφετέρου οι πρωτοβουλίες των μυστικών συναντήσεων με τον Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από πλευράς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Κι αυτό, γιατί διαμορφώνουν ένα σκηνικό επανέναρξης των συνομιλιών από τη μια υπό το κράτος της επίτασης της σκλήρυνσης της τουρκικής πλευράς όσον αφορά τις απαράδεκτες και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απροϋπόθετες αξιώσεις της για επίτευξη λύσης του Κυπριακού (τα θέματα των τεσσάρων ελευθεριών, των εγγυήσεων και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση) και, από την άλλη, υπό τη σκιά της ικανοποίησης της απαράδεκτης απαίτησης του Τ/κ ηγέτη για «ρύθμιση» του ζητήματος της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Διεργασίες, οι οποίες, επί της ουσίας, επικεντρώνονται στο δευτερεύον ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών και όχι στο κορυφαίο διακύβευμά τους, δηλαδή την προοπτική, εφεξής, της διαπραγμάτευσης, φέρνοντας την τουρκική πλευρά να επαναρχίζει από θέση ισχύος.

Κακή συγκυρία

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συγκυρία στην οποία φαίνεται να επανεκκινεί η όλη διαδικασία προσδιορίζεται από δύο βασικά στοιχεία: την κλιμάκωση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και την επίταση της απροκάλυπτης εκφοβιστικής ρητορικής της Άγκυρας για το θέμα του φυσικού αερίου, τη στιγμή μάλιστα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητούσε με την ηγεσία της Exxon Mobil για το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετατρεπόταν σε θλιβερό κομιστή στις Βρυξέλλες των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων για τις 4 βασικές ελευθερίες και τις εγγυήσεις, επιχειρώντας να πείσει τους εταίρους να αποδεχθούν την απαίτηση της Άγκυρας, υποδεικνύοντας, μάλιστα, πως αν αυτές δεν γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ, η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού.
Όπως καλά ενημερωμένη πηγή επεσήμανε στην εφημερίδα μας, είναι προφανές ότι, με όλα αυτά που διαδραματίζονται, η ε/κ πλευρά θα εισέλθει στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό το κράτος διττών ασφυκτικών πιέσεων: Τόσο για το θέμα των υδρογονανθράκων όσο και για τα θέματα των 4 βασικών ελευθεριών και των εγγυήσεων, γεγονός που δεν προοιωνίζεται την προσδοκώμενη θετική για την πλευρά μας εξέλιξη και έκβαση της διαδικασίας.

Απειλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ

Προτού, λοιπόν, κοπάσει ο απόηχος των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της Exxon Mobil για τη συνεργασία τους στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του, Χουσεΐν Μουφτούογλου, προειδοποίησε, σε αυστηρούς τόνους, την ε/κ πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού αερίου στο νησί και να διακόψει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων.
Απείλησε, δε, ότι η Τουρκία θα λάβει κάθε μέτρο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και των δικαιωμάτων των Τ/κ.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε στις 22 Μαρτίου στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με εκπροσώπους της Exxon Mobil, ανέφερε ότι αυτές οι επαφές και οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται μονομερώς, παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τ/κ ως κοινών ιδιοκτητών του νησιού. Ο Μουφτούογλου υπενθύμισε ότι στις 17 Μαρτίου στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε υπογραφή συμβολαίου για διερεύνηση και εξόρυξη σε τρεις διαφορετικές περιοχές και με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
«Αυτή η στάση δείχνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τη δυναμική της για οικονομική συνεργασία στη βάση του win win που θα παρουσιαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο από μια πιθανή συνολική συμφωνία στο Κυπριακό, για την οποία η τ/κ πλευρά και η Τουρκία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά επιμένει να μη βλέπει ως ίσους πολιτικά συνεταίρους τους Τ/κ.
«Αναμένουμε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του φυσικού αερίου του νησιού και να διακόψουν τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την περιεκτική λύση του Κυπριακού, όπως είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά, με αυτήν την αφορμή, ότι η Τουρκία θα λάβει κάθε μέτρο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και των δικαιωμάτων των Τ/κ», τόνισε.

