3/9/17

Τουριστική αποικία δεύτερης διαλογής: Τα…μπιτσόμπαρα και οι ξαπλώστρες δεν αποτελούν την …βαριά βιομηχανία της χώρας

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού. AΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία που παραχώρησε ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού. AΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ
Είχα επισημάνει στο παρελθόν ότι ένας από τους «τιμωρητικούς» στόχους της μνημονιακής…προσαρμογής, ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα είδος πάμφθηνης τουριστικής αποικίας για τους μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος κεντροευρωπαίους που θέλουν να πλένουν τα πόδια τους σε πεντακάθαρα, αλλά και ασφαλή ύδατα, υπηρετούμενοι από νεόπτωχους ιθαγενείς σερβιτόρους.
Η εμπειρία του φετινού καλοκαιριού με έπεισε για την ακρίβεια της πρόβλεψης. Τα νησιά βούλιαξαν από τουριστικές ορδές με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς που δεν λογαριάζουν από αισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας στο ντόπιο πληθυσμό αφού πιστεύουν ακράδαντα ότι ένας τόσο προνομιακός παραθεριστικός προορισμός δεν μπορεί να…χαρίζεται σε «αχάριστους και τεμπέληδες» κατώτερης φυλετικής υπόστασης.

Τα σπίτια όμως των ιθαγενών, βολεύουν για έναν εξαιρετικά προσιτό καλοκαιρινό εποικισμό. Η ενοικίαση παραθεριστικών κατοικιών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας “Airbnb” έσπασε κάθε ρεκόρ και φυσικά ρεκόρ έσπασε και η καταμέτρηση «κεφαλιών» στις πύλες εισόδου της χώρας. Στο τέλος της ημέρας βεβαίως και πάλι πλουσιότεροι δεν γίναμε(εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων)καθώς σύντομα θα φανεί ότι ο διπλασιασμός του αριθμού των επισκεπτών μέσα σε πέντε μόλις χρόνια δεν σημαίνει μεγαλύτερο τζίρο γιατί δεν συνοδεύεται από αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης.Το άκρως αντίθετο συμβαίνει…

Ας μην σας κουράσω με νούμερα. Τα έχω ξαναγράψει και μπορεί να τα βρει κανείς σε επίσημα στοιχεία που δεν επιδέχονται της παραμικρής αμφισβήτησης. Συνοπτικά απλώς λέω ότι από το 2009 υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που σύντομα θα φτάσει τα 30 εκατομμύρια και…γκρεμίστηκε η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη κάπου στα 500 ευρώ την ώρα που στην Ισπανία (οι κάτοικοι της οποίας ευλόγως διαμαρτύρονται για τον τουριστικό υπερκορεσμό) ξεπερνά τα 1100 ευρώ και στην «δική» μας Κύπρο τα 850!

Θα με ρωτήσετε λοιπόν γιατί πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι διάφοροι καλοβολεμένοι φανφαρόνοι των εγχώριων τουριστικών ενώσεων. Πολύ απλά γιατί οι εκάστοτε υπουργοί έχουν συνηθίσει να μετρούν το μέγεθος της «επιτυχίας» σε κεφάλια, ανεξαρτήτως προέλευσης, ποιότητας και αγοραστικής δύναμης. Δεν κάθονται να λογαριάσουν αν οι υπερπλήρεις(αλλά και…υπερχρεωμένες στις τράπεζες)ξενοδοχειακές μονάδες μαζικού τουρισμού έχουν ξεπουλήσει τα δωμάτια από τον Φλεβάρη σε ξένους πράκτορες, όπως η γερμανικών συμφερόντων TUI. Oύτε τους απασχολεί το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη και συχνά «λαθραία» ενοικίαση κατοικιών διαλύει τις μικρότερες μονάδες των νησιών και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που χτίστηκαν με ιδρώτα και αίμα.

Κάποιος βλάξ ανακάλυψε κάποια στιγμή ότι «ο μαζικός τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας». Μεγαλύτερη παραδοχή συλλογικής παραίτησης δεν υπάρχει. Είναι σαν να ομολογείς ότι κληρονόμησες το οικόπεδο φιλέτο από τον μπάρμπα σου και επειδή είσαι παντελώς ανίκανος να το αξιοποιήσεις, το δίνεις στο γείτονα για να παρκάρει το τροχόσπιτο, να λιάζεται και να σου δίνει λίγο χαρτζηλίκι. Οι Ελληνες στράφηκαν όλο και περισσότερο σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες «υποδοχής» οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό μιας παραγωγικής μηχανής που θα ξεκολλήσει τη χώρα από το τέλμα, θα οδηγήσει στην αυτόνομη ανάπτυξη και θα συγκρατήσει την διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό.

