4/11/18

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: Οι Τουρκοκυπριακές Περιουσίες και το «Κράτος Δικαίου !!!»

Προς:Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Έντιμο Υπουργό Εσωτερικών
Αξιότιμο Συνομιλητή της Ελληνοκυπριακής κοινότητας
Έντιμους Αρχηγούς κομμάτων
 Έντιμους Πρόεδρο και Μέλη της Βουλής
Α.Μ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Μέλη της Ιεράς Συνόδου
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 
                                                                                                                   22 Σεπτεμβρίου 2017
Με αφορμή τα όσα ακούσαμε, σε εκπομπή του ΡΙΚ, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή  Διευθυντή Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ περιουσιών, θα ήθελα να σχολιάσω τα ακόλουθα:Ακούσαμε ότι δικαιούχοι για προσωρινή παραχώρηση Τ/Κ περιουσίας είναι οι πρόσφυγες και εάν μείνει αζήτητη τ/κ περιουσία τότε θα δοθεί σε «τρίτους» επενδυτές για σκοπούς Δημοσίου Συμφέροντος. Επαναλαμβάνω την προσωπική άποψή μου, ότι η ορθή αντιμετώπιση του θέματος θα έπρεπε εξ αρχής να καθοριστεί ότι οι τ/κ περιουσίες θα δοθούν στους πρόσφυγες για προσωρινή εκμετάλλευση σε συσχετισμό αναλογίας της αξίας της περιουσίας που έχει ο καθένας στα κατεχόμενα σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, και να εφαρμοστούν δίκαια, διαφανεί και τεκμηριωμένα κριτήρια για την κατανομή.
Να σημειώσω ότι υπάρχουν άτομα που κατέχουν προσφυγική ταυτότητα διότι διέμεναν στα κατεχόμενα, π.χ. λόγω διορισμού, ενώ η ιδιόκτητη περιουσία τους είναι στις ελεύθερες περιοχές.  Παρομοίως υπάρχουν και μη πρόσφυγες με ιδιόκτητη περιουσία στα κατεχόμενα. Άρα το βασικό κριτήριο δικαιούχου θα πρέπει να είναι ο συσχετισμός της αξίας της περιουσίας που κατέχει στα κατεχόμενα. Το «Κράτος» έπρεπε, και αφού δεν το έκαμε, έστω και τώρα πρέπει, να ειδοποιήσει τον κάθε πολίτη για την αξία της  περιουσίας του στα κατεχόμενα και την  αντίστοιχη κατά αναλογία αξία τ/κ περιουσίας που δικαιούται για προσωρινή εκμετάλλευση και να προχωρήσει σε μια δίκαιη, διαφανή και τεκμηριωμένη κατανομή. Αναφέρομαι σε «αντίστοιχη κατά αναλογία τ/κ περιουσία» διότι οι κατεχόμενες ε/κ περιουσίες είναι μεγαλύτερης αξίας από τις τ/κ στις ελεύθερες περιοχές και εάν δεν εφαρμοστή η αναλογία, δεν θα αρκέσουν στην κατανομή. Δεν πρέπει να περιμένουμε από τον δικαιούχο να υποβάλει αίτηση κτλ.  Η κατανομή  πρέπει να γίνεται με βάση του ποιος δικαιούται και τι δικαιούται, όχι με βάση του ποιος άρπαξε ή/και ποιος ζήτησε. Γίνετε αντιληπτό ότι με την πιο πάνω εισήγηση όλες οι τ/κ περιουσίες θα κατανεμηθούν  για προσωρινή εκμετάλλευση στους νόμιμους δικαιούχους και δεν θα υπάρχουν αζήτητα για  να δοθούν σε  «τρίτους»  για λόγους «Δημοσίου Συμφέροντος». Εξάλλου το Κράτος απαλλοτριώνει ξένες περιουσίες μόνο για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος, δεν νομίζω ότι με δήθεν αγαθές προθέσεις, δικαιούται να παραχωρεί τις τ/κ περιουσίες σε μεγαλοεπιχειρηματίες, (επενδυτές) για εκμετάλλευση. Μα τι μας λέτε τώρα; Πέρασαν 43 χρόνια αρπαγής και κατάχρησης των τ/κ περιουσιών χωρίς να αναφέρετε τίποτε στον κόσμο για τα κακώς διαχειρισθέντα και έρχεστε τώρα, μετά από τις τεκμηριωμένες καταγγελίες των αγανακτισμένων πολιτών, να μας πείτε ποιοι θα έπρεπε ή/και ποιοί πρέπει να είναι οι δικαιούχοι και ταυτόχρονα να κάνετε αναφορά σε «Κράτος Δικαίου !!!» ;
