3/6/18

FT : Η βύθιση της λίρας οδηγεί την Τουρκία στα άκρα

Μετά την κατρακύλα του νομίσματος, το ερώτημα που γεννάται ακόμη μία φορά είναι αν η χώρα μπορεί να αποτρέψει την πλήρη χρηματοοικονομική κρίση. Οι Ιάπωνες μικροεπενδυτές και η προτίμηση των Τούρκων σε ξένα νομίσματα.
H τουρκική λίρα έχει βρεθεί σε σχεδόν συνεχόμενη πτώση από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλέχθηκε Πρόεδρος το 2014, αλλά ακόμη και οι βετεράνοι των αναδυόμενων αγορών έχουν εκπλαγεί από την πορεία της.
«Είμαστε "αρκούδες" ("bearish") ως προς τη λίρα για αρκετό καιρό, αλλά η δύναμη των τελευταίων κινήσεων -το μέγεθος τους και πόσο γρήγορα συνέβησαν- μας έχει εκπλήξει», είπε ο Paul Fage, υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της TD Securities. «Υπάρχει ένα στοιχείο λευκής πετσέτας».
Η απότομη πτώση του νομίσματος ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να κάνει επειγόντως αύξηση επιτοκίων την προηγούμενη Τετάρτη, μέρες αφότου ο κ. Ερντογάν επέκρινε έντονα τα υψηλότερα κόστη δανεισμού, ενώπιον κοινού στο Λονδίνο.
Και αργά την περασμένη Πέμπτη, προέκυψε ότι ο Mehmet Simsek, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο Murat Centinkaya, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, θα ταξίδευαν στο Λονδίνο σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν περαιτέρω τους επενδυτές ότι η Τουρκία είναι ένας καλός προορισμός για τα χρήματά τους.

Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. Good as gold: Turkey uses bullion to stabilise its economy

    http://www.middleeasteye.net/news/good-gold-turkey-uses-bullion-stabilise-its-economy-742509608

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πτώση τής λίρας κάνει, όμως, ζημιά και στην δική μας οικονομία, η οποία κακή τη μοίρα έχει υιοθετήσει το €.
    Μάς κάνει ζημιά στον τουρισμό, αλλά και στις εξαγωγές μας προς την Τουρκία (τρίτη εξαγωγική αγορά μας), ενώ αυξάνει τις εισαγωγές από την χώρα αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.