12/11/18

Χριστοδουλίδης: Κτίζουμε πάνω σε θετική ατζέντα με τις ΗΠΑ

  Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη    
«Είναι ξεκάθαρο ότι αντιλαμβάνονται τον ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον «Φ» πριν την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ και απαντώντας στο ερώτημα αν ο Αμερικανός ομόλογός του «αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως πρόβλημα κατοχής ή αφήνει απ’ έξω την Τουρκία;»
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στη «νέα περίοδο» των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. Για το Κυπριακό είπε ότι η εκτίμησή του πως θα υπάρξει συμφωνία στους «όρους αναφοράς» στηρίζεται στον «τρόπο προσέγγισης» από την κ. Λουτ και στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ, με τον οποίο υπέγραψε τη «δήλωση προθέσεων», τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ενεργειακούς Πόρους Φράνσις Φάνον, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, με αξιωματούχους της Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC) και στελέχη της Ομογένειας.
Στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι (παραμένει στη θέση της έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς), ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στον διεθνή Οργανισμό Τζόναθαν Κόεν, ο οποίος αναμένεται να χειριστεί από πλευράς ΗΠΑ τις διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον μεθεπόμενο μήνα.

Ακολουθούν τα ερωτήματα του «Φ» και οι απαντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη:
- Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα των επαφών σας σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη;
- Πρώτο, είναι σημαντικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο μέσα από το πρίσμα των σχέσεών τους με την Τουρκία ή μέσα από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αναγνωρίζουν τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην περιοχή και είναι κάτι που θεωρούμε ως μια θετική εξέλιξη. Δεύτερο, επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή και ειδικά για τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με γειτονικά κράτη. Τρίτο, είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζουν τις ενεργειακές προοπτικές που η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να προσφέρει, κάτι που τους ενδιαφέρει άμεσα. Και, τέταρτο, στηρίζουν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, μέσω της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της κ. Λουτ.
- Ο Αμερικανός ομόλογός σας Μάικ Πομπέο, με τον οποίο συναντηθήκατε, αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως πρόβλημα κατοχής ή αφήνει απ’ έξω την Τουρκία;
- Είναι ξεκάθαρο ότι αντιλαμβάνονται τον ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή, η δική μας συνεργασία που αναπτύσσουμε (με τις ΗΠΑ) και η «δήλωση προθέσεων» δεν στηρίζεται και δεν αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Δηλαδή, εμείς κτίζουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα. Δεν καθορίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μας στη βάση του τι κάνει η Τουρκία, αλλά στις δικές μας επιλογές για να αναβαθμίσουμε την Κύπρο, πάνω σε δικές μας ξεκάθαρες προθέσεις που έχουμε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
- Ναι, αλλά, την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η Ουάσινγκτον δεν στηρίζει τις αποφάσεις της πάνω σε προθέσεις, αλλά βάση δεδομένων και εξελίξεων στην περιοχή. 
- Οι εξωτερικοί παράγοντες πάντα επηρέαζαν το πώς η Κύπρος προσεγγιζόταν. Και είναι γι’ αυτό τον λόγο, που εμείς μέσα από την εξωτερική πολιτική προσπαθούμε να έχουμε ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή και να μην είμαστε παθητικοί αποδέκτες του τι γίνεται στην περιοχή. Γι’ αυτό, λέμε ότι οι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής μάς βοηθούν και ενισχύουν τις προσπάθειες και τις θέσεις μας για επίλυση του Κυπριακού.
- Από τις συζητήσεις που είχατε με τους Αμερικανούς συνομιλητές σας διαπιστώσατε ότι ευνοούν τον αγωγό EastMed ή προτιμούν αγωγό από την Τουρκία;
- Η συζήτηση που έγινε αφορούσε τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, τα κράτη της περιοχής και την ίδια την Ευρώπη.
- Είναι έτοιμοι να άρουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο;
- Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και είναι σημαντικό πως αντιλαμβάνονται ότι δεν αντικατοπτρίζει (το θέμα με τους περιορισμούς) το σημερινό επίπεδο των σχέσεών μας.
- Οι Αμερικανοί συνομιλητές σας έδειξαν ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εμπλακεί για την επίλυση του Κυπριακού και ειδικά στο θέμα της ασφάλειας;
- Κατά κύριο λόγο, όσον αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, εκείνο που συζητήθηκε σε σχέση με τα κεφάλαια του Κυπριακού είναι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και της ανάγκης όπως, μέσα από τη λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Όσον αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, μού είπαν ότι γνωρίζουν την κ. Λουτ και προσφέρουν κάθε στήριξη στην αποστολή της.
- Διατυπώσατε την εκτίμηση ότι με την επιστροφή της κ. Λουτ στην περιοχή και τις νέες επαφές της μπορεί να υπάρξει συμφωνία στους «όρους αναφοράς». Εκτός από τα όσα διαπιστώσατε σε σχέση με τη διάθεση της κ. Λουτ στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπάρχει κάτι περισσότερο, κυρίως από τουρκικής πλευράς;
- Η εκτίμησή μου στηρίζεται στον τρόπο προσέγγισης από την κ. Λουτ, στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην ανταπόκριση του Προέδρου. Και εκείνο που ευελπιστούμε αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από τουρκικής πλευράς.
- Η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με ομιλία σας στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, στην Ουάσινγκτον. Ποια ήταν τα βασικά στοιχεία της;
- Βασικό θέμα της ομιλίας ήταν οι τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι ενισχύουν τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί προτεραιότητά μας. Οι τρεις πυλώνες είναι: 1) Οι σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη και πώς μέσα από τις τριμερείς συμφωνίες μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα συνεργασίας στην περιοχή για θέματα ασφάλειας και όχι μόνο, 2) Να έχουμε ενεργό συμμετοχή στην ΕΕ αναδεικνύοντας στην πράξη τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας ανάμεσα στην ΕΕ και την Ανατολική Μεσόγειο, και 3) Να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας με χώρες με τις οποίες δεν είχαμε αναπτύξει τη δυναμική που μπορούσε να αναπτυχθεί. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.