3/9/17

Ηγέτες επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στη Λευκωσία - Μακρόν και Ραχόι

Σ’ ένα κομβικό χρονικά σημείο για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν ιδιαίτερα την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η σύνοδος έχει διπλή σημασία για την Κύπρο: Σε διμερές επίπεδο θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν μια σειρά ζητημάτων, με πρώτο στην ατζέντα το Κυπριακό, και σε πολυμερές επίπεδο θα τεθούν επί τάπητος τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με κορυφαία την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Brexit.
Η σύνοδος της Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, στο ενδιάμεσο μεταξύ της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων των Επτά Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 10 Οκτωβρίου 2017, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους ηγέτες των άλλων έξι χωρών. Αυτή θα είναι η τέταρτη κατά σειρά σύνοδος των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, μετά από αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη.
Στη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, Ιταλίας Πάολο Τζεντινόλι, Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, Μάλτας Τζόσεφ Μουσκάτ και Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός των θέσεων και δράσεων των επτά χωρών, ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συνεργασία για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η σύνοδος τής δίνει πρόσθετη σημασία.
Η προηγούμενη σύνοδος που είχε πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη (10 Απριλίου 2017) ήταν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ στην προκειμένη περίπτωση θα προηγηθεί η σύνοδος κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους επτά ηγέτες να συντονίσουν βήματα και ενέργειες.
Αντρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.