Ακούσαμε ότι δεν μπορούν να δοθούν κατάλογοι για την κατανομή τ/κ περιουσιών, διότι δεν υπάρχει προσωπικό να κάμει την μηχανογράφηση. Μήπως αυτά τα 43 χρόνια που αλωνίζαμε με τις τ/κ περιουσίες, γράφαμε και σβήναμε με κιμωλίες τα στοιχεία σε ποιους δώσαμε και από ποιούς πήραμε και τώρα λέμε στον κόσμο ότι δεν μπορούν να δοθούν κατάλογοι; Μήπως θα έχουμε και πάλι το φαινόμενο ότι χάθηκαν φάκελοι  και τεκμήρια, πριν διεξαχθεί έρευνα και πριν δοθούν κατάλογοι;
Ακούσαμε ότι από τούδε και στο εξής όπου πηγαίνει ο Αναπληρωτής Διευθυντής θα παίρνει και το ραβδί του, ακούσαμε να αναφέρετε σε πρώην υπαλλήλους και λειτουργούς της Υπηρεσίας τ/κ περιουσιών, που συμμετείχαν στη διαφθορά και διαπλοκή. Τι να υποθέσει κανείς με αυτά; Μήπως θέλουν να μας πουν ότι πρόκειται για κάποια αθώα λάθει που έκαμαν κάποιοι υπάλληλοι και θα τους τιμωρούμε με το ραβδί; Μήπως θέλουν να μας πουν ότι οι υπάλληλοι που ενέχονται στη διαφθορά απομακρύνθηκαν από την Υπηρεσία και έτσι έληξε το θέμα;  Ακούσαμε ότι ο Δήμαρχος Πάφου έδωσε κατάθεση  και παρουσίασε τεκμήρια και μαρτυρίες για τις καταχρήσεις και διαπλοκές, που δικαιολογούν την διερεύνηση του θέματος από την Αστυνομία. Μήπως άρχισε η έρευνα της Αστυνομίας και αποφασίστηκε η απομάκρυνση των υπόπτων από την Υπηρεσία, για να προληφθεί τυχόν αλλοίωση ή /και εξαφάνιση των τεκμηρίων; Όπως αφέθηκε το θέμα να αιωρείται η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, όπως αφυπηρέτησαν, προήχθησαν σε άλλη Υπηρεσία, μετετέθησαν κτλ. Σε τόσο σοβαρά θέματα χρειάζονται σοβαρές, λεπτομερείς, τεκμηριωμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις.    
Μας κατάγγελλε ο Δήμαρχος Πάφου ότι, μεταξύ άλλων, άτομο 23 χρόνων περίπου, παιδί κάποιου λειτουργού της Υπηρεσίας τ/κ περιουσιών, βρέθηκε με 2000+ στρέμματα τ/κ περιουσίας και για τα οποία να παίρνει επίδομα πέραν των €60000 το χρόνο από πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε.  Τώρα ο Αναπληρωτής Διευθυντής αναφέρθηκε, στην ίδια νομίζω περίπτωση, αναφέροντας ότι πρόκειται για εκχριστιανισμένο Τουρκοκύπριο που ο Πάππος του κατείχε αυτή την τεράστια περιουσία, και ότι από τις 2000+ σκάλες, του πήραν πίσω τις 1200  και του άφησαν μόνο 800 σκάλες. Αναφέρθηκε και σε κανονισμούς της Ε.Ε. για την παραχώρηση του επιδόματος αυτού και ότι δόθηκε προθεσμία 24 μηνών για να εξασφαλίσουν οι «χρήστες» τ/κ περιουσιών τα απαιτούμενα έγγραφα. Μήπως  εξυπακούεται ότι μέχρι σήμερα δεν τηρούντο οι κανονισμοί αυτοί και γινόταν διασπάθιση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων με κίνδυνο κυρώσεων που θα κληθεί να πληρώσει ο πρόσφυγας όπως και ο κάθε Κύπριος Πολίτης;
Ακούσαμε ότι η βασική αιτία για την αρπαγή και την καταχρηστική διαχείριση των τ/κ περιουσιών, είναι η ελλιπή στελέχωση της Υπηρεσίας. Πόσο χαμηλά κατεβάσαμε τη νοημοσύνη του λαού; Μιλούμε για 43 ολόκληρα χρόνια, που όλοι ξέρουμε ότι σχεδόν τη μισή Κύπρο την βολέψαμε στη Δημόσια και Ημικρατική Υπηρεσία.  Διερωτάται κανείς, γιατί να είναι υποστελεχομένη η οποιαδήποτε Υπηρεσία; Υπάρχουν κανονισμοί Διαχείρισης και είναι επαρκείς για να διασφαλίζουν δίκαιη και νόμιμη κατανομή;
 Ακούσαμε ότι εισπράττονται ενοίκια για τις τ/κ περιουσίες. Μήπως αυτά τα χρήματα  κατατίθενται σε κάποιο ειδικό Ταμείο για την αποκατάσταση, έστω και μέρους, της απώλειας εισοδημάτων από τις κατεχόμενες περιουσίες;
Ακούσαμε ότι με την αναθεώρηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης, ο Κύπριος Πολίτης θα έχει εμπιστοσύνη ότι σε αυτή επικρατεί το «Κράτος Δικαίου!!!». Αμήν και πότε.
