14/11/18

Η κοινή γνώμη βάζει βέτο στον Αναστασιάδη για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού

Του Γιώργου Αγαπίου

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ - ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Λιγότερο από 48 ώρες πριν από το… νιοστό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κοινή γνώμη δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θέτει ηχηρό βέτο στην παραμονή κατοχικού στρατού, εκφράζει κατηγορηματικό «όχι» στην πολιτική των οδοφραγμάτων και εκτιμά ότι «αυτά που συζητούνται τα τελευταία χρόνια» δεν οδηγούν σε λύση.
Στην έρευνα, την οποία διεκπεραίωσε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής, καταγράφεται μεγάλη απόσταση μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής ελίτ στα θέματα που αφορούν τον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος, αλλά φαίνεται να επικρατεί σύγχυση ως προς τις επιμέρους επιλογές που υπάρχουν.
Την ίδια ώρα που οι πολίτες απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τη Διζωνική -είτε ως ευκταία, είτε ως «κατορθωτή» μορφή λύσης- σε ποσοστά που κυμαίνονται πάνω από το 70%, καταγράφεται πολυκερματισμός στις άλλες δυνητικές επιλογές. Αυτό το εύρημα, ενδεχομένως, να ερμηνεύεται ως αδυναμία της κοινής γνώμης να εκτιμήσει με σαφήνεια τις άλλες επιλογές, αφού η Διζωνική (με διάφορες εκδοχές) αποτελεί μονόδρομο για την πολιτική ελίτ και αντικείμενο συνεχών διαπραγματεύσεων εδώ και δεκαετίες. Σύγχυση επικρατεί και για το περιβόητο πλαίσιο Γκουτέρες, όπου τέσσερεις στους δέκα (το πιο υψηλό ποσοστό) δεν εκφράζει γνώμη - ούτε θετική, ούτε αρνητική.
Πεντακάθαρη είναι, ωστόσο, η άποψη του λαού για τη «διατήρηση αριθμού τουρκικών στρατευμάτων» και «τουρκικών εγγυήσεων» μετά από μια λύση. Οι πολίτες, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, δεν δέχονται ούτε ν' ακούσουν για τέτοιες… ρυθμίσεις, ενώ ηχηρό χαστούκι στην πολιτική Αναστασιάδη αποτελεί και το 59% που διαφωνεί με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, λίγες μόλις ημέρες μετά την τελική συμφωνία για Δερύνεια-Λεύκα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα για τις «στρατηγικές συμμαχίες» που καλείται να αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πολίτες φωτογραφίζουν ΗΠΑ και Ισραήλ ως τις δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν τη Δημοκρατία να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά της, με Ελλάδα - Ρωσία να ακολουθούν, γεγονός που έχει τη δική του ερμηνεία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο:
 IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής.
Διεξαγωγή: Οκτώβριος 2018.
Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18.
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα.
Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ «ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

1. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η μορφή λύσης του Κυπριακού;


Ενιαίο Κράτος 33%
Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία 27%
Δύο κράτη/διχοτόμηση 10%
Αποχώρηση Τούρκων/
τουρκικών στρατευμάτων/
απελευθέρωση 10%
Διατήρηση του status quo 6%
Συνομοσπονδία 6%
Χαλαρή ομοσπονδία 4%
Άλλο 4%

ΣΧΟΛΙΟ

Το «ενιαίο κράτος» δείχνει, σε άλλη μια δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη ως την ευκταία λύση του Κυπριακού. Στα… τάρταρα η νεοφανής «χαλαρή ομοσπονδία», που εισήγαγε τελευταίως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

2. Ποια από τις παρακάτω πιστεύετε ότι είναι κατορθωτή μορφή λύσης του Κυπριακού;

Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία 32%
Ενιαίο Κράτος 21%
Δύο κράτη/διχοτόμηση 14%
Διατήρηση του status quo 9%
Συνομοσπονδία 8%
Δεν θα υπάρξει λύση 8%
Χαλαρή ομοσπονδία 7%
Επιστροφή στη Ζυρίχη 1%

ΣΧΟΛΙΟ

Επτά στους δέκα πολίτες απορρίπτουν τη Διζωνική ως λύση του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκδοχή αποτελεί πανάκεια για την πολιτική ελίτ εδώ και δεκαετίες. Ψηλά το «ενιαίο κράτος», τρίτη… επιλογή η «διχοτόμηση».