Φυσικά και ο τουρισμός αποτελεί μία ζωτική οικονομική παράμετρο. Δεν μπορούν όμως τα…μπιτσόμπαρα και οι ξαπλώστρες να αποτελούν την…βαριά βιομηχανία μιας χώρας. Ειδικότερα μάλιστα στο επίπεδο που αυτό δημιουργεί συνθήκες κορεσμού και οδηγεί σε κανιβαλικές καταστάσεις οι οποίες υπονομεύουν το επίπεδο διαβίωσης του ντόπιου πληθυσμού.

Οι Ισπανοί το είδαν νωρίς και δικαίως σήμερα διαμαρτύρονται, απειλώντας να…πετάξουν τους εισβολείς στη θάλασσα. Στην Βενετία υπάρχει επίσης κύμα ξεσηκωμού κατά του τουριστικού στίφους που απειλεί να καταστρέψει την μοναδικότητα της μνημειακής πόλης. Στην Ελλάδα νοιώθουν την αηδία του μπατιροτουρισμού στον Λαγανά, στα Μαλια, στο Φαληράκι, και σε αρκετές άλλες νησιωτικές τοποθεσίες. Στην Μύκονο επετεύχθη επιτέλους η… «Ιμπιζοποίηση» με τίμημα την άκρως αντιαισθητική επιδρομή μελαψών πετροδολλαριάδων…

Ελάχιστες φωτισμένες φωνές όπως ο δήμαρχος Σαντορίνης Νικόλαος Ζώρζος απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία να σταματήσει την χορήγηση νέων αδειών για τουριστικά καταλύματα και να βάλει φρένο στην παραχώρηση αγροτικής γης για παραθεριστική εκμετάλλευση. «Η Σαντορίνη είναι πλέον κορεσμένος τουριστικός προορισμός», λέει ο δήμαρχος και οι αριθμοί τον δικαιώνουν απόλυτα: Το νησί καλείται να εξυπηρετήσει 85 χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως, δηλαδή μία πυκνότητα 1118 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο που συγκρίνεται μόνο με αυτήν της Αττικής! Και κατά τα άλλα πανηγυρίζουμε…

mignatiou.com

10 σχόλια:

  1. Η εισβολή ΛΑΘΡΟ σε ορισμένα νησιά μας στόχο έχει να φΎγουν απο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ορισμένες μοναδες.ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα ολα περί τουρισμού και βαριάς βιομηχανίας ειναι ανέκδοτα ο τουρισμός Ν εχει γίνει αυτή τη στιγμη τροχοπέδη για όλους τους υπόλοιπους τομείς ενω έπρεπε να ειναι ένας από τους συμπληρωματικούς πυλώνες άσκησης πολιτικής δεν ειμαστε ούτε Ονδούρα ούτε Κοστα Ρικα ούτε Τζαμαϊκα και ελπιζω να μην θελουμε να γίνουμε κιόλας. Στη Φλόριντα και στην καλιφορνια που ονειρεύονταν κάποιοι ο τουρισμός ειναι δεύτερος η και τρίτος η και τέταρτος πυλώνας οικονομίας για αυτο και διαπρέπει κιόλας το ιδιο σε Γαλλία Ισπανία Ιταλία και Τουρκία και Βρετανία όπου μάλιστα μας ξεπερνούν σε τουριστική επιτυχία κατα πολυ. Στην Ελλάδα τα κανουμε ολα στρεβλά σκεπτόμενοι μονον τι θάνατο μπει στην τσέπη σημερα για αυτο είμαστε και εκει που είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Alexandros.
      Ακριβως ετσι ειναι.
      Αν πας στις χωρες Ονδουρα κλπ που αναφερεις θα λυπηθεις να τους βλεπεις και ας εχουν 40 κρουαζιεροπλοια ημερεσιως και 60 εκκ.τουριστες ετησιως.

      Διαγραφή
    2. @ Alexandros

      >ο τουρισμός Ν εχει γίνει αυτή τη στιγμη τροχοπέδη για όλους τους υπόλοιπους τομείς<

      Πώς, δηλαδή, έγινε τροχοπέδη; Ο τουρισμός φταίει, που δεν αναπτύσσονται οι άλλοι τομείς, ή το ότι, ας πούμε, δεν υπάρχει ένα σταθερό και σοβαρό φορολογικό σύστημα, δεν έχει παταχθεί η γάγγραινα τής γραφειοκρατίας, δεν δίδονται κίνητρα για νέες επενδύσεις, αλλά αντιθέτως αποθαρρύνονται;

      Διαγραφή
  3. Πολυ σωστα τα λεει ο Γ. Χαρβαλιας.Η ανισομερης αναπτυξη στον τουρισμο (δηλαδη παροχη υπηρεσιων/τριτογενης τομεας οικονομιας) χωρις οραμα για επενδυσεις σε πρωτογενη/δευτερογενη τομεα (παραγωγη/βιομηχανια/μεταποιηση) ειναι το αναποδο της λογικης!Τωρα καταλαβαινει καποιος γιατι απαξιωθηκαν οι σοβαροτατες προσπαθειες που εγιναν στην Ελλαδα το 60 και το 70 στους παραπανω τομεις απο τις μεταπολιτευτικες κυβερνησεις...μπιτσομπαρο και αγιος ο Θεος...στο προτυπο της Ταυλανδης!