Έτσι με αυτό το ευχολόγιο και το μηδενισμό του προβλήματος φαίνεται ότι πάμε να κλείσουμε και αυτό το έγκλημα εις βάρος των προσφύγων και της Πατρίδας. Ας μη αφήσουμε το θέμα στα χαμηλά μέχρι να ξεχαστεί μέσα στο χρόνο. Πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα που θα ταλανίζει την Πατρίδα μας  και την Ιστορία της για πάντα. Η Βουλή ανέλαβε να συζητήσει το θέμα αυτό, η Αστυνομία ανέλαβε να διεξάγει έρευνα για τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του Δημάρχου και όχι μόνο, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε να βοηθήσει τη διερεύνηση και να πάρει διορθωτικά μέτρα. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα διερευνηθεί άμεσα το θέμα, εις βάθος και με αντικειμενικότητα. Αν μη τι άλλο πρέπει να ξέρουμε εμείς και οι απόγονοί μας,  με πόση επιπολαιότητα, για να πω το λιγότερο, χειρίζεται διαχρονικά αυτό το «Κράτος !!!» τα  προβλήματα της Εισβολής.
Κατά την άποψή μου, για το συγκεκριμένο θέμα, ευθύνες έχουν, όλες οι Κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα, όλοι οι βουλευτές, όλοι οι Διαχειριστές τ/κ περιουσιών, όλα τα κόμματα, η εκκλησία,  όλοι οι φορείς των προσφύγων όπως η Πανκύπρια Επιτροπή Προσφύγων και άλλοι, διότι όλοι ήξεραν, ή/και συμμετείχαν ή/και  συγκάλυπταν την αρπαγή ή/και καταχρηστική Διαχείριση, ( φαγοπότι), των τ/κ περιουσιών εις βάρος των προσφύγων και της Πατρίδας.
Ο λαός δικαιούται και απαιτεί να έχει πλήρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση  και διαφάνεια. Οι προστάτες των θεσμών του Κράτους και της Πολιτείας,(Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής κτλ) και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς, έχουν καθήκον και υποχρέωση να διαλευκάνουν άμεσα το όλο θέμα, να δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα στον λαό, χωρίς αδικαιολόγητες δικαιολογίες και υπεκφυγές. Έστω και τώρα, ας φροντίσουμε να αποκατασταθεί άμεσα και ριζικά, η δίκαιη κατανομή των τ/κ περιουσιών, σε αυτούς που στερούνται την εκμετάλλευση των δικών τους περιουσιών στα κατεχόμενα, χωρίς υπεκφυγές και πονηρά μπαλώματα. Μόνο τότε θα μπορoύμε να αναφερόμαστε σε εμπιστοσύνη των πολιτών για «Κράτος Δικαίου» στην Υπηρεσία αυτή. Αναμένουμε άμεσες διευκρινήσεις και αποτελέσματα, όχι ευχολόγια και υπεκφυγές.
Τώρα αντιλαμβάνομαι καλύτερα τη μεγάλη σημασία του σλόγκαν, « 43 χρόνια είναι αρκετά ». Είναι πράγματι πάρα πολλά και ανυπόφερτα βεβαρημένα με εγκληματικούς χειρισμούς και φαγοπότια εκατομμυρίων.

Υ.Γ. Παρακαλώ γνωρίσατε λήψη.