Δεν τους πέφτει λόγος…

Δεν πέφτει λόγος στην Τουρκία για τον φυσικό πλούτο της Κύπρου που ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και τυγχάνει διαχείρισης από το νόμιμο κράτος, ανέφερε, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.
«H απαράδεκτη νέα παρέμβαση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στις εσωτερικές υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρίπτεται και δεν έχει καμία απολύτως αξία. Όσο και αν θορυβείται η Τουρκία από τον ενεργειακό πλούτο και από τη συνεργασία της χώρας μας με κορυφαίους παγκόσμιας εμβέλειας ενεργειακούς παράγοντες, τα αποθέματα που βρίσκονται στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. ανήκουν στους Κυπρίους.
»Τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι απολύτως κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο και δεν εξαρτώνται βεβαίως από τη γνώμη της Τουρκίας, η οποία δεν έχει καν προσυπογράψει και αποδεχτεί τη σχετική Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (την οποία έχουν κυρώσει σχεδόν 170 κράτη). Συνακόλουθα όσο και αν απειλεί, όπως είναι η πάγια πρακτική της προς όλες τις κατευθύνσεις, η Άγκυρα δεν έχει δικαιώματα για να διαφυλάξει στην Α.Ο.Ζ. και στα κυπριακά ύδατα», επισημαίνει ο κ. Προδρόμου.

Επικρίσεις για «συναντήσεις»-Έιντε

Εν τω μεταξύ, οι μυστικές χωριστές συναντήσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου-Άντρου Κυπριανού με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο ρόλος του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και οι νέες τουρκικές απειλές για το θέμα των υδρογονανθράκων αποτέλεσαν χθες αντικείμενο έντονων επικρίσεων εκ μέρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου αλλά και του ΕΛΑΜ εναντίον της Κυβέρνησης και των ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.
Αναφορές έγιναν ειδικότερα και για τα δημοσιεύματα περί συνάντησης του κ. Αβ. Νεοφύτου με τον Μ. Ακιντζί στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο», τα οποία ο ΔΗΣΥ διέψευσε ως ανυπόστατα.
«Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ οφείλει να σχολιάσει το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Το Κυπριακό Ποντίκι”, που τον φέρει να έχει μεταβεί στο λεγόμενο “προεδρικό μέγαρο” για το μυστικό δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας πως, εάν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε προκαλείται σοβαρό ζήτημα για τον κ. Νεοφύτου.
«Αναμένουμε ειλικρινείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου», καταλήγει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.
Μείζον πολιτικό ζήτημα
«Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Το Ποντίκι” για παράθεση δείπνου στο λεγόμενο “προεδρικό μέγαρο”, σημειώνουμε πως, εάν η εν λόγω είδηση είναι αληθινή, δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, για να προσθέσει: «Για τον λόγο αυτό, απαιτείται το συντομότερο να γίνει δημόσια τοποθέτηση και να ξεκαθαριστεί το όλο ζήτημα».

«Τώρα, τι θα κάνουν Αβέρωφ – Κυπριανού;»

«Τα κατάφεραν και πάλιν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Εξευμένισαν την Τουρκία και υποτάχθηκαν στον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί στο θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, και οι Τούρκοι απάντησαν με απειλές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Μόλις οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν την άτακτη υποχώρηση, διέταξαν νέα επίθεση. Μην τολμήσετε, μας λένε, να αγγίξετε το φυσικό αέριο», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, για να προσθέσει: «Τώρα, τι θα πράξουν οι κ. Αβέρωφ και Κυπριανού; Θα δώσουν στους Τούρκους μαζί με το κράτος και το φυσικό αέριο στο πλαίσιο του λεγόμενου ρεαλιστικού πατριωτισμού τους;».