    Ευχομαι να μην δουμε και την αναπτυξη του σεξοτουρισμου στο μελλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά τον Χαρβαλιά, στην Ελλάδα έρχονται τουρίστες χαμηλού εισοδήματος, από την "κρίση" και μετά. Πριν έρχονταν μόνον ... εμίρηδες και όχι κακομοίρηδες.

    Το ότι ο αριθμός των τουριστών δεν έχει σημασία, αλλά το πόσο ξοδεύουν, είναι καθημερινό θέμα στις εφημερίδες και την τηλεόραση, το καταλαβαίνει κι ένα παιδί.

    Επίσης, είναι κοινό μυστικό, ότι ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί, επειδή έχει "κοπεί" απ' αλλού (Τουρκία και Β. Αφρική). Κομίζει γλαύκα ες Αθήνας ο Χαρβαλιάς, μ' ένα άρθρο κοινότυπο, εν πολλοίς ασυνάτητο και εν γένει κακογραμμένο.

    >Κάποιος βλάξ ανακάλυψε κάποια στιγμή ότι «ο μαζικός τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας»<

    Συμφωνώ. Μόνον ένας βλαξ μπορεί να ισχυρισθεί κάτι τέτοιο και δεν βλέπω τον λόγο, γιατί ο Χαρβαλιάς να επαναλαμβάνει την βλακεία και να δίνει συνέχεια, αντί να παραθέσει τις δικές του σοβαρές προτάσεις. Έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να συμπληρώσω κάτι ακόμη. Είναι προφανές ότι για ν' αποκτήσεις τουρισμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, έτοιμο να ξοδέψει, όπως ξοδεύει π.χ. στην Ελβετία, πρέπει να έχεις όχι μόνο να τού προσφέρεις κάτι το ιδιαίτερο -αυτό το έχομε-, αλλά και τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες αναλόγου επιπέδου. Και αυτά τα τελευταία δεν το έχομε, δυστυχώς.

    Το χρεοκοπημένο κράτος δεν κάνει απολύτως τίποτε για να βοηθήσει τον επιχειρηματία να προσφέρει ακριβό τουριστικό προϊόν, αντιθέτως τον θάβει μα την βαριά φορολογία, γραφειοκρατία και καθημερινή αλλαγή των δεδομένων. Από 1/1/18, ο ΦΠΑ θα πάει και στα νησιά στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη χώρα και θα επιβληθεί τέλος διανυκτερεύσεως.

    Πώς, λοιπόν, ο επιχειρηματίας να κάνει νέες επενδύσεις/βελτιώσεις και γιατί, αφού δεν ξέρει τι τού ξημερώνει αύριο, δεν τού αφήνει το κράτος σάλιο στο στόμα και επίσης γνωρίζει ότι, όταν εκλείψουν οι λόγοι που έκοψαν τον τουρισμό από την Τουρκία, Συρία και Β. Αφρική, αυτός θα μειωθεί στην Ελλάδα και ίσως δεν καταφέρει να αποσβέσει τις επενδύσεις του;

    Τα ξέρει αυτά ο Χαρβαλιάς; Κι αν ναι, γιατί δεν τα γράφει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τις μεγάλες τουριστικές μονάδες τις εμποδίζουν οι οικολόγοι, οι αντιεξουσιαστες, οι αυτόπτες μάρτυρες, κ.α οργανωμένα συμφέροντα που δεν επιθυμούν ανταγωνιστές στο παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Ελληνικό ξαφνικά χαρακτηρίστηκε Αρχαιολογικός χώρος.Το Βοτανικό είχε Κορμοράνους για γήπεδο, αλλα για τζαμί δεν έχει.Η Αμφίπολη που είναι Αρχαιολογικός χώρος ξεχάστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια που ειναι επικαιρος ο ανδρεας παπανδρεου θα θυμαται κανεις οτι σε ανυποπτο χρονο ειχε πει οτι θα γινουμε 'τα γκαρσονια της Ευρωπης' ?.
    Λετε να ηταν προφητης οπως και η ψαρουδα μπενακη ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.