29 Οκτωβρίου 2017

Απαντήσεις σε Σχόλια για τις Τουρκοκυπριακές Περιουσίες
Σας ευχαριστώ ειλικρινά που είχατε την καλοσύνη να διαβάσετε την επιστολή μου με ημερομηνία 22/9/2017, και να έχω τις απόψεις σας όπως αυτές εκφράζονται στην υπό απάντηση επιστολή σας . Μακάρι να υπήρχε ανταπόκριση και  από τους άλλους παραλήπτες, αλλά δυστυχώς είστε ο μόνος  .
Χαίρομαι που συμφωνείτε σε αρκετά σημεία και σε ορισμένα όχι. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις απόψεις  μου σε αυτά που εγείρετε.
Η προσέγγισή μου δεν είναι ισοπεδωτική, όπως ισχυρίζεστε. Ο απλός πολίτης, όπως και εγώ, δεν ξέραμε τι συνέβαινε με τις τ/κ περιουσίες, μέχρι προ μηνός περίπου όταν κάποιοι αγανακτισμένοι πολίτες έδωσαν μαρτυρίες και στοιχεία, στον κ. Φαίδωνος, για την αρπαγή και την καταχρηστική διαχείριση τους, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην δημοσιότητα. Κρατούσαν στο σκοτάδι τον λαό για 43 χρόνια και ερχόσαστε τώρα να του αποδώσετε και ευθύνες για αυτά; Εσείς όμως, ως εκ του Αξιώματός σας ξέρατε, ή οφείλετε να ξέρετε για αυτό το φαγοπότι και αντί να ερευνήσετε και να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον λαό, που σας εξέλεξε για να εκπροσωπείτε τα δίκαια συμφέροντά του, φαίνεται ότι συγκαλύψατε η/και συμμετείχατε σε αυτό. Κανένας δεν πληροφόρησε τους πρόσφυγες για το δικαίωμά τους στην προσωρινή εκμετάλλευση, και μελλοντική ιδιοκτησία ( σύμφωνα με τις προτάσεις της Ηγεσίας μας), των τ/κ περιουσιών.
Αναγκάζομαι να κάμω κάποιες επισημάνσεις επειδή αναφερθήκατε και σε μένα προσωπικά. Δεν είναι τώρα, που επισημαίνω το πρόβλημα του περιουσιακού. Αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα που είχα την ευκαιρία σαν Γραμματέας της Συντονιστικής Κερύνειας, να υποβάλω κατά την συνάντηση που είχαμε με τον Έπαρχο Λευκωσίας στις 13/12/1991, (βλέπε πρακτικά Έπαρχου, θέμα 327 στο Αρχείο της Συντονιστικής που φυλάσσεται στην Μητρόπολη Κερύνειας). Το ίδιο ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε και την συνδιάσκεψη των Δημοτικών Συμβουλίων και των Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων της επαρχίας Κερύνειας στις 30/6/1993, (σχετικό Δημοσίευμα «Μάχη 2/7/1993, «Ελευθεροτυπία» 4/7/1993). Ξεκάθαρη είναι και η αναφορά μου για ανησυχίες σχετικά με την αρπαγή των τ/κ περιουσιών, όπως αυτές περιγράφονται στην επιστολή μου προς εσάς και προς όλη την Πολιτική και Εκκλησιαστική Ηγεσία με ημερομηνία 27/6/2016, και για την οποία δεν είχα απάντηση από κανένα,  και με μόνο μία επιβεβαίωση  λήψης. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της πάγιας πολιτικής που ακολουθείται σε αυτό τον Τόπο, του κρύψε, κάμε πως δεν άκουσες, ούτε διάβασες, ούτε είδες για να ξεχαστεί το θέμα σε βάθος χρόνου. Περιορίζομαι μόνο σε αυτές τις γραπτώς τεκμηριωμένες περιπτώσεις,  σας διαβεβαιώνω όμως ότι υπήρξαν και πολλές προφορικές αναφορές επί του θέματος σε συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες.