Πρώτα να αλλάξει η απόφαση…

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να εξυπηρετήσουν τις επιθυμίες Ακιντζί, φαίνεται ότι δεν τον έπεισαν, ώστε να επιστρέψει άμεσα στις συνομιλίες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αφού, προσθέτει, «σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, υπήρξε μόνο θετική αντίδραση σε πρόσκληση για κοινωνική συνάντηση, καθώς τώρα θέλει να ψηφιστεί πρώτα η πρόταση του ΔΗΣΥ στη Βουλή και μετά να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Το Προεδρικό φαίνεται να έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις συνομιλίες», σημειώνουν περαιτέρω οι Οικολόγοι, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδοκιμάσει την εμπλοκή τρίτων στις συνομιλίες και να ζητήσει εξηγήσεις από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, αφού «έχει αντικατασταθεί στην πρωτοβουλία των κινήσεων από το δίδυμο Νεοφύτου-Κυπριανού».
Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι επισημαίνουν ότι η προκλητική απειλή της Τουρκίας έρχεται λίγες μόνο μέρες από την υποχώρηση των ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ για ικανοποίηση των απαιτήσεων του Ακιντζί, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να πτοήσουν την Κύπρο οι απειλές.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και να επιδιώξει τη λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
«Την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά έχει αναγγείλει την επανέναρξη των συνομιλιών, την ώρα που ετοιμάζεται ο ΔΗΣΥ με τη στήριξη και των βουλευτών του ΑΚΕΛ να περάσει νέα νομοθεσία από τη Βουλή αναφορικά με τους κανονισμούς που καθορίζουν τους εορτασμούς στα σχολεία, για να διευκολύνει την επανέναρξη των συνομιλιών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αποφάσισε να εκτοξεύσει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, για τους υδρογονάνθρακες», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας, για να προσθέσει ότι, επιπρόσθετα, οι Τούρκοι απειλούν και με διακοπή των συνομιλιών, αν προχωρήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα η Κύπρος.
Διαψεύδει ο ΔΗΣΥ
Την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ, με ανακοίνωσή του, διέψευσε με κατηγορηματικότητα τα δημοσιεύματα ότι η συνάντηση του Αβ. Νεοφύτου με τον Μ. Ακιντζί έγινε στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο». «Αναφερόμενοι σε δημοσίευμα και σε ανακοινώσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου είχε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του στο παράνομα αποκαλούμενο δήθεν ‘προεδρικό μέγαρο’. Ουδέποτε ο κ. Νεοφύτου είχε και οποιαδήποτε άλλη συνάντηση με οποιονδήποτε στο εν λόγω κτήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πινδάρου.

Μεσάζων των τουρκικών θέσεων

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του για τις ενέργειες του Έσπεν Μπαρθ Έιντε το τελευταίο διάστημα αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νορβηγός διπλωμάτης μεταφέρει, υποστηρίζει και επιδιώκει να επιβάλει τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, καλώντας τον ΠτΔ να προβεί σε καταγγελία του.
«Με την επιμονή του για αποδοχή της τουρκικής απαίτησης για απόδοση των τεσσάρων βασικών ευρωπαϊκών ελευθεριών σε ογδόντα εκατομμύρια Τούρκους υπηκόους, μετά τη λύση του Κυπριακού, επιβεβαιώνει ότι είναι μεσάζων των τουρκικών θέσεων, μετατρέπεται σε σοβαρό κίνδυνο για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού, απειλεί τη συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει το ΔΗΚΟ, για να προσθέσει:
«Διερωτόμαστε με ποια εξουσιοδότηση και από ποιον, αναλαμβάνει ο κ. Έιντε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ο κ. Αναστασιάδης συμφωνεί ή διαφωνεί με τις ενέργειες του κ. Έιντε; Εάν διαφωνεί με τις ενέργειες του κ. Έιντε, γιατί δεν ξεκαθαρίζει δημόσια, ότι ο κ. Έιντε μάταια προσπαθεί να επιβάλει μια τέτοια επικίνδυνη διευθέτηση, εφόσον η πλευρά μας δεν πρόκειται ποτέ να την αποδεχτεί;».
«Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να καταγγείλει τον κ. Έιντε και να απορρίψει την επιβολή της τουρκικής αξίωσης, για να διακοπεί η οποιαδήποτε μεθόδευση εκ μέρους του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών. Εάν δεν το πράξει, θα είναι με έμμεσο τρόπο συνεργός στις μεθοδεύσεις», καταλήγει το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Ενορχηστρωμένο σχέδιο» υπέρ της Τουρκίας

