8/3/19

Λεφτά ο Ντράγκι; Ομπρέλα εμείς!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξαναμπαίνει δυνατά στο παιχνίδι - Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα


Δεν ήταν τόσο καλές οι τελευταίες προβλέψεις, όσο οι προηγούμενες, για την οικονομία της Ευρωζώνης, οπότε η ΕΚΤ ξαναμπαίνει δυνατά στο παιγνίδι:
  1. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα επιτόκια εντός του 2019 – και βλέπουμε.
  2. Τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν στην Ποσοτική Χαλάρωση – που έχει λήξει ως πρόγραμμα – θα ανακυκλώνονται για απροσδιόριστο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, για αρκετό χρόνο μετά τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίου (που δεν θα είναι εντός 2019) και μέχρις ότου προσεγγισθεί ο στόχος του πληθωρισμού 2%.
  3. Ξεκινάει νέος γύρος χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω «δημοπρασιών» TLTRO (Targeted Longer-Term Refinancing Operations).
Ο σούπερ-Μάριο μένει προσηλωμένος στο whatever it takes του 2012 – να δούμε ο επόμενος τι θα κάνει, από τον Οκτώβριο φέτος.
Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα;
Με τις παρεμβάσεις αυτές, επιχειρείται η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Ευρωζώνη για όσο καιρό χρειασθεί. Η ανακύκλωση των επενδύσεων της Ποσοτικής Χαλάρωσης θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια στην Ευρωζώνη. Ο χαρακτήρας του TLTRO είναι τέτοιος ώστε, οι τράπεζες πρακτικώς υποχρεώνονται να κατευθύνουν στην πραγματική οικονομία τη ρευστότητα που προσφέρεται– όχι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι στην αγορά κατοικίας. Οι αγορές χρέους υποδέχθηκαν την παρέμβαση ιδιαίτερα θετικά. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης έπεσαν σημαντικά – πλην των ελληνικών των οποίων οι αποδόσεις ανέβηκαν. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί όσο οι άλλες χώρες από το πρόγραμμα – μπορεί και καθόλου, δυστυχώς! Ξανά ο Ντράγκι βρέχει χρήμα και εμείς έχουμε ομπρέλα ανοικτή!

Για τη συνέχεια AthensVoice

2 σχόλια:

  1. Είναι αντιφατικό αυτό που λέει ο μάστορας.

    Είναι προεκλογικο μάλλον το άρθρο για σανοφαγους...

    Γιατί στη Ελλάδα δεν έχει ουδείς προγραμμα της προκοπης. Όποτε δώσε σανό

    Αφού στο προγραμμα ποσοτικης χαλάρωσης δεν συμμετείχαμε, πώς θα συμμετασχουμε στη ανακύκλωση του;

    Οπου ανακύκλωση σημαίνει κρατάω τα ομόλογα της ποσοτικής χαλάρωσης στο σεντούκι και δεν ζητάω πισω τα λεφτά που έχω δωσει (προς το παρόν αλλά μπορεί και ποτε).

    Ωραια πάντως τα πάει και η ευρωζώνη... σφύζει από την ανάπτυξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα γιατι να χρηματοδοτησουν την Ελλαδα? Ειναι πλουσια χωρα. Απο εδω θα παρουν την ενεργεια που θελανε παντα οι Γερμανοι. 2 παγκοσμιους πολεμους εκαναν και δεν το πετυχαν. Αλλα με την 5η φαλαγγα των πουλημενων πολιτικων και των ηλιθιων ψηφοφορων τους πετυχαν τα παντα χωρις τουφεκια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.