30/10/18

Η αδυναμία για "άμεση" έξοδο στις αγορές και η ομολογία Τσακαλώτου

Του Γ. Αγγέλη
Ο κ. Τσακαλώτος με τις χθεσινές δηλώσεις του για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, έδωσε μία εξαιρετικά χρήσιμη πληροφορία, πέραν της διευκρίνισης και έμμεσης διαβεβαίωσης ότι αυτό δεν θα επηρεασθεί από πολιτικές σκοπιμότητες.
Διευκρίνισε ότι η απόφαση για το πώς και πότε, είναι ευθύνη του ΟΔΔΗΧ και θα κριθεί από αυτόν. Πότε; Όταν οι συνθήκες στις αγορές θα το επιτρέψουν.
Ήταν μία δήλωση η οποία είχε στόχο να καθησυχάσει τις αγορές ότι η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δεν είναι κάτι που θα συνδυασθεί με τις σκοπιμότητες του παρατεταμένου πολιτικού κύκλου που έχει ήδη αρχίσει.
Έδωσε όμως και μία κρίσιμη πληροφορία όσον αφορά τον ορίζοντα μέσα στον οποίο το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ "βλέπει" υπό την τρέχουσα συγκυρία το πότε. Επισήμανε ότι η επιστροφή σε εκδόσεις ομολόγων είναι στόχος σε "μεσοπρόθεσμο" ορίζοντα. Με άλλα λόγια ο ΥΠΟΙΚ συνέδεσε την κίνηση αυτή με γεγονότα κι εξελίξεις των οποίων η "ωρίμανση" τοποθετείται στον ορίζοντα αυτόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι εξελίξεις αυτές αφορούν κυρίως την πορεία της "σύγκρουσης” Ιταλίας – Κομισιόν η οποία επηρεάζει έντονα τις αποδόσεις των ελληνικών τίλων, αλλά και τη βελτίωση στο επίπεδο διαβάθμισης του ελληνικού χρέους.
Οι εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα δεν αναμένεται να έχουν "ωριμάσει” πριν από τα μέσα του 2019...
Όσον αφορά την σύγκρουση Ιταλίας – Κομισιόν, μετά τις εξελίξεις που αφορούν στη σταδιακή αποχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, το πεδίο των εξελίξεων εμφανίζεται ιδιαίτερα αβέβαιο. Στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει ισχυρή εκτίμηση ότι η Κομισιόν μέσα στο 2019 θα διαμορφώσει τους όρους για έναν συμβιβασμό με την Ρώμη που θα επιτρέψει την εκτόνωση της έντασης και των πιέσεων της αγοράς στο ιταλικό χρέος. Αυτό σε κάθε περίπτωση θα επηρεασθεί από τα αποτελέσματα των επικείμενων Ευρωεκλογών...
Ο δεύτερος όρος, ήτοι η αναθεώρηση της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους χρονικά τοποθετεί την αναμενόμενη βελτίωση την ίδια περίοδο, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να προσεγγίσουν σε ορατό ορίζοντα τη βαθμίδα του investement grade.
Με δεδομένο ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών γίνεται ήδη φανερό ότι η επιφυλακτικότητα των αγορών δεν ευνοεί ρηξικέλευθες κινήσεις στην αναχρηματοδότηση του χρέους και καθιστά κάθε σχετική απόπειρα εξαιρετικά δύσκολη.
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν δυνατότητες οι χρόνοι αυτοί να αλλάξουν και να επισπευσθεί η διαδικασία εκδόσεων χρέους, εάν και εφόσον η ΕΚΤ κρίνει ότι οι συνθήκες καθιστούν μη αναγκαία την παρουσία περιορισμών (πέραν της μη συμμετοχής στο QE), που είχαν τεθεί στις αρχές του 2015, στην έκδοση και αγορά χρέους. Συγκεκριμένα, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει τελευταία το Capital.gr, σε συνάρτηση με την πλήρη απεξάρτηση των συστημικών τραπεζών από την χρηματοδότηση ELA, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η διεύρυνση του ορίου αγοράς και κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Το όριο αυτό είχε περιορισθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στις αρχές του 2015 για λόγους που σήμερα πλέον εκτιμάται ότι έχουν εκλείψει. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η επανεμφάνιση των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ομολόγων θα βελτίωνε τους όρους διαμόρφωσης τιμών, αλλά ταυτόχρονα θα βελτίωνε και τις δυνατότητες κερδοφορίας των τραπεζών... Ανάλογης σκοπιμότητας παρεμβάσεις είναι πιθανό να "βελτιώσουν” την βασική εκτίμηση για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επιστροφής στις αγορές, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται πλέον υπό την τεχνική ευθύνη του ΟΔΔΗΧ.
Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.