7/1/19

Κρίσιμη συνάντηση Στάινιτς με Αλ Σίσι για ενεργειακά

Mάριος Πούλλαδος
Συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με επίκεντρο τα ενεργειακά, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς. Aξιωματούχος της ισραηλινής Κυβέρνησης δήλωσε την περασμένη τετάρτη στο i24NEWS ότι η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-14 Ιανουαρίου σε διάσκεψη για την ενέργεια στην Αίγυπτο. Ο Στάινιτς αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σιακέρ Ελ-Μαρκάμπι.
Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν συνεργαστεί στενά σε θέματα ασφάλειας, καθώς και σε άλλους τομείς. Στη συνέντευξη στην CBS, ο Αl Sisi είπε ότι η αιγυπτιακή συνεργασία με το Ισραήλ είναι η «στενότερη» που υπήρξε ποτέ και ότι η Αίγυπτος «έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας με τους Ισραηλινούς».
Αν και η Αίγυπτος ήταν σημαντικός περιφερειακός εξαγωγέας φυσικού αέριου στην περιοχή, με το Ισραήλ πελάτη της, η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει ανατραπεί, εξαιτίας πολλών παραγόντων -συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας στη χερσόνησο του Σινά, όπου υπάρχουν αρκετά μεγάλα κοιτάσματα και ο ισραηλινός όμιλος Ansar Bait al-Maqdis και το Ισραήλ ανακάλυψαν μεγάλα πεδία φυσικού αερίου εκτός ανοικτής θάλασσας. Επιπλέον, το αέριο του Λεβιάθαν, που ανακαλύφθηκε το 2010 στην ΑΟΖ του Ισραήλ και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2019, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 18,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η ισραηλινή Delek Drilling LP υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική Noble Energy για την προμήθεια 64 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν και το Ταμάρ στην αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus για περίοδο 10 ετών, σε μια συμφωνία η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική.
Η Κύπρος έχει επίσης υπογράψει διακυβερνητική συμφωνία με την Αίγυπτο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στην Ε.Ε. Η συμφωνία υπογράφτηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκότρυπη και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μόλα. Στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν, επίσης, η επικεφαλής της Μονάδας Διεθνών Σχέσεων και Διεύρυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville και οι εκπρόσωποι της Noble Energy, της Shell και της Delek, της κοινοπραξίας που έχει τα δικαιώματα στην Αφροδίτη.
Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.