8/11/18

Τι σημαίνει η παραίτηση Σέσιονς για την έρευνα Μάλερ εναντίον του Τραμπ

REUTERS/Jonathan Ernst
Το είπε και μάλλον θα το κάνει – ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος του. Λίγο προτού υποχρεώσει σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ το δήλωσε ξεκάθαρα: «Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ δεν κάνει καλό στη χώρα. Πρέπει να τελειώσει. Θα μπορούσα να την τερματίσω όποτε ήθελα, αλλά δεν το έκανα».
Λίγες ώρες μετά, ο Σέσιονς αποτελούσε πλέον παρελθόν για την αμερικανική κυβέρνηση, γεγονός που συνιστά, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, σαφή παρέμβαση στην έρευνα Μάλερ.
Στη θέση του Σέσιονς, ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθέτησε τον Μάθιου Ουίτακερ, ο οποίος συμμερίζεται πλήρως τη γκρίνια του για την έρυενα Μάλερ. Πρώην εισαγγελέας στην Αϊόβα, ο Οίτακερ είχε υποστηρίξει σε άρθρό του στο CNN πέρσι ότι ο Μάλερ θα το παράκανε εάν εξέταζε τα οικονομικά της οικογένειας Τραμπ.
Για «σχέδιο παρέμβασης» μίλησε και ο Δημοκρατικός πολιτικός Τζέρι Νάντλερ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τη δικαιοσύνη και το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι σημαίνει αυτό και τι διακυβεύεται: είναι  μια συνταγματικά επικίνδυνη στιγμή για τη χώρα μας και για τον πρόεδρο», τόνισε ο Νάντλερ υπονοώντας την έρευνα σχετικά με το αν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την εκστρατεία του Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Στο ίδιο μήκος κύματος, Ρεπουμπλικανοί σε ανώτατα αξιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επιμένουν ότι η έρευνα πρέπει να συνεχίσει με κάθε τρόπο. Μεταξύ αυτών και ο νεοεκλοεγείς γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «να συνεχιστεί το σημαντικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης και να ολοκληρωθεί η έρευνα του ειδικού ανακριτή χωρίς διακοπή».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.