Για ενορχηστρωμένο σχέδιο Έιντε υπέρ της Τουρκίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έκανε λόγο το Κίνημα Οικολόγων, αναφέροντας ότι την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – σε μία πρωτοφανή κίνηση – καλεί τον Τούρκο πρέσβη να δώσει εξηγήσεις για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Έιντε ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ να ενδώσει στις επιθυμίες της Τουρκίας για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών και των εγγυήσεων. «Και ο τελευταίος άνθρωπος που ίσως είχε ενδοιασμούς για τον προκλητικό και μονόπλευρο ρόλο του κ. Έιντε, έχει πλέον πειστεί για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Πρέπει άμεσα ο κ. Έιντε να μας απαλλάξει από την παρουσία του και να αντικατασταθεί από έναν πραγματικά ουδέτερο αξιωματούχο…», καταλήγουν οι Οικολόγοι

Άμεση απομάκρυνση

Τέλος, σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προς τις Βρυξέλλες, ο οποίος ζητά να εξευρεθούν νομικοί τρόποι προς ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερεις ελευθερίες, αποτελούν τεράστια πρόκληση για τον κυπριακό Ελληνισμό και τα ιστορικά του δίκαια.
«Το Ε.ΛΑ.Μ. εκφράζει για πολλοστή φορά το διατυπωμένο αίτημά του προς την Κυβέρνηση, για άμεση αντικατάσταση του Έιντε, ο οποίος θα πρέπει να καταγγελθεί για μεροληπτική στάση υπέρ των τουρκικών συμφερόντων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποδέκτης μηνυμάτων Αναστασιάδη ο Τζόνσον

Αποδέκτης μηνυμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την τουρκική ηγεσία έγινε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε προχθές αργά το βράδυ, στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο κ. Τζόνσον μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο κ. Τζόνσον «θα μεταφέρει τα μηνύματα και τις θέσεις, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό με ποιους τρόπους και πώς μπορεί να φτάσουμε σε μια συμφωνία που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συνάντηση αυτή, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, την οποία χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή, και αναχώρησε για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις εορτασμού των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης.
Για το πολιτικό μέρος της επίσκεψης και τις επαφές που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας και Πρόεδρο της επικείμενης 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δόθηκε η ευκαιρία να επεξηγηθούν δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε σημαντικούς τομείς που άπτονται της λειτουργικότητας του κράτους, της μελλοντικής ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και γενικότερα προβλήματα, που, αν δεν επιλυθούν κατά ορθό τρόπο και με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ, ή με βάση την αρχή της δημοκρατίας ή ακόμα, και ιδιαίτερα, σεβόμενοι πάντα το κεκτημένο, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια λύση που να γίνει αποδεκτή είτε από τον ίδιο είτε από τους Ελληνοκύπριους.
Εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι οι θέσεις της πλευράς μας που αναπτύχθηκαν με πλήρη λογικό ειρμό και επιχειρήματα, «όχι μόνον έτυχαν ορθής ακρόασης, αλλά και απόλυτης κατανόησης».

Κανένα βήμα πίσω για τους υδρογονάνθρακες

Άμεση ήταν η απάνταση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΚΔ στην προκλητική δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Το κυπριακό ΥΠΕΞ αναφέρει:
«Όσον αφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, σε σχέση με τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
Η δήλωση, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και την περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Το Διεθνές Δίκαιο προνοεί ότι ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η ευθύνη διαχείρισής του έγκειται στην Κυβέρνησή του προς όφελος όλων των πολιτών. Συνεπώς, πράξεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά είναι εντελώς ανεδαφικές.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία, για ακόμη μια φορά, καταφεύγει σε απειλές, έτσι ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της υπό το πρόσχημα των “ανησυχιών” για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης διευθέτησης του Κυπριακού. Στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε ότι οι φυσικοί πόροι θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ομόσπονδης κυβέρνησης.
Για τον σκοπό αυτό, καλείται η Τουρκία να συμβάλει με συγκεκριμένες ενέργειες στην επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη γρήγορης επανένωσης της Κύπρου, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ελεύθερα και ειρηνικά».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. ΔΗ.ΣΥ και ΑΚΕΛ συρουν την Ελληνοκυπριακη πλευρα στον λακκο με τα φιδια !Οι επιδιωξεις της Τουρκιας ειναι γνωστες, το προβλημα ειναι το ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ κανουν πως δεν βλεπουν την παγιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.