3. Θα αποδεχόσασταν μία λύση του Κυπριακού με διατήρηση αριθμού τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο ή όχι;

ΟΧΙ 90%
ΝΑΙ 10%

4. Θα αποδεχόσασταν μία λύση του Κυπριακού με διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων ή όχι;

ΟΧΙ 95%
ΝΑΙ 5%

ΚΟΙΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ 3-4

Συντριπτικό «όχι» της κοινής γνώμης σε κατοχικό στρατό και τουρκικές εγγυήσεις, παρά το γεγονός ότι, ιδιαίτερα μετά το Κραν Μοντανά, οι πολίτες βομβαρδίζονται με περισπούδαστες αναλύσεις περί «μικρού αγήματος» και «εναλλακτικού» συστήματος εγγυήσεων. Οι (ιστορικά τεκμηριωμένες) ανησυχίες του κόσμου, σε ακόμα μια έρευνα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για πειραματισμούς από μέρους της πολιτικής ηγεσίας.

5. Σας ανησυχούν ή όχι οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και Τ/κ πολιτικών για πρόκληση εντάσεων, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα των γεωτρήσεων;

ΝΑΙ 63%
ΟΧΙ 37%

6. Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Κύπρο - Τουρκία μέχρι το τέλος του χρόνου;

Καθόλου πιθανό 40%
Λίγο πιθανό 35%
Αρκετά πιθανό 14%
Πολύ πιθανό 11%

ΚΟΙΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ 5-6

Ανησυχία εκφράζουν οι πολίτες για τις συνεχείς απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και όσους εκφράζουν την πολιτική της στην Κύπρο. Ωστόσο, απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ενδεχομένως επειδή η επόμενη προγραμματισμένη γεώτρηση στην περιοχή είναι αυτή της αμερικανικής Exxon Mobil.

7. Ποιες στρατηγικές συμμαχίες πρέπει να εκμεταλλευθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ΑΟΖ της;

Ισραήλ 51%
ΗΠΑ 51%
Ελλάδα 35%
Ρωσία 33%
Αίγυπτος 31%
Ην. Βασίλειο 9%
Ευρ. Ένωση 6%
Κίνα 5%
Γαλλία 4%
Ιταλία 2%

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ 7

Τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ και τον πανίσχυρο αμερικανικό στόλο εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες για να βοηθήσουν τη Δημοκρατία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Στην τέταρτη θέση υποχωρεί η Ρωσία.

8. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το πλαίσιο Γκουτέρες;

Συμφωνώ 28%
Διαφωνώ 31%
ΔΓ/ΔΑ 41%

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ 8

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ελίτ έκανε (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) παντιέρα το πλαίσιο Γκουτέρες, εντούτοις είναι προφανής η αποτυχία της να το εξηγήσει στον κόσμο. «Δεν γνωρίζω» απαντούν οι περισσότεροι, μοιρασμένοι οι υπόλοιποι.

9. Είστε υπέρ ή κατά της διάνοιξης των οδοφραγμάτων;

Υπέρ 37%
Κατά 59%
ΔΓ/ΔΑ 4%

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ 9

Την ώρα που η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία τη μερική άρση των περιορισμών ελεύθερης διακίνησης σε Δερύνεια-Λεύκα, η κοινή γνώμη, με τη συσσωρευμένη εμπειρία 15 χρόνων, απορρίπτει την «πολιτική των οδοφραγμάτων».

10. Θεωρείτε ότι αυτά που συζητούνται τα τελευταία χρόνια θα οδηγήσουν ή όχι σε λύση του Κυπριακού;

ΟΧΙ 75%
ΝΑΙ 21%
ΔΓ/ΔΑ 4%

11. Αν γινόταν αύριο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τι θα απαντούσατε;

ΝΑΙ 45%
ΟΧΙ 39%
ΔΓ/ΔΑ 16%

ΚΟΙΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ 10-11

Το γεγονός ότι ο λαός θα ψήφιζε (οριακά) «ναι» σε μια λύση τύπου ΔΔΟ ερμηνεύεται ως απάντηση ασφαλείας, δεδομένου ότι οι ίδιοι οι ερωτώμενοι απαντούν με το συντριπτικό «75%» πως «αυτά που συζητούνται τα τελευταία χρόνια» δεν οδηγούν σε λύση. Αυτό το εύρημα, σε συνάρτηση με άλλα ευρήματα της έρευνας, επιβεβαιώνουν αφενός ότι ο λαός επιδιώκει λύση, αφετέρου δε ότι τον χωρίζει χάσμα με τις επιλογές της πολιτικής ελίτ.
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 94% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ....ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.ΟΛΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.