Όπως βλέπετε αυτά τα 43 χρόνια ανησυχούσαμε, αλλά δεν είχαμε τα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια με τις καταγγελίες του ο Δήμαρχος Πάφου για να «επαναστατήσουμε», όπως αναφέρετε. Μπορεί τελικά αυτή να είναι η κατάληξη, άσχετα αν αυτό θα είναι και η αφορμή για την Τουρκία να ολοκληρώσει τα σχέδιά της με την πλήρη κατάληψη της «Πατρίδας» μας. Έτσι και αλλιώς, όπως πάμε, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, θα δώσουμε αυτή την ευκαιρία στην Τουρκία.  Μου θυμίσατε τις μέρες της εισβολής που άκουα πολλούς συμπατριώτες μου  να λένε «ευτυχώς που ήρθε η Τουρκία και μας έσωσε από τους Πραξικοπηματίες». Ακόμα και αυτή η ομιλία του Προέδρου Μακαρίου από το βήμα των Η.Ε. στις 17/7/1974, ήταν πρόσκληση για να επέμβουν να σώσουν τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους , (παρόλο που στο πραξικόπημα δεν ενοχλήθηκε κανένας Τουρκοκύπριος), από την πραξικοπηματική επέμβαση της Ελλάδας στην Κύπρο. Εύχομαι να μην έρθει εκείνη η καταραμένη ώρα που θα ακούω τους συμπατριώτες μου να λένε κάτι παρόμοια όταν η Τουρκία ολοκληρώσει τα σχέδιά της, όπως πάντα με τη βοήθειά μας.
Επειδή αναφέρετε ότι οι περισσότεροι δεν αντιδρούσαμε επειδή βολευόμαστε, περιορίζω την απάντησή μου δηλώνοντας ότι ούτε βολεύτηκα ούτε επεδίωξα να βολευτώ. Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Εξάλλου το θέμα μας είναι ποιοι και ποιους βόλεψαν και βολεύτηκαν με το φαγοπότι των τ/κ περιουσιών, που συγκαλύπτεται σαν απόρρητο μυστικό μέχρι και σήμερα. Κάτι δεν ταιριάζει με το «σαν απόρρητο μυστικό» διότι σε ότι αφορά τα απόρρητα έγγραφα του «Κράτους», ακούομαι συχνά ότι διαρρέουν στις εφημερίδες και αρχίζουν οι υποψίες και αλληλοκατηγορίες ως προς το ποιος φταίει. Όταν όμως πρόκειται για το φαγοπότι, το Κύκλωμα δεν αφήνει τίποτε να διαρρεύσει. Όσο για το ποιοι και πως εξευτέλισαν αυτό το λαό και τον εξανάγκασαν  στο γλείψιμο για την εξασφάλιση άδικου και εύκολου βολέματος, είναι ένα άλλο έγκλημα που θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μια άλλη ευκαιρία.
Στην αναφορά σας ότι «ψηφίζαμε κιόλας», ξέρετε πολύ καλά ότι τους υποψηφίους στις εκλογές τους  υποδεικνύουν τα κόμματα. Αν η επιλογή των υποψηφίων από τα κόμματα δεν είναι ορθή, ο λαός δεν έχει άλλες επιλογές από του να επιλέξει εξ αυτών. Το κατά πόσον οι μέχρι σήμερα επιλογές των κομμάτων και του λαού για την Ηγεσία του Τόπου μας ήταν ορθές ή όχι, κρίνεται εκ των αποτελεσμάτων.
Αναφέρετε ότι τα πράγματα δύσκολα διορθώνονται εδώ που έχουν φτάσει. Μήπως η συγκάλυψη για 43 χρόνια ήταν για να μας πείτε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή είναι πλέον αργά; Το «Κράτος»(Δικαίου) έχει χρέος και υποχρέωση να τα διορθώσει ανεξαρτήτως δυσκολιών και κόστους. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κατανέμει τις τ/κ περιουσίες κατά το δοκούν και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παραχωρεί στους «Χρήστες » οποιαδήποτε δικαιώματα, πόσο μάλλον όταν αυτά τα δικαιώματα αποσκοπούν στο να αφαιρεθεί η αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία του νόμιμου ιδιοκτήτη και να δοθεί στον παράνομο άρπαγα, σφετεριστή κατακτητή. Είναι τεράστιες οι ευθύνες για αυτό το έγκλημα και θα βαρύνουν τους ιθύνοντες εις γενεάς των γενεών. Θα καταγραφούν στις μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτού του Τόπου μαζί με  πάρα πολλά άλλα. Οι καινοτόμες λύσεις, στις οποίες αναφέρεστε, δεν είναι το ζητούμενο. Σε τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να δοθούν δίκαιες, διαφανεί και τεκμηριωμένες λύσεις. Οτιδήποτε άλλο θα είναι συνέχιση της παραπλάνησης και συγκάλυψης του εγκλήματος.
Δε ζητούμε υποσχέσεις. Ζητούμε από την Πολιτική Ηγεσία να  αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της έναντι της Πατρίδας και του λαού και να λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσει αυτές τις εγκληματικές πράξεις.
Να έχετε πάντα υπόψη σας την οργή του λαού και την κρίση του Θεού.
  Ανδρέας Πετρούδης    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.